Σημάδια ότι το έχει παρακάνει με την μάνα του

3

Το φαινόμενο της Ελληνίδας μάνας έχει προβληματίσει κοινωνιολόγους, δημιουργούς και συζύγους, ουκ ολίγες φορές. Η Ελληνίδα μάνα εξελίσσεται, γίνεται πιο μοντέρνα, προσπαθεί να εισβάλει στη ζωή του γιου της λιγότερο επιτακτικά και πιο διακριτικά από παλιά. Ο γιος, όμως, τι κάνει γι’ αυτό; Μήπως το πρόβλημα τελικά, δεν είναι η Ελληνίδα μάνα, αλλά ο Έλληνας γιος; Το ερώτημα αυτό προφανώς δεν μπορεί να απαντηθεί, οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί, όσα μοτίβα κι αν ακολουθούν. Ωστόσο, όσο διαφορετικοί κι αν είναι, το μοτίβο της τοξικής σχέσης μεταξύ μάνας και γιου δεν αλλάζει, όσο διαφορετικοί κι αν είναι οι άνθρωποι που εμπλέκονται.

Μήπως μιλάει πολύ συχνά μαζί της στο τηλέφωνο;
Γενικά, μήπως συναναστρέφεται υπερβολικά πολύ με τη μητέρα του για την ηλικία του; Δηλαδή αν, προφανώς, δεν μένει με τη μητέρα του, κάθε πότε έχει εκείνη την απαίτηση να τον δει; Εκείνος κατά πόσο της ικανοποιεί αυτήν την επιθυμία; Μία υγιής σχέση μεταξύ μητέρας και γιου, δεν μπορεί να μετρηθεί βάσει του πόσο συχνά βλέπει ο γιος τη μητέρα, αλλά κατά πόσο του το επιτρέπει ο ελεύθερος χρόνος του. Αν κάνει συνέχεια πίσω για «να της κάνει το χατίρι» ενώ έχει κι άλλες δουλειές ή έχει βάλει κι άλλα στο πρόγραμμα του, τότε ίσως υπάρχει θέμα.

Ζητάει συχνά τη βοήθεια της ή τη γνώμη της;
Αυτό που συναντάς συχνά σε μία υγιή σχέση μητέρας-γιου, είναι η συμπόνοια και η κατανόηση που δείχνει ο γιος όταν η μητέρα του δεν είναι ψύχραιμη σε θέματα που τον αφορούν. Το πρόβλημα υπάρχει, όταν ο γιος νομίζει πως η διάθεση της μητέρας του και του ίδιου εξαρτάται από το κατά πόσο θα την ακούσει. Με λίγα λόγια, αν δεν μπορεί να της βάλει όρια αλλά κάνει το αντίθετο, δηλαδή της δίνει το τιμόνι της ζωής του, τότε υπάρχει πρόβλημα.

Προσπαθεί διαρκώς να μην την απογοητεύει;
Μερικοί γονείς δεν σταματάνε ποτέ τη ρητορική που είχαν όταν το παιδί τους ήταν μικρό. Η φράση «Είμαι στεναχωρημένη/απογοητευμένη μαζί σου» συνεχίζει να λέγεται και όταν το παιδί έχει πιάσει δουλειά, μένει μόνο του και έχει τη σύντροφό του. Τότε, που ο ενήλικας γιος νιώθει υπεύθυνος για τα συναισθήματα της μητέρας του, σύμφωνα με ψυχολόγους, υπάρχει πρόβλημα.

Εμπλέκεται αρκετά στη ζωή του;
Μπορεί να εμπλέκεται με πολλούς τρόπους. Από το να του στέλνει συχνά φαγητό ή να του πλένει τα ρούχα, μέχρι να γνωρίζει λεπτομέρειες για τη σχέση σας. Μπορεί κιόλας να εμπλέκεται κάνοντας υποδείξεις για το πώς θα διαχειριστείτε προβλήματα ή γενικά διάφορες καταστάσεις. Είναι πολύ όμορφο η μητέρα να ενδιαφέρεται για το παιδί της και να το συμβουλεύει στις πραγματικά δύσκολες αποφάσεις –εκεί δηλαδή που χρειάζεται η εμπειρία ζωής- αλλά είναι τοξικό να προσπαθεί άμεσα ή έμμεσα να του επιβάλει τους τρόπους της.

Η μητέρα του ζηλεύει;
Είναι δύσκολο για μία μητέρα να συνειδητοποιήσει ότι ο γιος είναι πλέον ενήλικας, αυτό που λέμε κύριος του εαυτού του. Όχι επειδή δεν θέλει ο γιος της να ενηλικιωθεί, αλλά επειδή δεν θέλει να φύγει εντελώς από την φωλιά της. Ωστόσο, η αγάπη της μάνας κάποιες φορές ξεπερνά την λογική και όταν ξεπερνιέται η λογική δεν γίνονται πραγματάκια. Ο γιος αρχίζει να παίρνει αποφάσεις καθοριστικές για την ταυτότητά του στην κοινωνία, οι οποίες κάποιες φορές δεν συμβαδίζουν με αυτό που περιμένει η μητέρα από εκείνον. Ακόμη και στην επιλογή του συντρόφου η μητέρα περιμένει ότι η σύντροφος είναι κάποια που θα αντικαταστήσει την ίδια και θα έχει προτεραιότητα την φροντίδα του. Το πρόβλημα φυσικά δεν είναι στο ότι η μητέρα θέλει το καλύτερο για το γιο της, το πρόβλημα είναι στο ότι πιστεύει ότι το καλύτερο για το γιο της είναι κάτι που της μοιάζει.

 

Source link

Από την σελίδα in2life.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ