Καλικαντζαρος Νεα – Ειδησες απο ολο τον κοσμο
Σαν σημερα

Τζορτζ Κολβοκορέσις – Βιογραφία – Τι εγινε σαν σημερα ?

Ελληνικής καταγωγής αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Ο Γεώργιος Κολβοκορέσης (George Colvocoresses) γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 1816 στη Χίο και καταγόταν από αρχοντική οικογένεια του νησιού. Κατά τη Σφαγή της Χίου από τους Οθωμανούς Τούρκους, πιάστηκε αιχμάλωτος με τη μητέρα και τις δύο αδελφές του, ενώ τα υπόλοιπα έξι αδέλφια του σκοτώθηκαν. Η οικογενειακή περιουσία καταστράφηκε και δημεύτηκε.

Ο πατέρας του, με τη βοήθεια αμερικανών ιεραποστόλων, κατόρθωσε να τον απελευθερώσει και σε ηλικία οκτώ ετών βρέθηκε στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ. Εκεί τον υιοθέτησε ο λοχαγός Άλντεν Πάρτριτζ, ιδρυτής της «Αμερικανικής Φιλολογικής, Επιστημονικής και Στρατιωτικής Ακαδημίας» (νυν Πανεπιστήμιο του Νόργουιτς), του πρώτου ιδιωτικού στρατιωτικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της χώρας. Μετά την αποφοίτησή του το 1831, έγινε δεκτός στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

Το 1832 διορίσθηκε δόκιμος και το 1836 υπηρέτησε στη φρεγάτα «United States», που ανήκε στη «Ναυτική Μοίρα της Μεσογείου», πρόδρομο του 6ου Αμερικανικού Στόλου. Από το 1838 έως το 1842 υπηρέτησε στην εξερευνητική Ομάδα των ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό. Τις εντυπώσεις του αποτύπωσε στο βιβλίο Four Years in a Government Exploring Expedition, το οποίο εξέδωσε το 1855.

Η έκρηξη του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου βρήκε τον «Κόλβος», όπως ήταν το παρατσούκλι του, να μάχεται στο πλευρό των Βορείων. Στις 29 Ιανουαρίου 1862 ως κυβερνήτης της φρεγάτας USS Supply συνέλαβε τη σκούνα του ναυτικού των Νοτίων Stephen Ηart, η οποία μετέφερε πολεμοφόδια. Το 1864 ανέλαβε τη διακυβέρνηση του πολεμικού πλοίου USS Saratoga και διακρίθηκε σε πολλές καταδρομικές επιχειρήσεις κατά των Νοτίων. Το 1867 αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του πλοιάρχου.

Ο Τζορτζ Κολβοκορέσις δολοφονήθηκε στις 3 Ιουνίου 1872 στο λιμάνι Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ, ενώ περίμενε το πλοίο για τη Νέα Υόρκη. Αρχικά, ο θάνατός του αποδόθηκε από την αστυνομία σε αυτοκτονία, εκδοχή που δεν δέχτηκε ο ιατροδικαστής. Η υπόθεση παραμένει ανεξιχνίαστη μέχρι σήμερα. Ο Τζορτζ Κολβοκορέσις παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε τέσσερα τέκνα.

Σχετικά…

  • Τρεις απόγονοι του Τζορτζ Κολβοκορέσις  ακολούθησαν στρατιωτική καριέρα: ο γιος του Τζορτζ Πάρτριτζ Κολβοκορέσις, που έφθασε στον βαθμό του ναυάρχου, ο δισέγγονος του, συνταγματάρχης Άλντεν Πάρτριτζ – Κολβοκορέσις και δισ-δισεγγονή του Γκρέτσεν Χέρμπολτ Χαν, αξιωματικός του αμερικανικού στρατού σήμερα.
  • Προς τιμή του, ένα θαλάσσιο στενό στον Πορθμό Πιούτζιτ της πολιτείας της Ουάσινγκτον ονομάστηκε «Πέρασμα Κόλβος» (Colvos Passage), καθώς κι ένας κόλπος στην Ανταρκτική (Colvocoresses Bay).

Source link

Related posts

Της Κακομοίρας (Ο Μπακαλόγατος) – Αφιέρωμα

admin

Νίκος Ρίζος – Βιογραφία – Τι εγινε σαν σημερα ?

admin

Η ιστορία της Monopoly – Αφιέρωμα

admin

Το Ιπτάμενο Τσίρκο των Μόντι Πάιθον – Αφιέρωμα

admin

Νόρμαν Μέιλερ – Βιογραφία – Τι εγινε σαν σημερα ?

admin

Σίγκμουντ Φρόιντ – Βιογραφία – Τι εγινε σαν σημερα ?

admin

Μπούτρος Μπούτρος – Γκάλι – Βιογραφία

admin

Μπεν Ε. Κινγκ – Βιογραφία

admin

Κώστας Καρυωτάκης – Βιογραφία – Τι εγινε σαν σημερα ?

admin

Ο Πόλεμος των Κόσμων – Αφιέρωμα

admin

Ελλάδα και ΝΑΤΟ – Αφιέρωμα

admin

Σαν Σήμερα 8 Οκτωβρίου !!! – marysblog

admin