Εσύ ξέρεις πώς παίζεται το baseball;

0

Το αμερικάνικο εθνικό σπορ δεν είναι το ίδιο δημοφιλές σε άλλες χώρες, πόσο μάλλον στην Ελλάδα.

Ό,τι μαθαίνει κανείς όμως κακό δεν είναι, επομένως δες παρακάτω κάποιους βασικούς κανόνες για να καταλάβεις πώς παίζεται.

Ξεκινάμε από τα βασικά, σε ένα παιχνίδι baseball υπάρχουν δύο ομάδες με εννέα παίκτες έκαστη. Το παιχνίδι χωρίζεται σε 9 περιόδους που λέγονται innings και κάθε inning σε top και bottom. Στο top μια ομάδα είναι στην επίθεση και η άλλη παίζει άμυνα, στο bottom όλα γυρνάνε τούμπα.

Η ομάδα που κάνει άμυνα στήνεται στο γήπεδο όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.


Η αντίπαλη ομάδα – που επιτίθεται – έχει μέσα στο γήπεδο τον batter, ο οποίος στέκεται ακριβώς μπροστά από τον catcher στη φωτογραφία και είναι εκείνος που κρατά το ρόπαλο.

Σκοπός της ομάδας που επιτίθεται -ας την πούμε Dolphins – είναι να κάνει όσα περισσότερα runs (ήτοι πόντους) μπορεί, ενώ ο σκοπός της ομάδας που αμύνεται – ας την ονομάσουμε Wasps – είναι να φάει όσο το δυνατόν λιγότερα runs. 

Ξεκινάμε λοιπόν με τον pitcher ο οποίος ρίχνει την μπάλα στον τύπο με τον ρόπαλο, τον batter. Η βολή του θα πρέπει να είναι αφ’ ενός έγκυρη, αφ’ ετέρου να καταφέρει να μην χτυπήσει την μπάλα ο batter και τέλος, να καταλήξει στα γάντια του catcher.

Για να είναι έγκυρη η βολή θα πρέπει να περάσει το μπαλάκι από την ονομαζόμενη strike zone. Αυτήν εδώ δηλαδή:

Αν η βολή καταλήξει στο χέρι του catcher, δηλαδή ο batter δεν τη χτυπήσει, τότε έχουμε strike. Strike γίνεται και αν η μπάλα φύγει εκτός των ορίων του γηπέδου μετά το χτύπημα, δηλαδή στην foul zone/territory που φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.

Αν η βολή φύγει εκτός της strike zone, χωρίς να τη χτυπήσει, τότε υπάρχει το ball. Αν υπάρχουν 3 strikes ο batter τρώει πάγκο και παίρνει ένα out. Στα 3 out, το στήσιμο αλλάζει και έχουμε bottom, δηλαδή αλλαγή ρόλων αμυνόμενου -επιτιθέμενου.

Στα τέσσερα balls, ο batter προχωρά στην πρώτη βάση, όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία, και δίνει τη θέση και το ρόπαλο στον συμπαίχτη του, αποκτώντας πλέον τον ρόλο του runner.

Όπως είδατε στην παραπάνω φωτογραφία οι βάσεις είναι τέσσερις, και ονομάζονται home, first, second και third. Σκοπός των Dolphins, είναι να ξεκινήσουν από το home και περνώντας από όλες τις βάσεις να επιστρέψουν σε αυτό, δηλαδή να κάνουν ένα run ήτοι να πάρουν ένα πόντο.

Από τη στιγμή που το ρόπαλο «βρει» μπάλα τότε συμβαίνουν διάφορα ωραία πραγματάκια. Αν πιάσει τη μπάλα παίκτης των Wasps πριν πέσει κάτω, τότε ο batter πάει πάγκο, αν η μπάλα φύγει εκτός γηπέδου σε fair περιοχή, τότε υπάρχει home run και μετριέται ένα run για τον batter και ένα ακόμα για όσους runners βρίσκονται σε βάσεις.

Αν η μπάλα χτυπήσει έδαφος, τότε ο runner ξεκινά την τρεχάλα προς την πρώτη βάση. Αν πατήσει στην πρώτη βάση πριν γυρίσει η μπάλα στον αμυντικό, είναι safe. Αν η μπάλα γυρίσει στον αμυντικό και αυτός πατήσει την πρώτη βάση, ο runner είναι out. Όντας safe σε μια βάση ο runner, περιμένει τον επόμενο παίκτη με ρόπαλο να χτυπήσει τη μπάλα για να προωθηθεί στην επόμενη βάση.

Αν ένας runner είναι γρήγορος, τότε μπορεί να κλέψει μια βάση (steal) – δηλαδή να τρέξει στην επόμενη, πριν η άμυνα μπορέσει να τον ακουμπήσει με την μπάλα καθώς αυτός θα προωθείται.

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού μπορούν να εφαρμοστούν διάφορες στρατηγικές, όπως για παράδειγμα το bunt, μια τεχνική χτυπήματος που χρησιμοποιείται απλά για να προχωρήσει ένας runner, διάφορα είδη μπαλιών για να σταλθεί η μπάλα στον catcher (φαλτσαριστές, slider, fastball κτλ.), ενώ η σειρά με την οποία χτυπάνε batters δεν είναι καθόλου τυχαία.

Μια περίοδος – inning – τελειώνει όταν και οι δυο ομάδες έχουν πάει εναλλάξ από μια φορά σε άμυνα και επίθεση. Επειδή δεν υπάρχει ισοπαλία, στην περίπτωση που μετά τις εννέα περιόδους δεν υπάρχει νικητής, διεξάγεται μια επιπλέον περίοδος ή και περισσότερες, μέχρι κάποια ομάδα ανακηρυχθεί νικήτρια.

Με πληροφορίες από εδώ και εδώ.

Source link

Από την σελίδα in2life.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ