Τι διαφορά έχει ο πρώτος έρωτας με τον δεύτερο;

1

Συχνά ο πρώτος παθιασμένος έρωτας συγχέεται με την έννοια του έρωτα γενικότερα. Στο άκουσμα της λέξης φαντάζεσαι επικούς τσακωμούς με ακόμη πιο επικές επανασυνδέσεις, βραδινά τηλεφωνήματα, τραγούδια στο facebook γεμάτα νόημα και απύθμενη ζήλεια. Ωστόσο, ο έρωτας δεν είναι πάντα έτσι και δεν θα έπρεπε να είναι έτσι. Ο έρωτας προϋποθέτει καρδούλες, σφιχτές αγκαλιές, ατελείωτες συζητήσεις και φιλιά υπό το φως της πανσέληνου.

Ανάθεμα σε αυτόν που συνέδεσε τον «μεγάλο έρωτα» με το πάθος και την πρεμούρα για μόνιμη ένταση. Το πάθος, αγαπητοί, είναι για το κρεβάτι και μόνο για εκεί.
Ο έρωτας με έρωτα περνάει, είναι αλήθεια. Πλέον, απελευθερωμένος από τα δεσμά του κοινωνικά αποδεκτού έρωτα (αλλιώς είναι απλή αγάπη ή βαρετή σχέση), αφού τον έζησες και τον σιχάθηκες (ΤΝΑΦΤΟΡΕ) έμαθες ότι το πάθος και οι τσακωμοί δεν υποδεικνύουν έναν αληθινό έρωτα, αλλά αθεράπευτες ανασφάλειες. Γιατί τώρα βρήκες την άκρη του μίτου.

Ερωτεύεσαι σταδιακά, όχι γρήγορα και απότομα
Στον πρώτο σου έρωτα, βιώνεις έναν τεράστιο ενθουσιασμό. Στον δεύτερο έρωτα είσαι ήδη υποψιασμένος, δεν είσαι τόσο αθώος. Πριν πεις και κάνεις κάποια πράγματα λόγω ενθουσιασμού. Αυτό φυσικά, δε σημαίνει ότι είσαι λιγότερο ερωτευμένος, αλλά περισσότερο υποψιασμένος. Ίσα ίσα, νιώθεις περισσότερη προστασία στη σχέση, νιώθεις ότι είναι κάτι αληθινό, γιατί προσπαθείς με αργά και σταθερά βήματα να διαπιστώσεις αν αυτός ο άνθρωπος κάνει για μακροχρόνια σχέση.

Ξέρεις τα θέλω σου
Στην πρώτη σχέση οι άνθρωποι συνηθίζουν να λειτουργούν πάνω κάτω με τον ίδιο τρόπο. Περνούν όλη την ημέρα μαζί. Έπειτα, όλα είναι τόσο αυθόρμητα. Ζηλεύει ο άλλος; Ζηλεύεις και εσύ. Δε σου μιλάει γιατί νευρίασε; Δε μιλάς ούτε εσύ.
Στον δεύτερο έρωτα, αυτά τα έχεις ξεπεράσει. Ξέρεις αν λειτουργεί η ζήλια στον τύπο χαρακτήρα που έχεις, ξέρεις πώς θες να λύσεις ένα θέμα που έχεις με το σύντροφό σου και ξέρεις πως θες να μοιράζεις τον ελεύθερο χρόνο σου.

Έχεις μεγαλώσει και έχεις μάθει
Μία σχέση για να κρατήσει, χρειάζεται επικοινωνία. Στον πρώτο σου έρωτα, λόγω περηφάνειας θες; Λόγω ανωριμότητας θες; Λόγω εγωισμού θες; Δε μοιράζεσαι αυτά που πρέπει να μοιραστείς. Αν το σκεφτείς λίγο βαθύτερα, οι πρώτοι έρωτες είναι αυτοί που θα αναλογιστείς μετά από χρόνια «Τι θα είχε γίνει αν είχα πει αυτό που ένιωθα».

Στον δεύτερο έρωτα δεν έχει τέτοια. Λες στον άλλον ξεκάθαρα πώς νιώθεις ακόμη και αν αυτό θεωρείται λίγο ντροπιαστικό.

Ξέρεις ότι υπάρχει πιθανότητα να πληγωθείς
Θυμήσου τι παπάτζες είχες πει στον πρώτο σου έρωτα. Είχατε κάνει σχέδιο γάμου, είχατε πει πόσα παιδιά θα κάνετε πώς θα τα βγάλετε και τι μάρμαρο θα έχει ο οικογενειακός σας τάφος. Το σκέφτεσαι και ντρέπεσαι για λογαριασμό σου, έτσι δεν είναι;
Στον δεύτερο έρωτα, αν μη τι άλλο, κρατάς μια πισινή. Ξέρεις ότι υπάρχει μία τόση δα μικρή πιθανότητα να μην πεθάνετε μαζί. Και το καλύτερο ξέρεις ποιο είναι; Ότι είσαι διατεθειμένος να το ρισκάρεις.

Προσπαθείς για μία ώριμη σχέση
Έστω ότι χτυπάει το κινητό της σχέσης σου, στις δύο τη νύχτα, ενώ είσαι με τον πρώτο έρωτα και το ίδιο, με τον δεύτερο. Στην πρώτη περίπτωση, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ρωτήσεις ποιος είναι, να αρπάξεις κινητό και αν δεν είναι αποθηκευμένος ο αριθμός, να τσακώνεσαι μέχρι να ξημερώσει ή μέχρι να πάρει τηλέφωνο αυτόν τον αριθμό, μπροστά σου.
Στον δεύτερο έρωτα, θυμάσαι αυτό το κακό και σάπιο συναίσθημα και την ώρα που συμβαίνει το σκηνικό με το τηλεφώνημα, ενώ μπορεί να έχεις την τάση να κάνεις το ίδιο λάθος, βάζεις φρένο στον εαυτό σου. Στη χειρότερη, να κάνεις μια ερώτηση: «Καλά ποιος ήταν τέτοια ώρα», να σου πει ότι δεν έχει ιδέα και να ξεχαστεί για πάντα.

Είσαι γενικά ευτυχισμένος
Λόγω τον προαναφερθέντων, η ψυχολογία σου είναι τελείως διαφορετική στο δεύτερο έρωτα. Δεν έχεις αυτόν τον κόμπο στο στομάχι, δεν νιώθεις συνέχεια ανασφάλεια για το πού είναι και τι κάνει. Νιώθεις εμπιστοσύνη. Κυρίως όμως, νιώθεις ότι είσαι τυχερός που έχεις δίπλα σου αυτόν τον άνθρωπο να σε κάνει ευτυχισμένο.

Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ