Καλικαντζαρος Νεα – Ειδησες απο ολο τον κοσμο
Σεξουαλικοτητα

Ο μεγάλος κίνδυνος ενός νέου υπερβακτηρίου για τη γονιμότητα


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020, 17:39

Ο μεγάλος κίνδυνος ενός νέου υπερβακτηρίου για τη γονιμότητα

Οι Βρετανοί επιστήμονες ανησυχούν για την εξέλιξη του μυκοπλάσματος των γεννητικών οργάνων σε υπερβακτήριο ανθεκτικό στις θεραπείες. Οι κατευθυντήριες οδηγίες που έχουν εκδώσει δεν ακολουθούνται από τους κλινικούς και υπολογίζεται ότι το μυκόπλασμα μπορεί μέσα σε λίγα χρόνια να αφήσει γύρω στις 5000 γυναίκες υπογόνιμες μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Δυστυχώς το μυκόπλασμα φαίνεται να εξελίσσεται πολύ γρήγορα σε υπερβακτήριο καθώς αυξάνει την ανθεκτικότητα του προς τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των χλαμυδίων, ενώ το μοτίβο της ανθεκτικότητας του αλλάζει με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να προσπαθούν να πετύχουν έναν κινούμενο στόχο. Αυτή τη στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι το 3% του γενικού πληθυσμού φέρει το μυκόπλασμα, ενώ σε όλη της Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό εκτιμάται στο1%-2%.

Το μυκόπλασμα είναι συχνά ασυμπτωματικό, όπως και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα συμπεριλαμβανομένων της γονόρροιας και των χλαμυδίων. Για τους άνδρες, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υδαρή έκκριση από το πέος κι επώδυνη ούρηση, ενώ για τις γυναίκες ερεθισμό της γενετήσιας περιοχής, αιμορραγία μετά το σεξ κι επώδυνη ούρηση. 

Συχνά οι κλινικοί θεωρούν ότι οι ασθενείς με μυκόπλασμα έχουν χλαμύδια καθώς τα συμπτώματα είναι παρόμοια. Ένας από τους λόγους της ανάπτυξης  της ανθεκτικότητας λοιπόν είναι ότι χορηγούνται για την αντιμετώπιση τα αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση των χλαμυδίων. Αυτά  θεραπεύουν πολύ καλά τη λοίμωξη από χλαμύδια αλλά είναι ανεπαρκή στην περίπτωση του μυκοπλάσματος. Με τον τρόπο αυτό όμως αυξάνεται η ισχύς και η ανθεκτικότητα του μυκοπλάσματος στα αντιβιοτικά και μετατρέπεται σταδιακά σε υπερβακτήριο. 

Στις κατευθυντήριες οδηγίες ενθαρρύνουν καταρχάς τη σωστή διάγνωση του μυκοπλάσματος με τη διενέργεια συγκεκριμένων τεστ και τη χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας.

Οι άνδρες με μυκόπλασμα που δεν έχουν λάβει θεραπεία, έχουν 5.5 αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν μη γονοκοκκική ουρηθρίτιδα ή κάποια άλλη φλεγμονή στην ουρήθρα. Για τις γυναίκες ωστόσο οι επιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρές. Είναι  1.7 με  2.5 φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν φλεγμονή στον τράχηλο και πυελική φλεγμονώδη νόσο καταστάσεις που ενδέχεται να οδηγήσουν σε υπογονιμότητα καθώς και σε πρόωρο τοκετό.   

Κατά συνέπεια εάν το μυκόπλασμα γίνει υπερβακτήριο και κατά συνέπεια πολύ δύσκολο στην αντιμετώπιση του αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά και οι περιπτώσεις γυναικείας υπογονιμότητας. Είναι σημαντικό επίσης να αναφερθεί ότι το μυκόπλασμα αυξάνει τον κίνδυνο των γυναικών να προσβληθούν από τον ιό του AIDS, τον HIV. 

Δυστυχώς τα αποτελέσματα μιας μελέτης της Βρετανικής Εταιρείας Σεξουαλικής Υγείας και  HIV βρήκε ότι σύμφωνα με τις αναφορές 125 επαγγελματιών υγείας σε όλο το ΗΒ, οι πρακτικές ως προς τη διάγνωση και αντιμετώπιση του μυκοπλάσματος δεν έχουν αλλάξει.  Το 83% δήλωσε ότι δε γίνεται προληπτικός έλεγχος για μυκόπλασμα σε ασθενείς με συμπτώματα. Ο βασικός λόγος για αυτό είναι, σύμφωνα με τους επαγγελματίες υγείας, οι περιορισμένοι πόροι.  

Η γνώση λοιπόν και οι κατευθυντήριες δεν αρκούν. Χρειάζονται πόροι και εργαλεία ώστε τα συστήματα υγείας να λειτουργούν σωστά. Αυτή τη στιγμή είναι άγνωστο ποιες γυναίκες με φλεγμονώδη πυελική νόσο έχουν μυκόπλασμα και ποιος είναι ο πραγματικός κίνδυνος μακροπρόθεσμων επιπτώσεων. 

Πηγή: andrologia.gr


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020, 17:39

Source link

Related posts

Συνδέεται η στυτική δυσλειτουργία με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης;

admin

Νέα χειρουργική αντιμετώπιση για τον ισχαιμικό πριαπισμό

admin

Τι επιλογές υπάρχουν για τους άνδρες με ανεσταλμένη εκσπερμάτιση που θέλουν να τεκνοποιήσουν;

admin

Πώς μπορεί η άσκηση να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας;

admin

Η χρήση πορνό αυξάνει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας

admin

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καρδιολογικοί ασθενείς σχετικά με τα φάρμακα και το σεξ;

admin

Η λήψη φαρμάκων για τη στυτική δυσλειτουργία και οι επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές σε ασθενείς με HIV

admin

Ποιοι είναι οι παράγοντες που καθορίζουν την υγεία του σπέρματος

admin

HIV και Covid-19

admin

O κολεόσπασμος δε σχετίζεται πάντα με ιστορικό κακοποίησης και συγκρούσεις στη σχέση

admin

Πώς αντιμετωπίζονται τα σεξουαλικά προβλήματα σε άτομα εθισμένα σε ναρκωτικά και αλκοόλ;

admin

Η ερωτική ζωή των Ελλήνων προεκλογικά

admin