Ελλαδα : Πόρισμα του υπ. Δικαιοσύνης για τον εξορθολογισμό των κωλυμάτων επαγγελματικής επανένταξης αποφυλακισμένων

6

Ελλαδα :

Εκτενές πόρισμα για τον εξορθολογισμό των κωλυμάτων επαγγελματικής επανένταξης αποφυλακισμένων κατέθεσε στο υπουργείο Δικαιοσύνης ομάδα εργασίας για την «Καταγραφή, ταξινόμηση, αξιολόγηση και τον εξορθολογισμό των κωλυμάτων και εν γένει θεσμικών εμποδίων επαγγελματικής επανένταξης αποφυλακισμένων και εν γένει ποινικώς διωχθέντων προσώπων».

Η ομάδα εργασίας, πέραν της συγκέντρωσης της διάσπαρτης και αναχρονιστικής, πολλές φορές, νομοθεσίας προχώρησε στην υποβολή προτάσεων εξορθολογισμού και εκσυγχρονισμού των κατ’ ιδίαν διατάξεων για κάθε επάγγελμα, ώστε να εξυπηρετηθεί τόσο η ανάγκη προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, όσο και η ανάγκη ομαλής επανένταξης των καταδικασθέντων στην αγορά εργασίας και τελικά στην κοινωνία. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι κρίσιμη όψη της κοινωνικής επανένταξης των αποφυλακισμένων αποτελεί η επαγγελματική επανένταξή τους ή αλλιώς η επανείσοδός τους στην αγορά εργασίας

Η ομάδα εργασίας συστήθηκε με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2015 και παρέδωσε στον γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής, Ευτύχη Φυτράκη, το αποτέλεσμα της πρωτότυπης έρευνάς της, δηλαδή έναν αναλυτικό πίνακα μαζί με μία επεξηγηματική έκθεση. Αυτό το υλικό διαβιβάστηκε στη Βουλή και ήδη συζητήθηκε χθες, 14 Οκτωβρίου, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος και Λοιπών Δομών Εγκλεισμού Κρατουμένων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή αναδείχθηκε η σημασία του ζητήματος, ως αίτημα εξανθρωπισμού του ισχύοντος δικαίου και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής. Η σχετική συζήτηση διεξήχθη σε κλίμα γενικότερης συναίνεσης ως προς την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης των σχετικών ζητημάτων στο μέλλον.

Την ομάδα εργασίας αποτελούσαν οι: Αγγ. Πιτσελά, αναπληρώτρια καθηγήτρια Εγκληματολογίας-Σωφρονιστικής στη Νομική Σχολή ΑΠΘ, η Σ. Γιοβάνογλου, δρ Νομικής ΑΠΘ, η Δ. Μπλίτσα, εισαγγελική πάρεδρος, υποψήφια δρ ΑΠΘ, η Α. Κιβρακίδου, δικηγόρος Θεσσαλονίκης, δρ Νομικής ΑΠΘ, ο Χ. Λαμπάκης, δικηγόρος Θεσσαλονίκης, υποψήφιος δρ ΑΠΘ, και η Ε. Τσαουσάκου, δικηγόρος Θεσσαλονίκης, ενώ τη συνδρομή της προσέφερε η Ζ. Μιχαλοπούλου, δρ Νομικής ΑΠΘ και δικηγόρος.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Ο kalikantzaros.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Source link