Κυπρος – Πολίτικη: Προσφορές για τα έργα του Παγκύπριου Γυμνασίου με ψευδο… υλικά!

Κυπρος – Πολίτικη:

Σωρεία αντιδράσεων προκαλεί το θέμα που προέκυψε με τη χρήση υλικών από τα κατεχόμενα για τα έργα που πραγματοποιούνται στο Παγκύπριο Γυμνάσιο. Το ζήτημα συζητήθηκε χθες στην Επιτροπή Ελέγχου στην απουσία ανώτερων προϊσταμένων του υπουργείου Παιδείας.

Αφορμή για την εξέταση του θέματος στάθηκε η χρήση μαρμάρων, μωσαϊκών και άλλων υλικών με προέλευση τις κατεχόμενες περιοχές στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας αλλά και σε άλλα δημόσια κτίρια.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Ανδρέας Μαραγκός, η προμήθεια υλικών από τα κατεχόμενα γίνεται στη βάση του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή που τέθηκε σε εφαρμογή από το 2004 προνοεί τη διακίνηση υλικών από την μια πλευρά στην άλλη χωρίς την επιβολή δασμών. Εξήγησε ότι όταν έγινε αντιληπτό ότι επρόκειτο για εταιρεία από τα κατεχόμενα στάλθηκε συμπληρωματική οδηγία, όπου διέγραφε την επωνυμία.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας, χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα ως την πιο θλιβερή μέρα της κοινοβουλευτικής του διαδρομής.  Επέκρινε μάλιστα την απουσία από τη συνεδρία της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.

Διερωτήθηκε «αν είναι ποτέ δυνατόν σε ένα εργοστάσιο Κυπρίου πρόσφυγα που λυμαίνεται η άλλη πλευρά εμείς βάλαμε παραγγελία κατά τον πλέον επίσημο τρόπο και με πρόσχημα τον Κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή. Στέλνουν από ένα λατομείο το οποίο είναι παράνομο, ξηλώνουν τον Πενταδάκτυλο κι εμείς παραγγέλλουμε υλικά απ’ εκεί».

Την ίδια στάση τήρησαν και οι βουλευτές του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος και του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης. Σημείωσαν ότι το θέμα είναι καθαρά πολιτικό.

Ο κ. Περδίκης μίλησε και για οικολογική καταστροφή του Πενταδάκτυλου από τις εκτεταμένες λατομεύσεις του για την παραγωγή οικοδομικών υλικών. Μάλιστα ανέφερε ότι το Κίνημα Οικολόγων επεξεργάζεται πρόταση νόμου για την απαγόρευση της χρήσης προϊόντων τα οποία προέρχονται από λατομεία που δεν έχουν αδειοδοτηθεί από τα αρμόδια όργανα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 Έβαλε… «λουκέτο» σε βιομηχανίες στις ελεύθερες περιοχές

Η τακτική αυτή, βασιζόμενη στον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, φαίνεται ότι επηρέασε αρκετές βιομηχανίες στις ελεύθερες περιοχές κάποιες απ’ τις οποίες αναγκάστηκαν μέχρι και να κλείσουν. Αυτό ανέφερε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργολάβων και Βιομηχάνων, Κώστας Ρουσιά,  μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση».

Σύμφωνα με τον κύριο Ρουσιά το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό και οι εργολάβοι θα δουν ο καθένας το συμφέρον τους προσπαθώντας να επιβιώσει.

 

Source link