Καλικαντζαρος Νεα – Ειδησες απο ολο τον κοσμο
Σεξουαλικοτητα

Συνδέεται η στυτική δυσλειτουργία με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης;Συνδέεται η στυτική δυσλειτουργία με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης;

Σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα, φαίνεται να υπάρχει σύνδεση μεταξύ της στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ) και του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης (ΣΧΚ).

Τα άτομα με ΣΧΚ νιώθουν σοβαρή εξάντληση, η οποία δεν μπορεί να εξηγηθεί από κάποιο άλλο ιατρικό πρόβλημα. Τα συμπτώματα μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν πόνο στους μυς και στις αρθρώσεις, κεφαλαλγίες, προβλήματα συγκέντρωσης και μνήμης. Η ξεκούραση και ο ύπνος συνήθως δεν βελτιώνουν την κατάσταση.

Η ακριβής αιτία του ΣΧΚ δεν είναι γνωστή. Αιτιολογικοί παράγοντες ενδέχεται να είναι κάποιες ιογενείς λοιμώξεις, ορμονικές διαταραχές, καθώς και προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πριν στραφεί το ερευνητικό ενδιαφέρον στο ΣΧΚ δεν ήταν ξεκάθαρο το πόσο επηρεάζει τη σεξουαλική υγεία του άνδρα. Σημαντικές ήταν οι πληροφορίες που έδωσε μια σχετική μελέτη που διεξήχθη στην Ταϊβάν και δημοσιεύτηκε στο «Andrology».

Οι επιστήμονες συνέλεξαν δεδομένα από 1.976 άνδρες με πρόσφατα διαγνωσμένο ΣΧΚ και από 7.989 άνδρες χωρίς ΣΧΚ. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 50 έτη.

Η ερευνητική ομάδα επικεντρώθηκε στα ποσοστά οργανικής ΣΔ που παρατηρήθηκαν στους συμμετέχοντες. Ως οργανική ΣΔ ορίζεται η ΣΔ που οφείλεται σε σωματικά αιτία, όπως είναι η βλάβη των νευρών και οι ορμονικές διαταραχές, κι όχι σε ψυχολογικά.

Οι άνδρες με ΣΧΚ είχαν 1.88 φορές αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν οργανική ΣΔ σε σύγκριση με αυτούς που δεν είχαν. Τα υψηλότερα ποσοστά ΣΔ εντοπίστηκαν σε άνδρες ηλικίας 40-59 με ΣΧΚ. 

Είναι πιθανό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η παραπάνω σχέση να εξηγείται από προβλήματα του αυτονόμου νευρικού συστήματος, το οποίο ελέγχει λειτουργίες όπως η αναπνοή και η πέψη, τις οποίες το άτομο δεν ελέγχει συνειδητά. Σε κάθε περίπτωση όμως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα. 

Οι άνδρες που νομίζουν ότι έχουν ΣΧΚ θα πρέπει να μιλήσουν με τον ιατρό τους το συντομότερο δυνατό. Το ΣΧΚ μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα, με ειδικές θεραπευτικές ασκήσεις, καθώς και με συμβουλευτική. Ο καλός ύπνος και η διαχείριση του στρες μπορεί επίσης να βοηθήσουν σημαντικά.

www.andrologia.gr


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019, 10:51

Source link
Related posts

Ποιοι είναι οι παράγοντες που καθορίζουν την υγεία του σπέρματος

admin

Σχετίζονται η συστολική, η διαστολική και η παλμική αρτηριακή πίεση με τη στυτική δυσλειτουργία;

admin

Γνωστική λειτουργία και σεξουαλικότητα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας

admin

Ο αυνανισμός δεν προκαλεί στυτική δυσλειτουργία

admin

Σημεία και συμπτώματα της ηπατίτιδας Β

admin

Αυτοεκτίμηση και στυτική δυσλειτουργία

admin