Καλικαντζαρος Νεα – Ειδησες απο ολο τον κοσμο
Σαν σημερα

Ο Τζέιμς Μποντ στα Μετέωρα – Αφιέρωμα

Το 985 μ.Χ., όταν ο πρώτος μοναχός αντίκρισε το σύμπλεγμα των 60 πανύψηλων και μακρόστενων βράχων, που έμελλαν να ονομαστούν «Μετέωρα», δεν πτοήθηκε, παρ’ όλο που δεν είχε στη διάθεσή του καμία από τις «μαγικές» συσκευές τού Q. Σταδιακά ακολούθησαν το παράδειγμά του και άλλοι ερημίτες, οι οποίοι εγκαθίδρυσαν τα «αιωρούμενα» μοναστήρια τους σε 24 από τους 60 βράχους.

Χίλια χρόνια αργότερα, στις 20 Οκτωβρίου του 1980, τη γαλήνη τους ήρθε, ως εξ ουρανού, να ταράξει ο Τζέιμς Μποντ, σκαρφαλώνοντας σ’ ένα από τα έξι εναπομείναντα μοναστήρια, εκείνο του Αγίου Βαρλαάμ. Για τις ανάγκες της ταινίας «Για τα μάτια σου μόνο», το μοναστήρι μετατράπηκε στο καταφύγιο του «κακού» Κριστάτου. Οι μοναχοί εξοργίστηκαν και προκειμένου να προστατέψουν τα κτίρια από την ιερόσυλη κάμερα των άγγλων τεχνικών, τα κάλυψαν με αδιαφανές πλαστικό.

Παρ’ όλες τις εκκλησιαστικές… επεμβάσεις, η σκηνή αναρρίχησης μάς προσφέρει δέκα ολόκληρα λεπτά εξοντωτικής αγωνίας, καθώς ο σωσίας του Ρότζερ Μουρ χάνει την ισορροπία του, όχι μία, αλλά τέσσερις φορές.

Η Μονή Βαρλαάμ είναι ίσως η πλουσιότερη των Μετεώρων από πολιτιστικής άποψης. Έχει στην κατοχή της μια πλειάδα έργων τέχνης του 16ου αιώνα -κυρίως τοιχογραφίες- τα οποία όμως δεν έχουν καμία σχέση με τα βιτρό και τις ξύλινες επενδύσεις των σκηνικών που διαλύει ο Τζέιμς Μποντ, στην προσπάθειά του να κατατροπώσει τις δυνάμεις του κακού.

Source link

Related posts

Αναστάσιος Χαραλάμπης – Βιογραφία – Τι εγινε σαν σημερα ?

admin

Μωάμεθ – Βιογραφία – Τι εγινε σαν σημερα ?

admin

Τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν την 31η Οκτωβρίου

admin

Η Διακήρυξη Μπάλφουρ – Αφιέρωμα

admin

Άγιος Νέστωρ – Βιογραφία – Τι εγινε σαν σημερα ?

admin

Νικόλαος Τριανταφυλλάκος – Βιογραφία – Τι εγινε σαν σημερα ?

admin

Η ιστορία του S.O.S. – Αφιέρωμα

admin

Τζον Κολτρέιν – Βιογραφία – Τι εγινε σαν σημερα ?

admin

Ημέρα της Γερμανικής Ενότητας – Αφιέρωμα

admin

Τα Ευαγγελικά ή Ευαγγελιακά – Αφιέρωμα

admin

Τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν την 27η Οκτωβρίου

admin

Αντιγόνη Βαλάκου – Βιογραφία – Τι εγινε σαν σημερα ?

admin