Αντίσταση και δωσιλογισμός στην κατοχική Αθήνα: Ένας ιστορικός περίπατος

1

Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά και πέμπτη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη», ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης πραγματοποιεί ιστορικό περίπατο στο κέντρο της Αθήνας, με τίτλο «Αντίσταση και δωσιλογισμός στην κατοχική Αθήνα».

Αντλώντας στοιχεία από τη διδακτορική του διατριβή, που εκδόθηκε το 2012 με τίτλο «Η εμπειρία της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα», αλλά και από την 15ετή του έρευνα, ο ιστορικός μάς οδηγεί σε σημεία του κέντρου της Αθήνας όπου πραγματοποιήθηκαν σημαντικές αντιστασιακές ενέργειες, αλλά και στα κτίρια όπου είχαν την έδρα τους γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας, όπως και ελληνικές φιλοναζιστικές οργανώσεις.

Ο περίπατος αυτός είναι μια φανταστική ευκαιρία να γνωρίσουμε μια άλλη πλευρά της Αθήνας, ξετυλίγοντας κομμάτια της σύγχρονης ιστορίας της. Εξερευνώντας τους τόπους που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην Αντίσταση, τόπους από τους οποίους μπορεί να περνάμε καθημερινά χωρίς να έχουμε ιδέα για τα συμβάντα που έχουν φιλοξενήσει, ανακαλύπτουμε ξανά ότι οι πόλεις είναι κι αυτές ζωντανοί οργανισμοί. Την ίδια στιγμή, μαθαίνουμε και για την αντίθετη πλευρά, για τους ανθρώπους που αποφάσισαν να πάρουν μια εντελώς διαφορετική πορεία, αυτή της εθνικής προδοσίας.

Η Ιστορία δεν είναι κενές γνώσεις και λίστες με γεγονότα που θα διαβάσεις σε ένα βιβλίο. Η Ιστορία αφορά όλους μας, και μέσα από έναν πιο βιωματικό τρόπο να την μαθαίνουμε, την εσωτερικεύουμε και μαθαίνουμε από αυτήν. Επειδή όλα τα μαθήματα προέρχονται από το παρελθόν.

Οι εκδηλώσεις αυτές, για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς κατακτητές, συνδιοργανώνονται από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Αθηναίων, την ΕΡΤ και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του «Η Αθήνα Ελεύθερη» θα βρείτε και στην σελίδα του κου. Χαραλαμπίδη στο Facebook.

Το πρόγραμμα του περιπάτου αναλυτικά:

Στάση 1. Ασκληπιού και Σόλωνος.
25 Μαρτίου 1942, η πρώτη μεγάλη αντιστασιακή διαδήλωση κατά τον παράνομο εορτασμό της εθνικής επετείου
Στάση 2. Σίνα 8
Η έδρα της αντισημιτικής οργάνωσης Εθνική Ένωσις Ελλάς γνωστής και ως Τρία Έψιλον
Στάση 3. Πανεπιστημίου και Ομήρου
22 Ιουλίου 1943, η μεγαλύτερη κατοχική διαδήλωση στην Ελλάδα
Στάση 4. Παπαρηγοπούλου 7
Η έδρα και η δράση των «Ελληνικών Ες-Ες»
Στάση 5. Σανταρόζα 3
Η Υπηρεσία Ασφαλείας των Ες-Ες και οι Έλληνες πράκτορές τους
Στάση 6. Πανεπιστημίου 64
Τα καζίνο της Κατοχής
Στάση 7. Πατησίων και Γλάδστωνος
Η έδρα και η δράση της Εθνικής Σοσιαλιστικής Πατριωτικής Οργάνωσης και η ανατίναξή της από τους αντιστασιακούς της ΠΕΑΝ

Source link

Από την σελίδα in2life.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ