Συνταγή για τηγανιά με χοιρινό – η συνταγή του ένδοξου μεζέ

4

Συνταγη για τηγανιά με χοιρινό – η συνταγή του ένδοξου μεζέ

τηγανιά με χοιρινό - η συνταγή του ένδοξου μεζέ
Τηγανιά με χοιρινό κρέας

Σε όσα αφορούν στην καθαρή από ατασθαλίες και δημιουργικές δηθενιές, ελληνική χοιρινή τηγανιά αναφερθήκαμε στο προηγούμενο άρθρο. Πείτε μας πουρίστες ή εμμονικούς. Ε, δεν πειράζει, άφεριμ. Αλλά, πειράζει και μην ξέρουμε τις βάσεις όταν μιλάμε για το φαγητό του -φτωχού- τόπου μας. Η συνταγή που ακολουθεί για τηγανιά με χοιρινό κρέας ολοκληρώνει το θέμα.

εύκολη τηγανιά με χοιρινό - η συνταγή του ένδοξου μεζέ

Τηγανιά με χοιρινό – μεζές

Προετοιμασία: 5 λεπτά και 35 λεπτά περίπου το μαγείρεμα. Το κρέας πρέπει να βρίσκεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και να είναι στεγνό, σκουπισμένο επιμελώς. Θα χρειαστείτε ένα ευρύχωρο τηγάνι με καπάκι, που να χωράει όλα τα υλικά σε 1 στρώση. Εύκολη και μάλλον γρήγορη συνταγή.

Υλικά (για 4-6 άτομα)
800-1000 γρ. χοιρινό για τηγανιά, κομμένο σε κύβους 3-3.5 εκατ. περίπου
1 κ.σ. ελαιόλαδο ή καθόλου, αν το κρέας έχει εμφανές λίπος
200 ml  κρασί ξηρό -λευκό ή κόκκινο ή ροζέ
1- 1,5 κ.γ. ρίγανη
1 φύλλο δάφνη -αν είναι ξερό- ή 2 φύλλα, αν είναι φρέσκα (κομμένα απ΄το θάμνο)
8-10 μικρά κλωναράκια θυμάρι
χυμός από ένα ζουμερό λεμόνι, περίπου 100 ml
ξύσμα από λεμόνι περί το 1/2 κ.γ. (για έξτρα άρωμα, προεραιτικά)
1 κ.σ. μουστάρδα (προεραιτικά)
νερό ζεστό (για συμπλήρωμα)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ετοιμάζετε το κρέας: Βγάλτε το κρέας απ’ το ψυγείο τουλάχιστον 30 λεπτά νωρίτερα, για να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Στεγνώστε τα κομμάτια καλά με χάρτινη πετσέτα κουζίνας. Βάλτε αλάτι και πιπέρι γενναιόδωρα.

εύκολη τηγανιά με χοιρινό - η συνταγή του ένδοξου μεζέ

Κάνετε την τηγανιά με χοιρινό: Σε άνετο, κάπως βαθύ τηγάνι και δυνατή φωτιά ζεσταίνετε το τηγάνι με 1 κ.σ. ελαιόλαδο.  Προσθέστε τα κομμάτια του χοιρινού και τσιγαρίστε κι απ’ τις δύο πλευρές (3-4 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος), να ροδίσουν, γυρίζοντάς τα με λαβίδα.

Σημείωση: Αν χρησιμοποιήσετε μικρότερο τηγάνι, μοιράστε την ποσότητα του κρέατος σε 2 δόσεις, ώστε να μην πέφτει η θερμοκρασία κατά το τσιγάρισμα.

Σβήστε με το κρασί και αφήστε να εξατμιστεί το μεγαλύτερο μέρος του -περί τα 3/4. Θα πρέπει να μείνετε με 3 κ.σ. περίπου. Προσθέστε τον χυμό του λεμονιού, το ξύσμα και νερό τόσο που να φτάνει στο επίπεδο της επιφάνειας των κομματιών του χοιρινού. Βάλτε την δάφνη, τη ρίγανη και το θυμάρι. Φέρτε σε βρασμό και ακολούθως μειώστε τη φωτιά, σχεδόν στο ελάχιστο και σκεπάστε. Μαγειρέψτε για 35-40 λεπτά.

εύκολη τηγανιά με χοιρινό - η συνταγή του ένδοξου μεζέ

Στο τελευταίο 10λεπτο ελέγξτε την υγρασία του μαγειρέματος. Αν το ζουμί δείχνει αρκετό, μαγειρέψτε το τελευταίο 5λεπτο (στα 30 λεπτά δηλ.) χωρίς καπάκι. Έχετε πάντα υπόψη πως το υγρό στο τηγάνι λόγω κοχλασμού δείχνει περισσότερο απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Αν χρησιμοποιήσετε μουστάρδα: Βάλτε την στο τελευταίο 5λεπτο. Μην υπερβείτε την 1 κ.σ. (κοφτή).

εύκολη τηγανιά με χοιρινό - η συνταγή του ένδοξου μεζέ

Σερβίρισμα: Η τηγανιά με χοιρινό σερβίρεται και τρώγεται ζεστή -όπως κάθε τηγανιά. Καλό ψωμί είναι το η No 1 συνοδεία. Και βεβαίως, το αγαπημένο σας -οπωσδήποτε- ελληνικό απεριτίβο. Ούζο, τσίπουρο, ρακή αλλά και μπίρα ή κρασί. Στην υγειά σας 🙂

Print Friendly, PDF & Email

Source link

Είδατε πόσο εύκολο είναι να φτιάξετε τηγανιά με χοιρινό – η συνταγή του ένδοξου μεζέ ? Καλή όρεξη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ