Τι να περιμένεις από την πρώτη επίσκεψη στον Ψυχολόγο

1

Αποφάσισες να απευθυνθείς σε Ψυχολόγο αφού αναγνώρισες κάποια από αυτά εδώ τα σημάδια; Συγχαρητήρια, μόλις έκανες μια πολύ καλή επένδυση για την ψυχική σου υγεία.

Αν αναρωτιέσαι πώς θα κυλήσει το πρώτο ραντεβού, έχε υπόψη σου πως δεν υπάρχει προκαθορισμένη πορεία στη συνεδρία. Σε γενικές γραμμές, η ψυχολογική θεραπεία περιλαμβάνει διάλογο και σκέψη.

Θα μιλήσεις για αυτά που σε προβληματίζουν στον ειδικό και εκείνος θα σε ενθαρρύνει να σκεφτείς πάνω σε θέματα που, κατά την άποψή του, σχετίζονται με το συγκεκριμένο πρόβλημα, ώστε να βρεθεί λύση. Εσύ λοιπόν είσαι εκείνος που θα αντιμετωπίσεις το πρόβλημα, με την καθοδήγηση ή την παρέμβαση του Ψυχολόγου.

Στο πρακτικό κομμάτι, η πρώτη συνεδρία συνήθως διαρκεί 45-60 λεπτά ή και περισσότερο, ανάλογα την περίπτωση. Ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση της θεραπείας ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα και τις ιδιαιτερότητες του προβλήματος που αντιμετωπίζετε.

Ο ψυχολόγος θα λάβει το πλήρες ιστορικό σου μέσα από τη διαδικασία διαλόγου, ζητώντας να μάθει κάποια βασικά πράγματα για εσένα. Για παράδειγμα, μπορεί να εξετάσει το αίτημά σου για να δει αν όντως έχεις κίνητρο να ξεκινήσεις θεραπεία, να ρωτήσει στοιχεία για σένα και τη δουλειά σου, την οικογένεια και τις σχέσεις σου.

Θα σε ρωτήσει αν έχεις ξαναπάει σε ψυχολόγο για να δει πώς ήταν η προηγούμενη εμπειρία σου, αν παίρνεις φάρμακα, καθώς κάποια από αυτά έχον παρενέργειες στη διάθεση, αλλά και τυχόν ιατρικά θέματα που πιθανώς να έχεις.

Το ιστορικό ψυχικής ασθένειας στην οικογένεια είναι κάτι που επίσης θα συζητήσετε, όπως επίσης και η δική σου προσέγγιση για την εκκολαπτόμενη αυτή συνεργασία. Πώς την βλέπεις, δηλαδή, πώς την έχεις φανταστεί και σε γενικές γραμμές τι περιμένεις να βγει από όλη αυτή τη διαδικασία.

Ο ύπνος είναι ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα το οποίο ενδεχομένως να χρειαστεί να αναλύσετε, ιδιαίτερα αν έχεις προβλήματα με αϋπνία, αν δυσκολεύεσαι να σε πάρει ο ύπνος ή αν ξυπνάς ή υπνοβατείς κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Να έχεις κατά νου πάντως πως η θεραπεία είναι εξατομικευμένη και προσαρμόζεται στις ανάγκες σου. Μην περιμένεις να βρεις συγκεκριμένη λίστα ερωτήσεων που θα δέχεσαι στις συνεδρίες και μην αγχώνεσαι πως ο θεραπευτής θα σε πιέσει να απαντήσεις.

Είναι η δουλειά του να σου αφήσει χώρο να εκφραστείς ελεύθερα, να νιώσεις άνετα και να μιλήσεις για όσα εσύ θεωρείς σημαντικά για τον εαυτό σου και την καθημερινότητά σου. Αν δει, για παράδειγμα, πως δεν ανοίγεσαι ιδιαίτερα δε θα σε πιέσει, θα το σεβαστεί. Δε θα γίνει διεισδυτικός σε σημείο που να σε κάνει να νιώσεις άβολα.

Τέλος, να ξέρεις ότι ο χρόνος που απαιτείται για να ολοκληρωθεί ο κύκλος της θεραπείας ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα, τις ιδιαιτερότητες του προβλήματος, αλλά και το πόσο εσύ ο ίδιος θα μπορέσεις να ανοιχτείς στην όλη διαδικασία.

Source link

Από την σελίδα in2life.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ