Κυπρος – Πολίτικη: Αποχαιρετούν τον ΠτΔ «πυροβολώντας» – Cyprus Times Cyprus Times

3

Κυπρος – Πολίτικη:

Πυρ ομαδόν αντιπολίτευσης  κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη – Ενοχλημένα τα πολιτικά κόμματα που δεν συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο πριν αναχωρήσει – Στο τραπέζι της διαμάχης οι δηλώσεις Τσαβούσογλου αλλά και της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ – Κατηγορούν τον ΠτΔ ότι αδιαφορεί για την πολιτική ενότητα – Στην αντεπίθεση ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος – Κατηγορεί την ΕΔΕΚ και τον Νικόλα Παπαδόπουλο ότι καλλιεργούν τη διχόνοια – Απαντάει και στην επίθεση των Οικολόγων

Η εσωτερική ενότητα δε θα βρίσκεται στις αποσκευές του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος αναχωρεί αύριο για τη Νέα Υόρκη, όπου θα παραστεί στις εργασίες της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση και με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, όπου βασικό αντικείμενο συζήτησης θα είναι το Κυπριακό.

Στο εσωτερικό ωστόσο παρατηρείται αναταραχή καθώς τα πολιτικά κόμματα είναι ενοχλημένα με τη στάση του Προέδρου και τη μη σύγκλιση Εθνικού Συμβουλίου πριν από την αναχώρηση του. Μάλιστα τον κατηγορούν ότι αδιαφορεί για την πολιτική ενότητα και πώς προτεραιότητα του είναι η προώθηση της υποψηφιότητας του.

Το ΑΚΕΛ με ανακοίνωση του σχετικά με τις δηλώσεις της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, αναφέρει ότι μετά την αποτυχία της Διάσκεψης στο Crans-Montana και τις σχετικές δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, το ΑΚΕΛ είχε ζητήσει από τον κ. Αναστασιάδη να ετοιμάσει ένα σχέδιο δράσης ωστόσο «ο κ. Αναστασιάδης δεν το έπραξε».

«Έχοντας ως προτεραιότητα την προώθηση της υποψηφιότητάς του στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές δεν διαβουλεύτηκε με τις πολιτικές δυνάμεις, δεν προέβη σε καμία κίνηση, δεν ανάλαβε καμία πρωτοβουλία την ώρα μάλιστα που η Τουρκία αποενοχοποιημένη προσπαθεί να ενισχύσει τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής. Ενώ σύντομα ο κ. Αναστασιάδης θα συναντήσει τον ΓΓ του ΟΗΕ κανείς δεν γνωρίζει τι θα του πει και πώς λογαριάζει να χειριστεί τις εξελίξεις», αναφέρει η ανακοίνωση.

Στο ίδιο μοτίβο κινούνται οι ανακοινώσεις τόσο της ΕΔΕΚ και του Κινήματος των Οικολόγων. Το σοσιαλιστικό κόμμα κατηγόρησε τον Πρόεδρο ότι η στάση του επιβεβαιώνει πως δεν τον ενδιαφέρει η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων επιβεβαιώνει πως δεν τον ενδιαφέρει η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων.

Έκανε λόγο για πολιτικό ολίσθημα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το να μη συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο και να συζητήσει τις θέσεις που θα καταθέσει γραπτώς στον ΓΓ του ΟΗΕ κατά τη συνάντηση του.

Η στάση του αυτή, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΔΕΚ, «επιβεβαιώνει πως πέρα από την υποβάθμιση του Εθνικού Συμβουλίου δεν τον ενδιαφέρει η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων αλλά ούτε και τον ενδιαφέρει να ακούσει απόψεις που ενδεχομένως θα βελτιώσουν τις θέσεις του και θα ενισχύσουν τα διαπραγματευτικά επιχειρήματα τα οποία θα καταθέσει».

Οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών για λήξη των συνομιλιών, όπως τις ξέρουμε από το 2008, θορύβησαν το Κίνημα των Οικολόγων το οποίο σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι αντί « η πολιτική ηγεσία να συσκέπτεται και να προβληματίζεται, να εργάζεται πυρετωδώς επί νέων ιδεών και προτάσεων για το Κυπριακό, περί άλλων τυρβάζει».

Κατηγόρησε το Προεδρικό ότι με τη μη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου πριν τη Νέα Υόρκη πέταξε ακόμη μία δέσμευση του στον κάλαθο των αχρήστων.  Πλέον, αναφέρει η ανακοίνωση,  «ανάβει για τα καλά ο προεκλογικός, αυτές οι συμπεριφορές του Προέδρου πρέπει να προβληματίσουν τον καθένα, ακόμα κι αυτούς που μπορεί να συμφωνούν μαζί του. Διότι η αναξιοπιστία και η συνεχής διάψευση των αλλεπάλληλων “δεσμεύομαι” που τον χαρακτηρίζουν, είναι το πρόσημο που αλλάζει την εξίσωση».

Στην αντεπίθεση ο Αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Άμεση ήταν η αντίδραση από το Προεδρικό με τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Βίκτωρα Παπαδόπουλο, να μην προλαβαίνει να εκδίδει απαντητικές ανακοινώσεις.

Η ΕΔΕΚ και ο υποψήφιος Πρόεδρος (Νικόλας Παπαδόπουλος) που στηρίζει επιτίθενται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τους πλέον απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς – καλλιεργώντας έτσι τη διχόνοια, την εμπάθεια και την υποβίβαση του πολιτικού λόγου, αναφέρει ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε γραπτή απάντησή του προς την ΕΔΕΚ.

«Είναι τουλάχιστον πρόκληση όταν η ΕΔΕΚ, η οποία μαζί με τον υποψήφιο Πρόεδρο που στηρίζει, καθώς και με τα στελέχη του επιτελείου του, καθημερινώς επιτίθενται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τους πλέον απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς – καλλιεργώντας έτσι τη διχόνοια, την εμπάθεια και την υποβίβαση του πολιτικού λόγου μόνο και μόνο για την αναρρίχηση στην εξουσία – να κατηγορεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δεν ενεργεί με γνώμονα την ενότητα», σημειώνει ο κ Παπαδόπουλος. Ας κρίνει ο λαός, καταλήγει.

Λίγο αργότερα ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε και στο Κίνημα Οικολόγων αναφέροντας ότι το Κίνημα δηλώνει ότι «προβληματίζεται» και «ανησυχεί» για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου,  ενώ καθ’ όλη την πορεία των συνομιλιών διαφωνούσε και δεν ήθελε τις συναντήσεις στη Νέα Υόρκη, στο Νταβός και τις συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν, καθώς και τη Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη και στο Κραν Μοντανά με την Τουρκία στο τραπέζι για τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού.

Το σημειώνουμε με ενδιαφέρον, προσθέτει ο κ. Παπαδόπουλος, σε γραπτή του απάντηση προς το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

Source link