Καλικαντζαρος Νεα – Ειδησες απο ολο τον κοσμο
Γλυκά με Σοκολάτα

Συνταγη για ΣΟΚΟΛΑΤΑ – Συνταγες Kalikantzaros.gr

Σημερα φτιαχνουμε ΣΟΚΟΛΑΤΑ – Συνταγες Kalikantzaros.gr

Γλυκιά, βελούδινη, αισθησιακή
και απολαυστική, η σοκολάτα έχει λατρευτεί από μικρούς και μεγάλους
σε όλο τον κόσμο.

Η ιστορία της φθάνει στα βάθη
των αιώνων, εκεί όπου συναντάμε το κακαόδενδρο.

 

ΤΟ
ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

 

ΜΑΥΡΗ ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΡΑ  Όταν λέμε σοκολάτα
κουβερτούρα εννοούμε τη μαύρη, αυτή που περιέχει βούτυρο κακάο,
κακάο, λεκιθίνη σόγιας, βανίλια, ζάχαρη, ενώ δεν περιέχει καθόλου
ζωική πρώτη ύλη. Οι γνωστές σε όλους μας κουβερτούρες, που
βρίσκουμε σε σούπερ μάρκετ ή σε μεγάλα καταστήματα τροφίμων,
περιέχουν συνήθως 50%-55% κακαόμαζα. Μπορείτε να τις
χρησιμοποιήσετε σε όλες τις συνταγές, γιατί είναι αρκετά οικείες
στη γεύση. Η κουβερτούρα με πάνω από 65% κακαόμαζα, είναι ιδανική
για μπράουνις, φοντάν, κέικ, σουφλέ και κρέμες φούρνου.

ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΚΑΟ
Οι καρποί του κακάο αποξηραίνονται,
καβουρδίζονται και έπειτα από συγκεκριμένες διαδικασίες
πολτοποιούνται και μας δίνουν την κακαόμαζα η οποία είναι πικρή στη
γεύση. Ανάλογα με το ποσοστό της κακαόμαζας που περιέχεται σε μια
σοκολάτα, αυτή γίνεται πιο δυνατή και πιο έντονη. Από την
κακαόμαζα, κατόπιν επεξεργασίας ξεχωρίζουν το βούτυρο κακάο, το
οποίο έχει το χρώμα του βουτύρου και όταν παγώσει γίνεται πολύ
σκληρό. Το γνωστό σας κακάο (σκόνη) είναι αυτό που έχει μετά την
αφαίρεση του βουτύρου, το οποίο και περιέχει ελάχιστα λιπαρά.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΤΡΩΣΙΜΟ ΤΗΣ
ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Όταν θέλετε να φτιάξετε σοκολατάκια ή ξηρούς καρπούς με
επικάλυψη από λιωμένη κουβερτούρα, οι περισσότεροι στο τέλος
απογοητεύεστε από το αποτέλεσμα. Συνήθως γίνονται θαμπά ή
ασπρίζουν. Αυτό οφείλεται στο βούτυρο κακάο, που ξεχώρισε από το
κακάο κατά το λιώσιμο της σοκολάτας και πάγωσε ξεχωριστά.

Αφού λιώσετε την κουβερτούρα, την κατεβάζετε από το μπεν μαρί,
προσέχοντας να μην πέσουν μέσα σταγόνες νερού ή υδρατμοί γιατί κάτι
τέτοιο την καταστρέφει.

Έπειτα, αδειάζετε τα ¾ της σοκολάτας, σε άλλο σκεύος ή στον
πάγκο ανακατεύοντας συνεχώς κυκλικά και οριζόντια με μία κατά
προτίμηση πλαστική ή ξύλινη κουτάλα έως ότου η θερμοκρασία πέσει
στους 27οC. Αν δοκιμάσετε λίγη σοκολάτα στα χείλη σας,
θα διαπιστώσετε αν είναι κρύα.

Ξαναβάζετε την κρύα σοκολάτα μέσα στη ζεστή και ανακατεύετε έως
ότου η θερμοκρασία φτάσεις στους 30ο-31οC,
οπότε έχετε μια καλή ομογενοποίηση του κακάο με το βούτυρο
κακάο.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ & ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

  • Όταν λιώνετε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί,  πρέπει να
    ανακατεύετε συνεχώς, αποφεύγοντας έτσι να ανεβεί πολύ η θερμοκρασία
    και να χάσει το άρωμά της.
  • Μπορείτε να λιώσετε την κουβερτούρα σε φούρνο
    μικροκυμάτων.
  • Δεν πρέπει να συντηρείτε την κουβερτούρα στο ψυγείο, για την
    καταστρέφει η υγρασία. Για τον ίδιο λόγο δεν πρέπει να αποθηκεύετε
    τα σοκολατάκια, είτε αυτά που φτιάχνετε είτε του εμπορίου, στο
    ψυγείο.
  • Όταν λιώνετε την κουβερτούρα, πρέπει να προσέχετε να μην πέσει
    ούτε σταγόνα νερού, γιατί αλλάζει τη σύστασή της κάνοντάς την πιο
    σκληρή και την καταστρέφει.
  • Όταν μία συνταγή περιέχει αλκοόλ, πρέπει να το ρίχνετε μετά τη
    λιπαρή ουσία που περιέχει η συνταγή.
  • Η σοκολάτα είναι πολύ ευαίσθητη στις άσχημες μυρωδιές, γι’αυτό
    πρέπει να διατηρείται κλεισμένη αεροστεγώς.
  • Πρέπει να την διατηρείτε στους 18οC, σε στεγνό
    μέρος, μακριά από τον ήλιο και την υγρασία.
  • Η λευκή και η σοκολάτα γάλακτος θέλουν πολλή προσοχή στο
    λιώσιμο, καθώς η υπερθέρμανση μπορεί να προκαλέσει θρόμβωση του
    γάλακτος.
  • Όταν λιώνετε τη σοκολάτα πρέπει να ανακατεύετε συνεχώς, ώστε να
    πετύχετε το σωστό αποτέλεσμα.
  • Το σωστό μπεν μαρί: Τοποθετείτε ένα κατά προτίμηση μεταλλικό
    μπολ πάνω σε μία κατσαρόλα, η οποία περιέχει νερό τόσο ώστε να μην
    ακουμπάει στο μπολ. Η θερμοκρασία, δηλαδή, να δημιουργείται με τον
    ατμό.
  • Απομίμηση σοκολάτας είναι αυτή που περιέχει μεν κακάο, αλλά δεν
    περιέχει το βούτυρο κακάο, το οποίο το αντικαθιστούν με άλλα –
    αγνώστου προελεύσεως – λιπαρά, πιθανώς και μεταλλαγμένα. βούτυρο
    κακάο.

Εδω βρηκαμε αυτην την υπεροχη συνταγη

Φτιαξτε ευκολα ΣΟΚΟΛΑΤΑ – Συνταγες Kalikantzaros.gr Δοκιμαστε την και μοιραστειτε μαζι μας και με τους αγαπημεους σας τις εντυπωσεις σας
#ΣΟΚΟΛΑΤΑ #gastrotourismosgr

Related posts

Συνταγή για Δροσερό σοκολατένιο γλύκισμα ψυγείου | Συνταγές

admin

Συνταγή για Σοκολατάκια με αμύγδαλο με 3 υλικά (Video) | Συνταγές

admin

Συνταγή για Σοκολατένιο κέικ με φρέσκα σύκα | Συνταγές

admin

Συνταγή για Παγωτό μπανάνα με λαχταριστή σος σοκολάτας | Συνταγές

admin

Συνταγή για Ζουμερά παστάκια | Συνταγές – Συνταγες kalikantzaros.gr

admin

Συνταγή για Γλυκό ψυγείου με μπισκοτένια βάση και κρέμα με 2 σοκολάτες | Συνταγές

admin

Συνταγη για Πανεύκολα σοκολατένια τρουφάκια με καρύδια και ινδοκάρυδο | Συνταγές – Δοκιμασμενη !!!

admin

Συνταγή για Πανεύκολο υγρό κέικ σοκολάτας | Συνταγές

admin

Συνταγή για Υπέροχο γλύκισμα πραλίνας με 3 υλικά | Συνταγές

admin

Συνταγή για Σοκολατένια τούρτα καρδιά | Συνταγές

admin

Συνταγή για Πατσαβουρόπιτα σιροπιαστή με γιαούρτι και σοκολάτα | Συνταγές

admin

Συνταγή για Κέικ σοκολάτας με ινδοκάρυδο, γκανάζ σοκολάτας και maltesers | Συνταγές

admin