Καλικαντζαρος Νεα – Ειδησες απο ολο τον κοσμο
Σαν σημερα

Χρήστος Μαλτέζος – Βιογραφία – Τι εγινε σαν σημερα ?

Ηρωική μορφή του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος, που βρήκε μαρτυρικό θάνατο κατά τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου.

Ο Χρήστος Μαλτέζος γεννήθηκε στα Μέθανα (κατ’ άλλους στη Μεθώνη Μεσσηνίας) το 1908. Έγινε μέλος της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ, νυν ΚΝΕ) το 1925 και ανέπτυξε ζωηρή δράση αργότερα στο φοιτητικό κίνημα ως φοιτητής της Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Γρήγορα, όμως, αναγκάστηκε να διακόψει τις σπουδές του και από τότε αφοσιώθηκε στην πολιτική. Αν και με κλονισμένη υγεία, ανέλαβε υπεύθυνες θέσεις στις οργανώσεις Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Βόλου, καθώς και στην εφημερίδα της ΟΚΝΕ «Νεολαία». Τον Οκτώβριο του 1937 έγινε γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΚΝΕ, που είχε τεθεί εκτός νόμου, όπως και το ΚΚΕ.

Στις 20 Απριλίου 1938 συνελήφθη στην Αθήνα από τις οι αρχές της δικτατορίας Μεταξά και βασανίσθηκε φριχτά για να προβεί σε αποκαλύψεις σε βάρος των συντρόφων του. Δεν λύγισε και παραπέμφθηκε σε δίκη, όπου καταδικάστηκε σε  φυλάκιση 4,5 χρόνων και εκτόπιση δύο χρόνων στην Ακροναυπλία.

Μετήχθη στις φυλακές τής Κέρκυρας, όπου βασανίσθηκε απάνθρωπα για να υπογράψει δήλωση μετανοίας και αποκήρυξης των κομμουνιστικών του ιδεών. Του έκαναν φάλαγγα, τον περιέλουσαν με καυτό λάδι και αποπειράθηκαν να του καρφώσουν πέταλα στα πόδια. Αναγκάστηκε να κηρύξει απεργία πείνας, παραμένοντας αλύγιστος.

Στις 22 Νοεμβρίου 1938 ο Χρήστος Μαλτέζος βρέθηκε νεκρός. Σύμφωνα με όσα δημοσιοποίησε η Ασφάλεια το 1949 «διέφυγε των χεριών των φυλάκων και ερρίφθη από το παράθυρον του διαδρόμου εις το κενόν, αυτοκτονήσας».

Source link

Related posts

Γρηγόριος Εμπεδοκλής – Βιογραφία – Τι εγινε σαν σημερα ?

admin

Μελίνα Μερκούρη – Βιογραφία – Τι εγινε σαν σημερα ?

admin

Μέιτζορ Χάρις – Βιογραφία – Τι εγινε σαν σημερα ?

admin

Σαν σήμερα Παύλος Καλλιγάς – Βιογραφία – Kalikantzaros News

admin

Μπάζιλ Ζαχάροφ – Βιογραφία – Τι εγινε σαν σημερα ?

admin

Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης – Αφιέρωμα

admin

Η Πατρίδα μου – Αφιέρωμα

admin

Ο «αδέξιος» Μπομαρσέ – Ιστορικό Ανέκδοτο

admin

Τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν την 8η Οκτωβρίου

admin

Τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν την 1η Οκτωβρίου

admin

Νικί ντε Σαν Φαλ – Βιογραφία

admin

Σοφοκλής Βενιζέλος – Βιογραφία – Τι εγινε σαν σημερα ?

admin