ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ | Να παίρνω προβιοτικά για τις κολπίτιδες;

2

του Βασίλη Παπαμίκου* 

Τα προβιοτικά είναι μια από τις κυρίαρχες διατροφικές τάσεις στα συμπληρώματα διατροφής και καταναλώνονται συνήθως για να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου αλλά και του γυναικείου κόλπου. Ουσιαστικά πρόκειται για μικροοργανισμούς που είτε με τη μορφή συμπληρώματος διατροφής είτε με τη μορφή λειτουργικού τροφίμου, έρχονται να βελτιώσουν την ανθρώπινη υγεία.

Το πρόβλημα κυρίως ανακύπτει με την καινούρια τάση που αφορά την υγεία του γυναικείου κόλπου. Τα επιστημονικά δεδομένα που υποστηρίζουν τον ευεργετικό ρόλο των προβιοτικών είναι ελάχιστα, και οι σχετικές μελέτες ακόμα δεν είναι καλά οργανωμένες.

Μέσα στο γυναικείο κόλπο υπάρχει μια πληθώρα ευεργετικών βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών. Όταν διαταραχτεί η ισορροπία των πληθυσμών τους μπορεί να προκύψουν δυσάρεστες και ενοχλητικές καταστάσεις όπως η βακτηριακή κολπίτιδα ή η μυκητιασική κολπίτιδα. Θεωρητικά, υπάρχουν μερικές γυναίκες που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την λήψη προβιοτικών στις δύο αυτές περιπτώσεις κολπίτιδας. Το σκεπτικό της στρατηγικής αυτής υπαγορεύει ότι η λήψη ευεργετικών μικροοργανισμών όπως των λακτοβάκιλλων, που περιέχουν τα προβιοτικά, θα μπορούσε να αντιρροπήσει την ανάπτυξη των επιβλαβών οργανισμών και να μειώσει έτσι την επανεμφάνιση ανάλογων κολπίτιδων.

Παρ’ όλ’ αυτά, δεν είναι σίγουρο ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί στην πράξη καθότι πολύ συχνά μεταξύ των ίδιων μικροοργανισμών διαφορετικά γεγονότα συμβαίνουν στο εργαστήριο και διαφορετικά μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Έτσι, ενώ στον γυναικείο κόλπο, συνυπάρχουν αρμονικά οι λακτοβάκιλλοι με τους μύκητες, στο εργαστήριο οι λακτοβάκιλλοι εξουδετερώνουν τους μύκητές. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οφείλεται στις διαφορετικές συνθήκες που επικρατούν στο εργαστήριο σε σχέση με αυτές μέσα στο περιβάλλον του γυναικείου κόλπου. Επιπρόσθετα, πολλά συμπληρώματα προβιοτικών αλλά και γιαούρτια περιέχουν λακτοβάκιλλους που συναντώνται πιο συχνά στο έντερο, αλλά όχι τα ίδια είδη που περιέχει ο γυναικείος κόλπος.

Πολλές φορές οι γυναίκες ταλαιπωρούνται από υποτροπιάζουσες κολπίτιδες, παρά τη θεραπεία την οποία λαμβάνουν. Στην απόγνωσή τους, καταφεύγουν σε εναλλακτικές θεραπείες, πέραν των προβιοτικών, όπως τα συμπληρώματα σκόρδου. Το σκόρδο περιέχει την ουσία αλυσίνη, η οποία έχει δειχθεί εργαστηριακά ότι εξουδετερώνει τους μήκυτες. Όμως δεν έχει προσδιορισθεί επιστημονικά η ποσότητα των συμπληρωμάτων που θα πρέπει να ληφθεί για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα στον γυναικείο οργανισμό.

Τέλος, ένα ακόμα θέμα που ανακύπτει από την χρήση των προβιοτικών για τις κολπίτιδες είναι ο κίνδυνος στον οποίο εκτίθεται ο οργανισμός καθότι υπάρχει η πιθανότητα να υπάρξουν ανεπιθύμητες συνέπειες χωρίς να λυθεί το αρχικό πρόβλημα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η λήψη των προβιοτικών ουσιαστικά εκθέτει τον οργανισμό σε περισσότερα βακτήρια και η αντίδρασή του δεν είναι απόλυτα προβλέψιμη. Υπάρχουν μελέτες που έδειξαν ότι η λήψη προβιοτικών μετά την θεραπεία με αντιβίωση αντί να βοηθήσει την βακτηριακή χλωρίδα του εντέρου να ανακάμψει, επιμήκυνε τον χρόνο επαναφοράς της στα φυσιολογικά επίπεδα.

Ανακεφαλαιώνοντας, τα δεδομένα στο έντερο είναι ίσως καλύτερα μελετημένα σε σχέση με το περιβάλλον του γυναικείου κόλπου. Οι έρευνες δείχνουν ότι το μικροβίωμα του εντέρου παίζει σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην υποχώρηση της φλεγμονής που υπάρχει για χρόνια μέσα στο σώμα και μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες ασθένειες, από καρδιαγγειακή νόσο και σακχαρώδη διαβήτη μέχρι νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Φαίνεται ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα σε σχέση με το περιβάλλον του γυναικείου κόλπου και το πως αυτό αντιδρά στη λήψη συμπληρωμάτων προβιοτικών ώστε να μπορούν στο μέλλον να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα και να αντιμετωπιστούν διατροφικά οι διάφορες κολπίτιδες.

*M.Med.Sci Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Πανεπιστημίου Γλασκώβης, MSc Healthcare Manager, Πανεπιστημίου Αθηνών, Πτυχιούχος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Source link

Από την σελίδα in2life.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ