Η μαζική εγκατάλειψη της αρχαίας Ελίκης

1

Η μαζική εγκατάλειψη της αρχαίας Ελίκης

Η ιδέα ότι τα ζώα μπορούν να προβλέψουν τους σεισμούς συναντάται και στην Αρχαία Ελλάδα. Το 373 π.Χ. ο Θουκυδίδης περιγράφει τη μαζική… εγκατάλειψη της Ελίκης από αρουραίους, σκυλιά, φίδια και νυφίτσες, μέρες πριν από τον καταστροφικό σεισμό. Είναι η πρώτη γραπτή περιγραφή σχετικά.

Με πρόβλεψη 2.041 νεκροί, χωρίς πρόβλεψη 250.000 νεκροί

Δύο σεισμοί με παρόμοιο μέγεθος σε δύο κινεζικές πόλεις με πληθυσμό ενός εκατομμυρίου κατοίκων· δύο διαφορετικές ιστορίες. Στον πρώτο σεισμό σκοτώθηκε ποσοστό μικρότερο τού 3% του πληθυσμού, ενώ στον άλλον μεγαλύτερο του 25%. Στην πρώτη περίπτωση οι ειδικοί προέβλεψαν την καταστροφή, στη δεύτερη όχι.

Τον χειμώνα του 1974-75, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι είχαν αρχίσει να λαμβάνουν χώρα αλλαγές στο επίπεδο της στάθμης των υδάτων της περιοχής γύρω από την πόλη Χαϊτσένγκ στην επαρχία Λιαονίνγκ. Τα σημάδια της σεισμικής δραστηριότητας ήταν ξεκάθαρα αλλά οι Αρχές δίσταζαν να κινητοποιήσουν τους κατοίκους φοβούμενες ότι θα επικρατούσε πανικός. Τα φαινόμενα όμως συνεχίζονταν και τα ζώα άρχισαν να «τρελαίνονται». Τα φίδια «πάγωναν» στη μέση του δρόμου, τα σκυλιά γάβγιζαν συνέχεια. Οι ντόπιοι κατάλαβαν ότι κάτι επρόκειτο να συμβεί και οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι υπήρχε πιθανότητα να σημειωθεί σεισμός. Χιλιάδες εγκατέλειψαν την πόλη ενώ άλλοι έχτισαν παραπήγματα στους δρόμους φοβούμενοι ότι τα κτίρια θα κατέρρεαν. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 4 Φεβρουαρίου του ’75 ο σεισμός – μεγέθους 7,3 Ρίχτερ – χτύπησε την περιοχή σκοτώνοντας 2.041 άτομα αντί για εκατοντάδες χιλιάδες.

Οι επιστήμονες θεώρησαν ότι αυτή ήταν η αρχή της εποχής της πρόγνωσης των σεισμών. Αλλά η αισιοδοξία τους δεν κράτησε πολύ.

Τον επόμενο χρόνο, στις 28 Ιουλίου, ένας σεισμός 7,6 Ρίχτερ χτύπησε μια άλλη κινεζική πόλη, το Τανγκσάν, νότια του Πεκίνου. Κανένα σημάδι δεν προειδοποίησε. Αποτέλεσμα: 250.000 νεκροί.

Επιμέλεια: Στέφανος Κρίκκης, Εύη Ελευθεριάδου

ΤΑ ΝΕΑ , 24/02/2007

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ