Άνθιμος μοναχός Εσφιγμενίτης (1919-79) – ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE

15

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΑ: Γράφει η Ιερά Μονή Εσφιγμένου Αγίου Όρους – Ο μοναχός Άνθιμος, κατά κόσμον Γεώργιος Λαγωνίκας, γεννήθηκε το 1919 στην Κάρυστο Ευβοίας.

Το 1937 κοινοβίασε στην μονή Εσφιγμένου, το 1939 πήρε ρασοευχή και το 1951 εκάρη μεγαλόσχημος μοναχός.
Διετέλεσε προϊστάμενος της μονής επί πολλά έτη.
‍‍‍‍‍‍ ‍‍ ‍‍‍‍‍‍ ‍‍

Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 απειλήθηκε, δέχθηκε σωματική βία και εκδιώχθηκε (όπως και άλλοι Εσφιγμενίτες) από την μονή από ομάδα νεαρών ατόμων, που δεν ανήκαν στην Ορθόδοξη Εκκλησία (αλλά σε εξωεκκλησιαστικούς ΓΟΧ) και εισήλθαν στο Άγιο Όρος για να καταλάβουν διά της βίας την διοίκησή της μονής Εσφιγμένου.

Η ομάδα αυτή, των νεαρών ατόμων, εκμεταλλεύτηκε το γεγονός πως την εποχή εκείνη υπήρχε λειψανδρία στην μονή, η πλειοψηφία των μοναχών της ήταν γέροντες και η επικοινωνία ήταν δύσκολη. Στην ομάδα αυτή ανήκε και ο σημερινός αρχηγός της κατάληψης του κεντρικού κτηρίου της μονής.
‍‍‍‍‍‍ ‍‍ ‍‍‍‍‍‍ ‍‍

Ο μοναχός Άνθιμος, μετά την βίαιη και παράνομη απομάκρυνσή του από την προϊσταμενία της μονής, μαζί με τον συμπροϊστάμενο μοναχό Αγαθάγγελο, έγραψε και απέστειλε δραματική επιστολή προς την Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους (κεντρικό διοικητικό όργανο της Αθωνικής Πολιτείας) για να ενημερώσει για τις συνθήκες εκφοβισμού, εξαναγκασμού, εκδιώξεων και βίας που επικράτησαν με ευθύνη των νεαρών που κατέλαβαν αντικανονικά την διοίκησή της, γεγονότα που επιβεβαιώνονται και από τον τύπο της εποχής.
‍‍‍‍‍‍ ‍‍ ‍‍‍‍‍‍ ‍‍
Αιωνία του η μνήμη!
‍‍‍‍‍‍ ‍‍ ‍‍‍‍‍‍ ‍‍
Άνθιμος μοναχός Εσφιγμενίτης

Εκκλησία Online

Αξιολόγηση επισκεπτών

0
(0 ψήφοι)


Το αρθρο το βρηκαμε εδω

Το commandos.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων – απόψεων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια που θα υποπέσουν στην αντίληψή μας, με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, emails, υβριστικά ή συκοφαντικά,θα αφαιρούνται.