Οι καλύτερες απαντήσεις που μπορείς να δώσεις σε έναν νάρκισσο

9

Το ταλέντο ενός ναρκισσιστή (ή νάρκισσου, πείτε το όπως θέλετε, και τα δύο σωστά είναι) είναι να σε κάνει να νιώθεις νικημένος κάθε φορά που μιλάτε. Η αίσθηση είναι σαν να περπατάς συνέχεια στο χείλος του γκρεμού, αφού οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σου.

Ναι, αλλά τι είναι ο νάρκισσος;

Ο ναρκισσιστής είναι ένα εγωκεντρικό κάθαρμα που πιστεύει ότι δικαιούται το καλύτερο, σιχαίνεται την κριτική και χρειάζεται στη ζωή του ανθρώπους που θα του φουσκώνουν αδιάκοπα το «εγώ» του.

Το πρόβλημα είναι ότι αρχικά θα δυσκολευτείς να τους εντοπίσεις. Στην αρχή θα σου φανούν θετικοί άνθρωποι, γοητευτικοί, έτοιμοι να σου κάνουν ειλικρινή κομπλιμέντα. Σύντομα, μεταμορφώνονται αναζητητές της προσοχής σε ανησυχητικό βαθμό. Πρέπει να γίνουν οι πιο σημαντικοί άνθρωποι της ζωής σου.

Οι στόχοι τους συνήθως είναι άνθρωποι που δένονται εύκολα και είναι βαθιά συναισθηματικοί. Τέτοιους ανθρώπους μπορούν πολύ εύκολα να τους χειριστούν και γι’ αυτούς τους επιλέγουν για φίλους ή συντρόφους, ωστόσο η επιλογή μπορεί να γίνει συνειδητά ή υποσυνείδητα.

Ευτυχώς, υπάρχουν κάποιες φράσεις κλειδιά τις οποίες μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να μπερδέψεις ή και να χαώσεις έναν ναρκισσιστή.

Όχι
Το όχι είναι η πιο σαφής και σύντομη απάντηση για να αφοπλίσεις έναν νάρκισσο. Είναι τόσο απλό. Αν είσαι άνθρωπος ο οποίος δεν μπορεί να πει εύκολα όχι στη ζωή του, τότε είσαι εύκολος στόχος για έναν νάρκισσο και πρέπει να μάθεις να λες όχι. Δεν χρειάζεται να δώσεις εξηγήσεις, έχει κάθε δικαίωμα στη ζωή σου να λες όχι, δεν αποφασίζουν άλλοι για εσένα.

Λυπάμαι που νιώθεις έτσι
Προφανώς, είναι δικαίωμα του καθενός να νιώθει ό,τι νιώθει, ακόμη και ένας ναρκισσιστής-ακόμη κι αν έχει την απαίτηση να νιώσουν και οι άλλοι τα συναισθήματά του. Αν νιώθει εκνευρισμό επειδή δεν του έδωσες την προσοχή που θα ήθελε, ενώ εσύ δεν είχες χρόνο ή ψυχικά αποθέματα για παράδειγμα, τότε μπορείς απλά να πεις «Λυπάμαι που νιώθεις έτσι». Αν ο άλλος είναι νάρκισσος και ζητά διαρκώς την υποστήριξή σου στα προβλήματα (που  νομίζει) ότι έχει, μπορείς να κρατάς τις αποστάσεις σου με ένα απλό «Λυπάμαι που  νιώθεις έτσι».

Κι αυτό ήταν. Με μία μαγική φράση προστάτευσες τον εαυτό σου από το να νιώσει μέχρι και υπεύθυνος για την δυσαρέσκειά του συντρόφου του ή ενός νάρκισσου φίλου του. Ο καθένας μπορεί να νιώθει ότι θέλει, αλλά είναι υπεύθυνος για τα συναισθήματά του.

Δεν θα ήθελα να μιλήσω γι’ αυτό τώρα
Αν προσπαθήσεις να παραπονεθείς για τη  συμπεριφορά ενός ναρκισσιστή στον ίδιο, το πιο πιθανό είναι να αρχίζει να σε βομβαρδίζει με όλες εκείνες τις φορές του παρελθόντος (τις οποίες έχετε επιλύσει) όπου τον έκανες (κατά τα δικά του λεγόμενα) να νιώσει άσχημα.

Θα αποφύγει περίτεχνα την τρέχουσα συζήτηση και θα προσπαθήσει να τη στρέψει σε άλλο θέμα. Εδώ σου παρουσιάζεται η ευκαιρία να πεις ότι δεν είσαι πρόθυμος να μιλήσεις γι’ αυτό τώρα και ότι η παρούσα συζήτηση αφορά τη δική του/της συμπεριφορά.

«Νιώθω δυνατός, δυναμικός και σίγουρος»
Δεν θα το πεις αυτολεξεί, γιατί πιθανώς θα ρεζιλευτείς. Θα το δείξεις με τη συμπεριφορά σου. Κάθε φορά που προσπαθεί να υποτιμήσει τα συναισθήματα και τον χαρακτήρα σου εσύ πρέπει να θυμάσαι ότι ξέρεις ποιος είσαι και να αποφύγεις τις υπερβολικές αντιδράσεις.

Δοκίμασε να μείνεις ήρεμος και να επιμείνεις στην άποψή σου, χωρίς δισταγμούς. Ο δισταγμός είναι η τροφή ενός νάρκισσου.

Πίστεψε ό,τι θέλεις, εγώ έχω άλλη άποψη
Πολλές φορές ένας ναρκισσιστής για να δικαιολογήσει τη στάση του θα σε κατηγορήσει για την αδυναμία σου, το ευαίσθητο του χαρακτήρα σου, μέχρι και για το ότι βγάζεις πράγματα από το κεφάλι σου. Εσύ δεν είσαι υποχρεωμένος να δεχτείς την άποψή του. Μπορεί να έχει τη γνώμη του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εσύ πρέπει να την ενστερνιστείς.

 

Source link

Από την σελίδα in2life.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ