ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ :Μία νέα, ηλεκτρονική ΕΥΠ στην υπηρεσία της Αστυνομίας

3

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ :

Για τους καλά γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στη ΓΑΔΑ δεν αποτελεί έκπληξη η μετακόμιση της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ. σε νεόδμητο κτίριο στην περιοχή του Περιστερίου.

Η υπηρεσία, στην οποία επικεφαλής βρίσκεται πολύ γνωστός ανώτατος αξιωματικός, φεύγει από τον 8ο όροφο του μεγάρου της λεωφόρου Αλεξάνδρας τόσο για χωροταξικούς λόγους όσο –κυρίως- για να αυτονομηθεί, με ενισχυθεί σε επιχειρησιακές δυνατότητες και να μετατραπεί σε μία δεύτερη ΕΥΠ. Δεν είναι τυχαίο πως το κτίριο της ΓΑΔΑ δεν μπορεί πλέον να υποστηρίξει τις τεχνολογικές ανάγκες της ΔΙΔΑΠ, λόγω του μεγάλου όγκου δεδομένων από νόμιμες παρακολουθήσεις και επεξεργασία στοιχείων. Η μετακόμιση θα δώσει στην υπηρεσία –που δημιουργήθηκε μόλις το 2014- τη δυνατότητα να αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο όσον αφορά τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

«Τράπεζα πληροφοριών»

Όσον αφορά την αποστολή της ΔΙΔΑΠ, είναι να λειτουργεί ως «τράπεζα πληροφοριών», συλλέγοντας υλικό απ’ όλες τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. για υποθέσεις τρομοκρατίας, οργανωμένου εγκλήματος κ.ά., πραγματοποιώντας ταυτόχρονα νόμιμες επισυνδέσεις, συλλέγοντας και ταξινομώντας μέσω προηγμένων ηλεκτρονικών συστημάτων και λογισμικών έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών. Μάλιστα, το 2016 εξασφάλισε κονδύλι ύψους 820.000 ευρώ από το ευρωπαϊκό ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας στο πλαίσιο προγράμματος για τη δημιουργία «σύγχρονου Κέντρου Επιχειρήσεων» και την «προμήθεια εξειδικευμένου λογισμικού διασύνδεσης βάσεων δεδομένων».

Η μετακόμιση αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου, με τις εργασίες να προχωρούν με γοργούς ρυθμούς στο νεόδμητο κτίριο κατά μήκος της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας στο ύψος του Περιστερίου.

Κώστας Παπαδόπουλος

Source link