Οι πιο συνηθισμένες ασθένειες φυτών

11

Η φροντίδα των φυτών μας δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Ένα πότισμα μόνο πολλές φορές δεν είναι αρκετό – άσε που μπορεί και το πότισμα να το κάνουμε λάθος. Γενικά, ένας καλός κανόνας όταν αποφασίσετε να βάλετε ένα φυτό στο σπίτι σας για να το προσέχετε είναι να κάνετε όσο περισσότερες ερωτήσεις μπορείτε στο φυτώριο ή στο κατάστημα που το αγοράσατε, σχετικά με την φροντίδα του και τα προβλήματα υγείας που μπορεί να εμφανίσει.

Ποια είναι όμως και τα πιο συχνά προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν, και πώς θα τα αντιμετωπίσουμε;

Τι γίνεται όταν άνθη ή καρποί γίνονται καφέ/γκρι, και η επιφάνεια φαίνεται μουχλιασμένη;
Μιλάμε για Μονίλια (φαιά σήψη). Είναι μυκητίαση που πλήττει άνθη και καρπούς, ειδικά των πυρηνόκαρπων (ροδάκινα, κεράσια κτλ). Απομακρύνετε τα κομμάτια του φυτού που έχουν προσβληθεί, και φροντίστε να χρησιμοποιήσετε μυκητοκτόνο.

Κίτρινα σημάδια στα φύλλα, αποχρωματισμός
Λογικά για αυτό φταίνε οι αφίδες – κατά κόσμον μελίγκρες, ή ψείρες. Θα είναι εύκολο να τις εντοπίσετε, ψάχνοντας για μικροσκοπικά πράσινα ή κίτρινα έντομα στα φύλλα και στα κοτσάνια τους. Οι αφίδες “κλέβουν” τους χυμούς των φυτών, καταστρέφοντάς τα. Καθαρίστε το φυτό σας απαλά με σαπουνόνερο ή οινόπνευμα. Οι αφίδες μπορεί να εμφανιστούν λόγω ζέστης και υψηλής περιεκτικότητας του χώματος σε άζωτο στα πρώτα στάδια της ζωής του φυτού.

Αυτή η λευκή σκόνη πάνω στα φύλλα τι είναι;
Ονομάζετε ωίδιο και δεν είναι σκόνη, είναι μύκητες. Αυτή η ασθένεια μπορεί να μαράνει το φυτό μας αν δεν την αντιμετωπίσουμε, και πιθανότατα προκλήθηκε λόγω υπερβολικής υγρασίας (ή και υπερβολικής ζέστης). Απομακρύνετε αμέσως τα μολυσμένα φύλλα, και μιλήστε με έναν γεωπόνο για ένα θειούχο σκεύασμα.

Τα φύλλα γιατί είναι πλέον καφέ;
Ίσως το παρακάνατε με το λίπασμα, ίσως το έδαφος είναι ξηρό, ή έχουν συσσωρευτεί πολλά άλατα στις ρίζες. Τέλος, μπορεί οι ρίζες να βρίσκονται σε σήψη, αλλά για αυτό θα μιλήσουμε πιο κάτω. Τα καφέ φύλλα σημαίνουν ότι το φυτό χρειάζεται περισσότερη υγρασία, και μια φορά τον μήνα θα ήταν καλό να ρίχνετε αρκετό νερό στο χώμα της γλάστρας, ώστε να ξεπλένονται τα άλατα.

Μαραμένο φυτό, κατεστραμμένα φύλλα και οι ρίζες γκρι, καφέ ή μαύρες
Οι ρίζες έχουν σαπίσει. Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να ευθύνεται για αυτό. Απομακρύνετε τα κατεστραμμένα φυτά και κάψτε τα. Αν οι ρίζες δεν έχουν καταστραφεί εντελώς, αφαιρέστε τα μολυσμένα (αποχρωματισμένα, γλοιώδη στο άγγιγμα) κομμάτια και μεταφυτέψτε το φυτό σας σε καθαρή γλάστρα, με φρέσκο, αποστειρωμένο χώμα που θα αγοράσετε από φυτώριο.

Source link

Από την σελίδα in2life.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ