Μελιτζάνες με τυρί στο φούρνο | Συνταγές

3

Νοστιμότες μελιτζάνες με σάλτσα ντομάτας και δυο ειδών τυριά στο φούρνο. Μια απλή και εύκολη συνταγή για ένα αγαπημένο στην ελληνική κουζίνα πιάτο με μελιτζάνες, πεντανόστιμο και υγιεινό, για να το απολαύσετε στο καθημερινό οικογενειακό τραπέζι και όχι μόνο. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • 3 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα ώριμα πομοντόρια ή ντοματάκια κονκασέ
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο για τη σάλτσα
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • 3-4 μελιτζάνες (συνολικό βάρος περίπου 1,5 κιλό) κομμένες σε ροδέλες πάχους 2,5 εκ.
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα μελιτζάνας και το άλειμμα ταψιού
  • αλεύρι για το αλεύρωμα
  • ψίχουλα ψωμιού (ψίχα ψωμιού 2-3 ημερών θρυμματισμένα στο μούλτι) για τη βάση του ταψιού
  • 1/2 φλ. τσαγιού φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη ή 3-4 κ.γ. αποξηραμένη 
  • 500 γρ. τυρί κασέρι κομμένο σε μικρά κομματάκια ή τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
  • 1/2 φλ. τσαγιού τριμμένη κεφαλογραβιέρα 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Αν οι μελιτζάνες έχουν μαύρα σπόρια, τις πλένετε, τις κόβετε σε ροδέλες, τις βάζετε σε σουρωτήρι πασπαλισμένες με μπόλικο χοντρό αλάτι και τις αφήνετε για 30 λ περίπου ή μέχρι να “ιδρώσουν” και έτσι θα ξεπικρίσουν. Μετά τις πλένετε πολύ καλά με μπόλικο τρεχούμενο νερό και τις ταμπονάρετε με χαρτί κουζίνας. Διαφορετικά τις πλένετε εξωτερικά και τις κόβετε σε ροδέλες. 
  2. Σε μια κατσαρολίτσα ρίχνετε τις 4 κ.σ. ελαιόλαδο, τις ψιλοκομμένες ντομάτες μαζί με τους χυμούς τους, 1/3 φλ. ζεστό νερό, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε, σκεπάζετε τη κατσαρολίτσα και βράζετε τη σάλτσα, σε μέτρια φωτιά προς χαμηλή φωτιά για 35 λ. Μετά την αποσύρετε από τη φωτιά και τη πολτοποιείτε σε μπλέντερ ή μούλτι για να να έχει λεία υφή. Τη ξαναρίχνετε στη κατσαρολίτσα και συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλα 15-20 λ. [*]
  3. Αλατίζετε τις φέτες μελιτζάνας και τις αλευρώνετε και από τις 2 πλευρές. Σε μια ρηχή φαρδιά κατσαρόλα ρίχνετε 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο και τις τηγανίζετε, σε δόσεις, για 6-7 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσουν και από τις 2 πλευρές.
  4. Σε κάθε δόση τηγανίσματος προσθέτετε λίγο ακόμα ελαιόλαδο φροντίζοντας να κάψει πριν προσθέσετε την επόμενη δόση. Τις αφήνετε πάνω σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το περίσσιο λάδι τους. Εν τω μεταξύ, προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 200 βαθμούς. Σε ένα μπολ αναμιγνύετε τα 2 ειδών τυριά.
  5. Λαδώνετε ένα πυρέξ και πασπαλίζετε στη βάση του τα ψίχουλα ψωμιού. Από πάνω απλώνετε μια στρώση με φέτες μελιτζάνας, τις περιχύνετε με λίγη σάλτσα ντομάτας, τις πασπαλίζετε με τη ρίγανη και τις καλύπτετε με μια στρώση τυριών.
  6. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία στρώσεων μέχρι να τελειώσουν τα υλικά, φροντίζοντας να τελειώσετε με μια στρώση σάλτσας και από πάνω με τα τυριά. Καλύπτετε χαλαρά το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το φαγητό σας στο προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λ. Το σερβίρετε ζεστό ή και χλιαρό. 

[*] Αν για τη σάλτσα σας χρησιμοποιήσετε χύτρα δεν θα ρίξετε το ζεστό νερό και θα τη βράσετε για 5 λ.

Πηγή

Συνταγες kalikantzaros.gr,

Συνταγή: Μελιτζάνες με τυρί στο φούρνο

 

Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ