Λέκκας: Πρωτόγνωρο το φαινόμενο στη Χαλκιδική (video)

0

«Πρωτόγνωρο φαινόμενο» χαρακτήρισε την φονική θεομηνία που έπληξε τη Χαλκιδική, ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως υπογράμμισε τα ακραία καιρικά φαινόμενα είχαν χαρακτηριστικά «αιφνίδιας προσβολής, έντονης ραγδαιότητας και υψηλών ταχυτήτων στους ανέμους, καθώς και μικρής χρονικής διάρκειας».

«Τα φαινόμενα αυτά σε συνδυασμό με τις ακραίες θερμοκρασίες που επικράτησαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα εντάσσονται στις διαφοροποιήσεις που επιφέρει η κλιματική αλλαγή και συνιστούν έναν αυτοτροφοδοτούμενο, επιταχυνόμενο κύκλο φαινομένων με όλο και μεγαλύτερες επιπτώσεις», εξήγησε ο καθηγητής.

Περαιτέρω παρατηρεί ότι οι μεγάλες βλάβες αντιστοιχούν κατά κύριο λόγο σε δευτερεύουσες κατασκευές προς εξυπηρέτηση εποχικών αναγκών στις τουριστικές περιοχές και σε γραμμές ζωής (lifelines), σημειώνοντας ότι «σε αυτές τις περιπτώσεις η τρωτότητα είναι αυξημένη λόγω έλλειψης κανονισμών και προχειρότητας σε επίπεδο κατασκευής».

«Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρχει έλεγχος στο σύνολο των κατασκευών αυτών και ειδικά σε τουριστικές περιοχές», εκτίμησε.

Ο κ. Λέκκας επισήμανε ότι «η έγκαιρη προειδοποίηση που υπήρξε από την ΕΜΥ και το Αστεροσκοπείο Αθηνών ήταν πολύ χρήσιμη – είναι αμφίβολο ωστόσο αν η μαζικότερη διάδοσή της θα επέφερε αποτελέσματα, δεδομένου ότι ο πληθυσμός δεν είναι εκπαιδευμένος και εξοικειωμένος με τέτοιου είδους ενημέρωση».

Επισημαίνει, δε, την ανάγκη «να υπάρχει προπαρασκευή του πληθυσμού σε τέτοιες μεθόδους ενημέρωσης».

«Θα πρέπει να υπάρχει αναδιαμόρφωση και επικαιροποίηση των σχεδίων Πολιτικής Προστασίας με βάση την ταχέως εξελισσόμενη επιστημονική γνώση, και δεδομένου ότι αντιμετωπίζουμε ήδη νέους τύπους κινδύνων, η ένταση και η έκταση των φαινομένων διαφοροποιείται συνεχώς, αλλά και συνοδούς και συμπλεκόμενους κινδύνους, οι οποίοι δημιουργούν ένα εξαιρετικά σύνθετο περιβάλλον αντιμετώπισης», κατέληξε ο καθηγητής.

Δείτε τα όσα είπε ο Ευθύμιος Λέκκας στην εκπομπή «Άλλη Διάσταση» της ΕΡΤ1:

Διαβάστε επίσης Στον Kalikantzaros.gr:

Χαλκιδική: Στους 7 οι νεκροί – Βρέθηκε η σορός άνδρα στη θάλασσα

ΓΓΠΠ: Διάψευση για ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ανατολική Αττική

(ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ