Ριγκατόνι με μελιτζάνες | Συνταγές

0

Πεντανόστιμο ζυμαρικό Ριγκατόνι με μελιτζάνες, ώριμες φρέσκες ντομάτες και τυρί. Ένα πιάτο, νόστιμο, υγιεινό και χορταστικό, ιδανικό για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι και όχι μόνο. Μια εύκολη και γρήγορη συνταγή με απλά και οικονομικά υλικά ο συνδυασμός των οποίων μεταμορφώνουν αυτό το πιάτο με τα ταπεινά υλικά σε γαστρονομικό πειρασμό. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής

  • 2 μεγάλες μελιτζάνες, φλάσκες, κομμένες σε μπαστουνάκια πάχους περίπου 0,5 εκ.
  • 500 γρ. ριγκατόνι ή πένες
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες (αυξομειώστε τη ποσότητα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας)
  • 600 γρ. ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • 3-4 κ.σ. φύλλα βασιλικού ή δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • 200 γρ. κατίκι ή αν βρείτε ξύγαλο Σητείας προτιμήστε το [*]
  • 5-6 κ.σ. τριμμένο Πεκορίνο Αμφιλοχίας ή άλλο επιλογής σας
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε ρηχή, φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε μπόλικο ελαιόλαδο (2 εκ. από τον πυθμένα του) σε μέτρια φωτιά. Τηγανίζετε τα μπαστουνάκια μελιτζάνας για 2-3 λ, μέχρι να ροδίσουν πολύ ελαφρά από όλες τις πλευρές. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε πάνω σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν το περίσσιο λάδι.
  2. Αφήνετε ελάχιστο λάδι (1-2 κ.σ. περίπου) στο σκεύος και σοτάρετε το σκόρδο σε μέτρια φωτιά για ½ λ περίπου, ίσα-ίσα να σκορπίσει το άρωμά του. Προσθέτετε ξανά τις μελιτζάνες, τις ντομάτες, τη ζάχαρη και αλατοπίπερο και ανακατεύετε απαλά. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε τη σάλτσα για περίπου 20 λ ή μέχρι να δέσει ελαφρώς. 
  3. Παράλληλα, σε μια βαθιά κατσαρόλα βράζετε τα ζυμαρικά, σε άφθονο, κοχλαστό, αλατισμένο νερό  σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζετε και τα ξαναβάζουμε στην άδεια πλέον κατσαρόλα.
  4. Ρίχνετε μέσα στη κατσαρόλα, με τα στραγγισμένα μακαρόνια, τη σάλτσα με τις μελιτζάνες, ρίχνετε το μυρωδικό επιλογής σας και το τριμμένο πεκορίνο και ανακατεύετε απαλά. Μοιράζετε τα ζυμαρικά με τις μελιτζάνες σε βαθιά πιάτα, τα πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, από πάνω τοποθετείτε από 1-2 κ.σ. κατίκι ή ξύγαλο και σερβίρετε. 

[*] Το ξύγαλο είναι ελαφρύ, αλοιφώδες τυρί ΠΟΠ από αιγοπρόβειο γάλα, με γεύση ευχάριστα υπόξινη. Παράγεται στη Σητεία και το βρίσκετε σε επιλεγμένα μπακάλικα και στα μαγαζιά με κρητικά τρόφιμα. Γνωρίζοντας ότι θα το βρείτε σχετικά δύσκολα προτείνουμε το κατίκι με λίγο διαφορετικό αποτέλεσμα αλλά εξ ίσου νόστιμο. Αν βρείτε το ξύγαλο όμως προτιμήστε το διότι ο συνδυασμός της γλυκιάς μελιτζάνας με το υπόξινο ξύγαλο δίνουν στο πιάτο το ιδανικό γευστικό αποτέλεσμα. 

Συνταγες kalikantzaros.gr,

Συνταγή: Ριγκατόνι με μελιτζάνες

 

Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ