ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ | Πόσα γλυκά μπορώ να τρώω;

3

Το ξέρουμε, τα γλυκά τα λαχταράτε όσο τίποτε άλλο την ώρα τις λιγούρας, και σπάνια κάποιος θα ικανοποιηθεί περισσότερο με ένα κομμάτι μπρόκολο παρά με ένα κομμάτι σοκολάτας. Αλλά πόσα κομμάτια σοκολάτας (και άλλων γλυκών) μπορούμε να καταναλώνουμε άφοβα; Ιδού η απορία.

Το πρόβλημα με τη ζάχαρη
Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να διαχωρίσουμε την φυσική ζάχαρη από την πρόσθετη. Τρόφιμα όπως φρούτα και λαχανικά έχουν από μόνα τους φυσική «γλύκα», αλλά παράλληλα έχουν και βιταμίνες, φυτικές ίνες, νερό και άλλα θρεπτικά συστατικά. Αντίθετα, τα πρόσθετα σάκχαρα σε άλλα φαγητά, π.χ. λευκή ζάχαρη ή σιρόπι γλυκόζης, τα οποία προστίθενται σε προϊόντα για να τα κάνουν πιο γλυκά, αποτελούν «κενές θερμίδες», δηλαδή μας επιβαρύνουν με θερμιδικό φορτίο χωρίς να προσφέρουν άλλα θρεπτικά στοιχεία. Σε αυτή τη ζάχαρη είναι το πρόβλημα και γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε τις ποσότητες τέτοιων τροφίμων που καταναλώνουμε.

Πόση ζάχαρη (πρέπει να) καταναλώνουμε;
Σύμφωνα με έρευνες στις ΗΠΑ, ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει πάνω από 28 κιλά πρόσθετης ζάχαρης κάθε χρόνο, ήτοι περί τα 77 γραμμάρια τη μέρα. Αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί σε 19 κουταλάκια ζάχαρης ή αλλιώς 306 θερμίδες. Πρόκειται για ιδιαίτερα υψηλή πρόσληψη ζάχαρης ημερησίως, κάτι που αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας και ασθενειών (διαβήτη, καρδιαγγειακών, ηπατικών και οδοντικών παθήσεων, κάποιων τύπων καρκίνου κ.α.).

Ποια είναι όμως η «ασφαλής» ποσότητα ζάχαρης που μπορούμε να καταναλώνουμε ημερησίως; Σύμφωνα με την Ένωση Αμερικανών Καρδιολόγων, η ανώτατη ποσότητα πρόσθετης ζάχαρης που μπορεί να καταναλώνει ημερησίως ένας άντρας είναι 150 θερμίδες (ή 37,5 γραμμάρια), ενώ για τις γυναίκες η ποσότητα είναι μικρότερη, 100 θερμίδες την ημέρα (ή 25 γραμμάτια).

Με άλλα λόγια, ένα γλύκισμα/σνακ/λιχουδιά της επιλογής σας, της τάξης των 100-150 θερμίδων την ημέρα είναι ένας καλός «μπούσουλας». Αν είστε υγιείς, με φυσιολογικό σωματικό βάρος και ασκείστε, αυτές οι ποσότητες είναι απόλυτα λογικές και πιθανότατα θα «κάψετε» αυτές τις ποσότητες ζάχαρης χωρίς να σας προκαλέσουν πρόβλημα. Ωστόσο, αν είστε υπέρβαροι, παχύσαρκοι ή διαβητικοί, τότε θα πρέπει να αποφεύγετε τη ζάχαρη όσο το δυνατόν περισσότερο. Ζαχαρούχα αναψυκτικά και επεξεργασμένα τρόφιμα δεν έχουν θέση στο διατροφολόγιό σας σε αυτή την περίπτωση, και η κατανάλωση τροφίμων με πρόσθετη ζάχαρη θα πρέπει να περιοριστεί σε μία ή δύο φορές την εβδομάδα (αντί για ημερησίως) ή και καθόλου. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν διαπιστώσει ότι η ζάχαρη και τα γλυκά έχουν εθιστικές ιδιότητες και ο οργανισμός τους είναι επιρρεπής στην εξάρτηση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ελέγξουν την κατανάλωση. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να απέχουν από την πρόσθετη ζάχαρη εντελώς.

Πώς θα ελαττώσετε τη ζάχαρη στη διατροφή σας
Αποφύγετε:
-τα ζαχαρούχα αναψυκτικά
-τους χυμούς
-τις σοκολάτες και τα γλυκίσματα
-τα ψημένα αρτοποιήματα, όπως μπισκότα, κέικ κλπ
-τα φρούτα σε μορφή κομπόστας που συσκευάζονται μαζί με σιρόπι
-τα τρόφιμα που είναι «χωρίς λιπαρά» αλλά περιλαμβάνουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης (διαβάζετε προσεκτικά τα συστατικά των προϊόντων που καταναλώνετε)
-τα αποξηραμένα φρούτα

Διαβάστε περισσότερα για τους λόγους που πρέπει να αποφεύγετε τα γλυκά και για τις εναλλακτικές σας στο iatronet.gr. 

Με πληροφορίες από Healthline.com

Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ