Καλικαντζαρος Νεα – Ειδησες απο ολο τον κοσμο
Σαν σημερα

Αλέξης Τραϊανός – Βιογραφία – Τι εγινε σαν σημερα ?

Ποιητής, από τους πιο αξιοπρόσεκτους της λεγόμενης «γενιάς του εβδομήντα» και από τους αυτόχειρες της ελληνικής λογοτεχνίας.

Ο Αλέξης Τραϊανός, φιλολογικό ψευδώνυμο του Αλέξανδρου Ζαβατάρη, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 20 Οκτωβρίου 1944. Σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και εργάστηκε πρώτα ως διοικητικός υπάλληλος στον ΟΤΕ και αργότερα ως αερολιμενικός στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Το ενδιαφέρον του για την ποίηση εκδηλώθηκε το 1965 κι έναν χρόνο αργότερα πήρε μέρος στον ποιητικό διαγωνισμό της «Πνευματικής Εστίας» των φοιτητών του ΑΠΘ, όπου με το ποίημα «Δοκιμή πάνω σε μια αντίρρηση» κέρδισε την Α’ διάκριση. Το 1971 συμμετείχε στον Παμφοιτητικό Διαγωνισμό Ποίησης του συλλόγου φοιτητών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και πήρε το Α’ βραβείο. Στο μεταξύ, ποιήματά του δημοσιεύθηκαν στα περιοδικά «Η Λέξη», «Το Δέντρο», «Γράμματα και Τέχνες», «Γραφή», «Καμίνι» τής Αθήνας, «Νέα Πορεία», «Τραμ», «Ο Παρατηρητής» τής Θεσσαλονίκης, «Θρακικά Χρονικά» της Ξάνθης κ.α.

Το σώμα του ποιητικού έργου αποτελούν οι συλλογές: «Οι μικρές μέρες» (1973), «Η κλεψύδρα με τις στάχτες» (1975), «Το δεύτερο μάτι τού Κύκλωπα / Cancerpoems» (1977), «Το σύνδρομο του Ελπήνορα (1984) και «Φύλακας Φρεατίων – Τα Ποιήματα» (1991). Η τελευταία αποτελεί συγκεντρωτική έκδοση των δημοσιευμένων ποιημάτων του, που επιμελήθηκαν ο Αλέξης Ζήρας και ο Στέφανος Μπεκατώρος. Περιλαμβάνει, ακόμη, αδημοσίευτα ποιήματα, σχεδιάσματα ποιημάτων, επιστολές του ποιητή, απάνθισμα κριτικών κειμένων, χρονολόγιο της ζωής και του έργου του και βιβλιογραφία.

Παράλληλα, έχουν κυκλοφορήσει σε βιβλία οι μεταφράσεις του: «Ανθολογία Νέγρων Ποιητών» (1969), «Μεταπολεμική Αμερικανική Ποίηση» (1979), «Μπουκόβσκι, επιλογή από το έργο του» (1980) και Τσέζαρε Παβέζε: «Ο θάνατος θα’ ρθει και θα’ χει τα μάτια σου» (1988), που μετέφρασε μαζί με τον Ευριπίδη Γαραντούδη.

Ο Αλέξης Τραϊανός, ύστερα από τρεις ανεπιτυχείς απόπειρες αυτοκτονίας, έδωσε τέλος στη ζωή του με μία τέταρτη, στις 7 Μαΐου 1980, στο Καπανδρίτι Αττικής.

Source link

Related posts

Ορέστης Μακρής – Βιογραφία – Τι εγινε σαν σημερα ?

admin

Τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν στις 27 Νοεμβρίου

admin

Πρώτα στη Σμύρνη!

admin

Γαλάτεια Καζαντζάκη – Βιογραφία – Τι εγινε σαν σημερα ?

admin

Σαν Σήμερα 1 Οκτωβρίου !!! – kalikantzaros.gr

admin

Τα πρώτα βήματα της Google – Αφιέρωμα

admin

Αγγέλα Παπάζογλου: Η Σμυρνιά ρεμπέτισσα – Βιογραφία

admin

Η πρώτη μέτρηση της ταχύτητας του φωτός – Αφιέρωμα

admin

Στυλιανός Μαυρομιχάλης – Βιογραφία – Τι εγινε σαν σημερα ?

admin

Ιωάννης Βελισσαρίου – Βιογραφία – Τι εγινε σαν σημερα ?

admin

Αμερικανικές Προεδρικές Εκλογές – Αφιέρωμα

admin

Get Off Of My Cloud – Αφιέρωμα

admin