Ελλαδα : Εταιρεία «Αγία Ζώνη»: Οι κατασχέσεις των πλοίων και οι δίκες για το λαθρεμπόριο καυσίμων

8

Ελλαδα :

Την ίδια ώρα που οι αρμόδιοι φορείς αναζητούν τα αίτια της βύθισης του «Αγία Ζώνη ΙΙ» και καταβάλλουν προσπάθειες για να περιορίσουν τη ρύπανση στο Σαρωνικό, στο φως της δημοσιότητας έρχονται κι άλλες αποκαλύψεις.

Αυτές όμως δεν προέρχονται γύρω από τα αίτια του ναυαγίου και τις εξελίξεις στις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της οικολογικής καταστροφής, αλλά από το παρελθόν της εταιρίας «Αγία Ζώνη» στην οποία ανήκει το δεξαμενόπλοιο που σκόρπισε μεγάλες ποσότητες στις παραλίες της Αττικής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής η συγκεκριμένη ναυτιλιακή εταιρεία στην οποία ηγείται ο Θεόδωρος Κουντούρης είχε κατηγορηθεί στον παρελθόν για λαθρεμπορία καυσίμων και μάλιστα δύο πλοία της είχαν κατασχεθεί από τις αρμόδιες αρχές. Συγκεκριμένα τόσο το 2012 όσο και το 2013 η εταιρία είχε ερευνηθεί για λαθρεμπορία. Πρωτόδικα ο πλοιοκτήτης είχε καταδικαστεί, ωστόσο στη συνέχεια εκδόθηκε από το Συμβούλιο Εφετών απαλλακτικό βούλευμα.

Παράλληλα οι αρχές ερευνούν και τις καταγγελίες ότι το προσωπικό ασφαλείας ήταν μικρότερο από ότι θα έπρεπε πάνω στο πλοίο λίγη ώρα πριν από το ναυάγιο.  Σύμφωνα με πληροφορίες στους χώρους του δεξαμενόπλοιου βρίσκονταν μόνο δύο άτομα, ενώ σύμφωνα με τους κανονισμούς θα έπρεπε να ήταν τέσσερις. «Όταν η επιχείρηση τελειώσει, τα πάντα θα ελεγχθούν, δεν έχουμε λόγο να προστατεύσουμε κανέναν», είπε σε συνέντευξη του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Η «Αγία Ζώνη» είναι μια εταιρία που δραστηριοποιείται στις επιχειρήσεις ανεφοδιασμού ναυτιλιακών καυσίμων. Ενεργεί ως o φυσικός προμηθευτής καυσίμων πλοίων και σε  συντονισμό με τις τρεις πλοιοκτήτριες εταιρίες υπό την επωνυμία «Αγία Ζώνη», αποτελούν ένα πάροχο υπηρεσιών. Η εταιρία βρίσκεται στο συγκεκριμένο χώρο από το 1990 ενεργώντας ως μεταφορείς καυσίμων,εξυπηρετώντας κυρίως τη δυτική ακτή της Αττικής και την Κρήτη.

Source link