Κυπρος – Πολίτικη: Επ. Αβραμόπουλος: Στόχος της Κομισιόν να κρατήσει ζωντανή τη συνθήκη Σένγκεν

Κυπρος – Πολίτικη:

To Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους, η επανεγκατάσταση, τα ζητήματα ασφάλειας, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η μεταρρύθμιση του κανονισμού Σένγκεν, θα συζητηθούν σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης, στο Λουξεμβούργο, δήλωσε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά την άφιξή του στη συνεδρίαση, τονίζοντας τη σημασία της διασφάλισης της ελευθερίας μετακίνησης στην ΕΕ.

Ο Επίτροπος, ο οποίος χθες επισκέφθηκε την πόλη Σένγκεν στο Λουξεμβούργο, η οποία αποτελεί σύμβολο της ευρωπαϊκής ενοποίησης, έστειλε ένα σαφές μήνυμα ότι “είναι καθήκον μας να υπερασπιστούμε και να διαφυλάξουμε τον χώρο Σένγκεν. Η Κομισιόν εξάλλου πρόσφατα παρουσίασε πρόταση με την οποία στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση, εμβάθυνση και προστασία του”, ανέφερε.

“Πρέπει να προσεγγίσουμε το ζήτημα μέσα από ένα ευρωπαϊκό πρίσμα, όπως, επίσης, πρέπει να βρούμε ευρωπαϊκές μόνο λύσεις για τα σημαντικά ζητήματα που έχουν ανακύψει πρόσφατα”, δήλωσε ο Επίτροπος.

“Όπως καταλαβαίνετε, η σημερινή συζήτηση θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα και προσβλέπω στη θετική συμβολή όλων των κρατών μελών, και σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, σε περισσότερες δεσμεύσεις εκ μέρους τους”, σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Σχετικά με την απόφαση της Γερμανίας και άλλων πέντε κρατών μελών χθες να παρατείνουν τους συνοριακούς ελέγχους, ο Επίτροπος δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται ότι η κοινοποίηση αυτή πραγματοποιήθηκε υπό την πίεση προθεσμίας, ως εκ τούτου, πρόκειται να αξιολογηθεί, αλλά ξεκαθάρισε ότι “όποια και να είναι η απόφασή μας, ό,τι και αν πράττουμε, ως κράτη μέλη ή ως Κομισιόν, πρέπει να είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με τον πολιτικό μας στόχο, να διατηρήσουμε τα σύνορά μας ανοιχτά, χωρίς ελέγχους – είναι ευθύνη όλων μας και πιστεύω ότι αυτό έχει ληφθεί υπόψη από όλα τα κράτη μέλη”.

Τέλος απέκρουσε κατηγορίες πως η συνθήκη Σένγκεν είναι νεκρή όπως την ξέρουμε: “Όχι”, είπε. “Αντιλαμβάνομαι και συμμερίζομαι τις ανησυχίες ορισμένων κρατών μελών, ιδίως σε ό, τι αφορά την ασφάλεια, αλλά η Σένγκεν, είναι ζωντανή”. “Πρέπει να παραμείνει ζωντανή και αυτό αποτελεί καθήκον μας. Γιατί το τέλος της Σένγκεν θα σημάνει και το τέλος της Ένωσης”, κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Source link