Πώς να στήσεις ένα RPG (σε 5 απλά βήματα)

1

Τα παιχνίδια ρόλων – role-playing games, RPG για συντομία – είναι…

Τα RPG είναι μαγεία. Είναι διασκέδαση. Είναι ψυχοθεραπεία και είναι από τους πιο δημιουργικούς τρόπους να περάσεις τον χρόνο σου και να έρθεις κοντά με ανθρώπους που σύντομα θα θεωρείς πολύ καλούς σου φίλους. Και αν σκέφτεσαι να ξεκινήσεις ένα παιχνίδι με τους φίλους σου, άφησέ μας να σου εξηγήσουμε τα (πολύ) βασικά.

Το πιο βασικό, ίσως, είναι να σου πούμε τι είναι όντως ένα role-playing game, επειδή μπορεί να μην γνωρίζεις. Αν γνωρίζεις, προσπέρασε αυτή την παράγραφο και πάμε στο ζουμί. Αλλιώς, συνέχισε να διαβάζεις: τα role-playing games είναι επιτραπέζια παιχνίδια, στα οποία όμως δεν χρειάζεται (αναγκαστικά) να έχεις ούτε ταμπλό, ούτε πιόνια, μόνο ζάρια. Και χαρτί και μολύβι, για να σημειώνεις τα στοιχεία του χαρακτήρα που υποδύεσαι. Αυτός ο χαρακτήρας, μαζί με τους υπόλοιπους της ομάδας, έχουν διάφορες αποστολές να φέρουν εις πέρας, αλλά έχουν και την δική τους, προσωπική ιστορία. Είναι μια εμπειρία στην οποία μπαίνεις και την ζεις, χτίζεις τον χαρακτήρα σου όπως εσύ τον θες… και στα ενδιάμεσα, ρίχνεις και λίγο ξύλο σε τέρατα και άλλα κακά πλάσματα.

Αρχικά, θα υποθέσουμε ότι έχεις ακουστά το Dungeons & Dragons, που είναι με διαφορά το πιο γνωστό από τα παιχνίδια ρόλων. Είναι μια καλή αρχή για να ξεκινήσεις, μιας και υπάρχουν πολλές, πολλές ιστορίες έτοιμες για να παίξετε, με τις λεπτομέρειές τους ήδη γραμμένες, για να κάνετε την ζωή σας πιο εύκολη. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή—επειδή RPG δεν είναι μόνο το Dungeons & Dragons.

Βήμα πρώτο: Διάλεξε παιχνίδι και σύστημα
Dungeons & Dragons, που λες. Μετά, υπάρχει και το World of Darkness. Και το Vampire the Masquerade, που λειτουργούν με διαφορετικό σύστημα και διαφορετικά ζάρια. Έπειτα, υπάρχουν και πιο απλά συστήματα, που είναι πολύ πιο φιλικά για έναν καινούριο παίκτη (και αφηγητή). Όπως το σύστημα FATE. Θα μας επιτρέψεις να σου το προτείνουμε ανεπιφύλακτα, καθώς πάνω του μπορείς να γράψεις πολύ εύκολα μια ιστορία, και – το πιο σημαντικό – επειδή το βιβλίο κανόνων και ό,τι άλλο χρειαστείς για να παίξεις, τα βρίσκεις δωρεάν από την επίσημη σελίδα. https://www.evilhat.com/home/fate-core-downloads/ Επειδή, καλώς ή κακώς, τα RPG δεν είναι πάντα και το πιο φτηνό χόμπι. Και επειδή τα ζάρια επίσης κοστίζουν, εμείς σου λέμε ότι μπορείς πάντα να κατεβάσεις μια δωρεάν εφαρμογή για ζάρια στο κινητό σου. Τσίμπα εδώ μία που περιέχει τα κλασικά του Dungeons & Dragons, και εδώ μία με τα ζάρια του FATE. 

Βήμα δεύτερο: Διάβασε, διάβασε, διάβασε
Δεν σου είπαμε ότι θα είναι εύκολο όλο αυτό. Για να στήσεις και να παίξεις ένα τίμιο campaign σε οποιοδήποτε RPG, θα χρειαστεί να ρίξεις πολύ διάβασμα. Προαιρετικά (και καλό θα ήταν), το ίδιο και οι παίκτες σου, αλλά εσύ ειδικά ως αφηγητής οφείλεις να είσαι πλήρως εξοικειωμένος με τον κόσμο και το σύστημα που διάλεξες για το παιχνίδι σας.

Βήμα τρίτο: Γράψε τον σκελετό της ιστορίας σας
Είτε πρόκειται για παιχνίδι της μιας φοράς, είτε για μια φιλόδοξη σειρά από sessions, το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού και της άμεσης προσαρμογής σε αυτά που επιλέγουν να κάνουν οι παίκτες σου είναι δεδομένα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ξεκινήσεις να παίζεις φουλ αυτοσχεδιαστικά—γίνεται, αλλά και πάλι είναι ριψοκίνδυνο. Γράψε πάνω-κάτω τι θες να συμβεί, ορισμένα σημεία αναφοράς της ιστορίας σου. Για παράδειγμα, ακόμα και στο πιο απλό σενάριο του «Ομάδα μαζεύεται για να πάει να σφάξει τον δράκο και να πάρει τον θησαυρό», μέχρι να φτάσετε στον δράκο, θα πρέπει να έχεις μια ξεκάθαρη εικόνα στο μυαλό σου για τα πράγματα που θα συμβούν στην πορεία.

Βήμα τέταρτο: Βρες (τουλάχιστον) 3-4 θύματ παίκτες
Επειδή τραπέζι με δύο άτομα καταντάει βαρετό, και τραπέζι με περισσότερα από πέντε άτομα σύντομα θα γίνει η προσωπική σου κόλαση. Ακόμα και οι πιο έμπειροι αφηγητές θα δυσκολευτούν με ένα μεγάλο τραπέζι. Φαντάσου να προσπαθείς, ας πούμε, να συντονίσεις έξι άτομα που θέλουν το καθένα να κάνει κάτι διαφορετικό και μιλάνε ταυτόχρονα. Όχι. Κράτα το τραπέζι σου (για αρχή) λιτό και απέριττο, και ψάξε για παίκτες που όντως ενδιαφέρονται να ζήσουν αυτή την εμπειρία.

Βήμα πέμπτο: Είστε έτοιμοι να ζήσετε το δράμα σας
Και το λέμε πολύ σοβαρά αυτό. Ναι, μπορεί η ιστορία να έχει έναν ξεκάθαρο στόχο (δράκος, θησαυρός, να σώσουμε τον κόσμο), αλλά η καρδιά ενός παιχνιδιού ρόλων είναι… οι ρόλοι. Οι χαρακτήρες και τα βίτσια τους, οι χαρές και οι λύπες τους, οι γκρίνιες και η εξέλιξή τους. Οι μάχες και τα ζάρια είναι μεγάλο κομμάτι, αλλά τίποτα δεν είναι καλύτερο από το να βλέπεις τους παίκτες σου, 100% παραδομένοι στον χαρακτήρα τους, να αλληλεπιδρούν, να σκαρώνουν σχέδια, να διαφωνούν και να τα βρίσκουν.

Καλή διασκέδαση. Και, τελευταία, μικρή συμβουλή: Καλοί οι κανόνες, παιδιά, αλλά πάνω απ’ όλα η διασκέδαση. Και να νιώθουμε κουλ.

Source link

Από την σελίδα in2life.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ