Δίκτυο Συνταξιούχων: Λάθος περικοπές επικουρικών από 30 έως 219 ευρώ

0

Αυθαίρετες και άκυρες είναι οι μειώσεις ως και 55% που έγιναν τον Ιούνιο του 2016 σε 300.000 επικουρικές συντάξεις, σύμφωνα με τις καταγγελίες του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων. Το δίκτυο υποστηρίζει ότι οι μειώσεις δεν έγιναν με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, αλλά με αυθαίρετο μαθηματικό τύπο προκειμένου να βγει το συνολικό ποσό περικοπών ύψους 180 εκατ. ευρώ που επέβαλε το μνημόνιο.

Ο πρόεδρος του δικτύου Νίκος Χατζόπουλος, ο οποίος θα δώσει ενδεικτικά παραδείγματα σε σημερινή συνέντευξη τύπου, εκτιμά ότι τα λάθη στον υπολογισμό ξεκινούν από 30 ευρώ και μπορεί να φτάνουν και τα 219 ευρώ σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό που πρέπει να διεκδικήσουν οι συνταξιούχοι να αγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Οι μεγαλύτερες διαφορές αφορούν επικουρικές άνω των 400 ευρώ.

Ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει αναγνωρίσει ότι οι επικουρικές δεν επανυπολογίστηκαν με το μαθηματικό τύπο που προέβλεπε η σχετική υπουργική απόφαση της 7ης Ιουνίου 2016, με αποτέλεσμα οι απώλειες να είναι βαρύτερες.

Ο λάθος επανυπολογισμός δεν σχετίζεται με τις αποφάσεις του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας των περικοπών των επικουρικών του 2016. Ωστόσο αυτή η παράμετρος θα προσμετρηθεί στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο εργασίας το οποίο θα προβλέπει αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις, κλάδο επικούρησης με βάση τη κεφαλοποίηση για τους νέους ασφαλισμένους μετά το 2021 και την καταβολή προσωρινής επικουρικής σύνταξης.

Οι αυξήσεις λόγω της επιστροφής των ποσών από τις ψαλιδισμένες συντάξεις είναι απόρροια των αποφάσεων του ΣτΕ το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις του 2016, αποσυνδέοντας το ύψος των επικουρικών από το άθροισμα των 1.300 ευρώ το μήνα (κύριες και επικουρικές) και αφορούν κυρίως 260.000 συνταξιούχους που υπέστησαν βαριές απώλειες το 2016 καθώς και άλλους 100.000 δικαιούχους που είχαν οριακές μειώσεις λίγων ευρώ.

Οπως προανήγγειλε ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης οι αυξήσεις θα ανέρχονται μεσοσταθμικά σε +30% , περίπου 52,5 ευρώ το μήνα και 630 ευρώ το χρόνο.

To βρήκαμε εδώ

Από την σελίδα aftodioikisi.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ