Ελλαδα : Υπόθεση δομημένων ομολόγων: Φυλάκιση 4 ετών με αναστολή στους Καπράνο και Δεσποτόπουλο – Αθώοι οι υπόλοιποι 8 κατηγορούμενοι

Ελλαδα :

Με το σκεπτικό ότι δεν προέκυψε, αλλά ούτε και απειλήθηκε ζημία για τα ασφαλιστικά ταμεία (των δημοσιογράφων και του ΤΕΑΥΦΕ) και το δημόσιο, από την υπόθεση των δομημένων ομολόγων, το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους δυο από τους συνολικά 10 κατηγορούμενους, επιβάλλοντας ποινές φυλάκισης 4 ετών στον καθένα, με αναστολή.

Συγκεκριμένα, ο πρώην πρόεδρος του ΤΣΠΕΑΘ Δημήτρης Καπράνος κρίθηκε ένοχος για νομιμοποίηση εσόδων από δωροληψία που τελέστηκε άπαξ και κρίθηκε ότι έχει παραγραφεί (χρόνος τέλεσης 2006), ενώ ο συγκατηγορούμενος του, πρώην πρόεδρος του νοσοκομείου «Μεταξά», Νίκος Δεσποτόπουλος ως άμεσος συνεργός στο αδίκημα.

Οι δικαστές με την απόφαση τους έκαναν δεκτή την εισήγηση της εισαγγελέως της έδρας, η οποία είχε προτείνει την ενοχή των δύο, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι η κατηγορία της δωροληψίας είναι παραγεγραμμένη.

Οι δικαστές απάλλαξαν από κάθε κατηγορία τους Παναγιώτη Δεμέστιχα, πρόεδρο του ΤΕΑΦΥΕ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών), Γιώργο Παπαμαρκάκη, ιδιοκτήτη της χρηματιστηριακής ΝΑΜ (North Asset Management), καθώς και τους Δ. Παστελάκο, Ζωή Μπασπανέλου, Κ. Κυριακόπουλο, Ζωή Συράκη, Ε. Γανουτζή, και Γερ. Κονιδάρη.

Αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης ο Δημήτρης Καπράνος δήλωσε: «Με την σημερινή απόφαση που δέχεται ότι δεν υπάρχει ζημία στο Ταμείο, πέφτει ένας ακόμα μύθος των σκανδάλων που οδήγησαν στην ανατροπή της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή».

Επίσης, οι δικηγόροι του κ. Καπράνου Αλέξης Στεφανάκης και Χρόνης Περιβολάρης, δήλωσαν ότι «η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί σημαντική νίκη του πελάτη μας ο οποίος αντιμετώπιζε τέσσερα κακουργήματα με την απειλή ισόβιας κάθειρξης και απέδειξε ότι «όλα ήταν ένα ψέμα». Μετά τους τόνους μελάνης και δημοσιευμάτων που έχουν χυθεί για το συγκεκριμένο ομόλογο του Ταμείου των Δημοσιογράφων, σήμερα 11 χρόνια μετά την αγορά του, το δήθεν σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων κατέληξε στην επιβολή πλημμεληματικής ποινής, φυλακίσεως 4 ετών. Ευελπιστούμε ότι και αυτή η ποινή θα καταπέσει στο Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο. Η συνέχεια στο Πενταμελές Εφετείο”.

Source link

Αφήστε μια απάντηση