Σύναξη των Αγίων Νεομαρτύρων των μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως μαρτυρησάντων (28 Ιουνίου)

2

Κυριακή Γ’ Ματθαίου η αυριανή και η Εκκλησία εορτάζει, κατ’ έθος, τη σύναξη πάντων των Νεομαρτύρων, των μετά την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως μαρτυρησάντων.

«…Ερχόμαστε στους Αγίους Νεομάρτυρες της περιόδου της Τουρκοκρατίας, οι οποίοι αποτελούν την νέα δόξα την νέα καύχηση της Ορθοδόξου Εκκλησίας, την οποία έτσι επανασυνδέουν με την Εκκλησία των παλαιών μαρτύρων και την παρουσιάζουν ως την μόνη αληθή Εκκλησία του Χριστού, εντός της οποίας γεννώνται νέοι Άγιοι που ευαρέστησαν το Θεό με την ομολογία και το μαρτύριο τους, και δοξάσθηκαν με τα θαύματα που επιτελεί δι’ αυτών η Θεία Χάρη.

Δεν υπάρχει εδώ πολύς χώρος για να παραθέσουμε όσα αναπτύσσει ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης στο προοίμιο του «Νέου Μαρτυρολογίου», όπου παρουσιάζει αυτό το νέο θαύμα, το να βλέπει κανείς μέσα στην καρδιά του χειμώνος της απιστίας τους Νεομάρτυρες ως εαρινά άνθη και τριαντάφυλλα, μέσα στην βαθύτατη νύκτα ημέρα και ήλιο, μέσα στο ψηλαφητό σκοτάδι φώτα λαμπρότατα, στον καιρό της αιχμαλωσίας ελευθερία, της ασθένειας και της αδυναμίας υπερφυσική δύναμη.

Όλοι σχεδόν οι Νεομάρτυρες κατά την προσαγωγή τους μπροστά στους Τούρκους άρχοντες και δικαστές έπρεπε να απαντήσουν σε ερωτήσεις που τους υπέβαλλαν για το Κοράνιο και τον Μωάμεθ, να δικαιολογήσουν γιατί δεν γίνονται ή γιατί δεν παραμένουν Μουσουλμάνοι, όταν επρόκειτο περί αρνησιχρίστων, οι οποίοι μετανοούσαν για την αποστασία τους.

Πρόκειται για αληθινούς διαθρησκειακούς διαλόγους, για διαλόγους που αναβίωσαν το παράδειγμα του πρωτομάρτυρος Χριστού, του μαρτυρήσαντος επί Ποντίου Πιλάτου, του εν ανθρώποις πρωτομάρτυρος διακόνου Στεφάνου, των Αγίων Αποστόλων, των αρχαίων μαρτύρων και των Αγίων Πατέρων και ομολογητών…» (π. Θεόδωρος Ζήσης, ομότιμος καθηγητής Α.Π.Θ.).

Πηγή: Ιερά Μητρόπολις Ιωαννίνων Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου («εἰς Κοπάνους») πόλεως Ιωαννίνων

***

Σήμερα τιμούνται και οι άγιοι:

Εύρεση των Τιμίων Λειψάνων των Αγίων Αναργύρων Κύρου και Ιωάννου (28 Ιουνίου)
Άγιος Σέργιος ο Δίκαιος εκ Αμαστρισού του Πόντου (28 Ιουνίου)
† Σύναξις τῆς ῾Υπεραγίας Θεοτόκου, τῆς ἐπονομαζομένης Τριχερούσης (28 Ιουνίου)
Τὸ ἱστορικό τῆς Παναγίας τῆς Μεγαλομάτας

Άγιος Παππίας
Άγιος Μακεδόνιος
Όσιος Ουλκιανός
Άγιος Παύλος ο ιατρός
Άγια Δύο Παιδιά
Όσιος Μωυσής ο Αναχωρητής
Άγιος Δονάγος επίσκοπος Λιβύης
Άγιοι Εβδομήντα Μάρτυρες οι εν Σκυθοπόλει
Άγιοι Τρεις Μάρτυρες από τη Γαλατία
Όσιος Μάγνος
Όσιοι Σέργιος και Γερμανός οι θαυματουργοί οι εν Βαλάμη
Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων της Οσίας Θεοκτίστης
Άγιοι Πάντες Ιεράρχες εν Νόβγκοροντ της Ρωσίας

Νηστεία – Επιτρέπεται το ψάρι

Αγιοι Πατερες

Source link

Από την σελίδα oikohouse.wordpress.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ