Καλικαντζαρος Νεα – Ειδησες απο ολο τον κοσμο
Σαν σημερα

Η ιστορία του ηλεκτρικού λαμπτήρα – Αφιέρωμα

Η ανακάλυψη του λαμπτήρα πυρακτώσεως συνήθως αποδίδεται στον Τόμας Έντισον, ο οποίος έλαβε και το σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις 27 Ιανουαρίου του 1880. Ωστόσο, οι προσπάθειες για την υλοποίηση αυτής της ιδέας είχαν ξεκινήσει πολλά χρόνια νωρίτερα και από διάφορους ερευνητές.

Τα πρώτα αξιόλογα πειράματα έγιναν στη δεκαετία του 1860 από τον άγγλο φυσικό και χημικό Τζόζεφ Σουάν, ο οποίος επεδίωξε να κατασκευάσει λάμπες με νήμα άνθρακα, αλλά η επιτυχία είχε μικτή διάρκεια, αφού έπειτα από μερικά λεπτά το νήμα καταστρεφόταν. Δεκαοκτώ χρόνια αργότερα, αποφάσισε να επαναλάβει τα πειράματά του, αξιοποιώντας μία νέα εφεύρεση, την αντλία υψηλού κενού. Ο Σουάν παρουσίασε την ηλεκτρική του λάμπα το 1879, αλλά διαπίστωσε ότι είχε αργήσει λίγο…

Μόλις λίγους μήνες νωρίτερα, ο Τόμας Έντισον είχε υποβάλει αίτηση ευρεσιτεχνίας για έναν όμοιο λαμπτήρα κενού. Την πρωτοχρονιά του 1879 παρουσίασε μια συστοιχία από 50 λαμπτήρες, οι οποίες έπαιρναν ρεύμα από μια γεννήτρια συνεχούς ρεύματος. Τρία χρόνια αργότερα άρχισε τη βιομηχανική παραγωγή τους στο ιδιόκτητο εργοστάσιο «Edison Lamp Company» στο Νιου Τζέρσεϊ, το οποίο είχε συγκροτήσει με ξένες χρηματοδοτήσεις. Στο μεταξύ, αντικατέστησε το νήμα άνθρακα από σκληρές ίνες γιαπωνέζικου μπαμπού.

Ο Σουάν είχε αρχίσει την κατασκευή λαμπτήρων στη Μ. Βρετανία από το 1880, επιλέγοντας ως νήμα πυρακτώσεως ίνες βαμβακιού, επεξεργασμένες με άνθρακα.

Source link

Related posts

Δημήτριος Μπέης – Βιογραφία – Τι εγινε σαν σημερα ?

admin

Κώστας Πανιάρας – Βιογραφία – Τι εγινε σαν σημερα ?

admin

14 ελληνικές ταινίες για το Έπος του ’40 – Λίστα

admin

Τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν την 21η Σεπτεμβρίου

admin

Στέλλα – Αφιέρωμα – Τι εγινε σαν σημερα ?

admin

Άντερς Σέλσιους – Βιογραφία – Τι εγινε σαν σημερα ?

admin

Γεώργιος Ζωιτάκης – Βιογραφία – Τι εγινε σαν σημερα ?

admin

Μπομπ Γκουτσιόνε – Βιογραφία – Τι εγινε σαν σημερα ?

admin

Έντουαρντ Μπαχ – Βιογραφία – Τι εγινε σαν σημερα ?

admin

Η Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου – Αφιέρωμα

admin

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος – Βιογραφία

admin

Τζόνας Σολκ – Βιογραφία – Τι εγινε σαν σημερα ?

admin