BON VIVEUR | Τα μυστικά του τέλειου τζιν τόνικ

11

Παρασκευάστηκε για πρώτη φορά για την πρόληψη της ελονοσίας στα αγγλικά στρατεύματα στην Ινδία, αφού τότε πίστευαν πως η κινίνη την θεράπευε.

Έκτοτε αποτελεί το εθνικό ποτό της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ και οι Ισπανοί φαίνεται να το αγαπούν ιδιαιτέρως ενσωματώνοντάς το στις λίστες μοδάτων μπαρ και παραδοσιακών βερμουτερί.

Το τζιν τόνικ έχει φανατικούς υποστηρικτές και στην Ελλάδα, οι οποίοι ορκίζονται στους μοναδικούς συνδυασμούς αρωμάτων και γεύσεων που φέρνει στον ουρανίσκο. Για να το απολαύσουμε όμως σωστά, θα πρέπει να σεβαστούμε κάποιες αρχές.

Αρχές τις οποίες ο bartender Γιάννης Κοροβέσης μοιράζεται μαζί μας ευλαβικά.

«Τρία πράγματα παίζουν ρόλο στην δημιουργία ενός τέλειου τζιν τόνικ: το ποιοτικό τζιν, ο ποιοτικός πάγος και η σωστή παρασκευή του, ώστε να αποφύγουμε την απανθράκωση ήτοι το ‘χάσιμο’ του διοξειδίου του άνθρακα».

«Ανάλογα με την προτίμησή μας επιλέγουμε τζιν ανθικά και αρωματικά ή πιο λεμονάτα, με αρώματα εσπεριδοειδών. Τα μπαχαρένια τζιν επίσης είναι καλή επιλογή, ως πιο ‘στιβαρά’ σε γεύση. Αν πάλι δεν θέλουμε να χάσουμε την αίσθηση του αλκοόλ, μπορούμε να επιλέξουμε ένα 45άρι τζιν για να μπορέσει να έχει σώμα – ακόμα και μετά την προσθήκη του τόνικ».

Ενδεικτικά, ένα λεμονάτο τζιν είναι το Sipsmith, ένα μπαχαρένιο το ελληνικό Grace, ενώ ένα πιο ήπιο και ελαφρώς πιο γλυκό το Plymouth. Τέλος, ένα αρωματικό και στιβαρό είναι το Monkey 47.

«Το τόνικ θα πρέπει να είναι premium  και έχει υψηλή ανθράκωση, δηλαδή αρκετή πίεση εντός της φιάλης και έντονη φυσαλίδα. Tο ελληνικό 3 cents για παράδειγμα, είναι ιδανικό συνοδευτικό. Τα premium τόνικ έχουν φυσική κινίνη και λίγη ή ελάχιστη ζάχαρη κάτι πολύ σημαντικό για να μην αλλοιώνεται η γεύση του ποτού μας».

«Όσο περισσότερες επιφάνειες υπάρχουν μέσα στο ποτό μας τόσο μεγαλύτερος και πιο γρήγορος είναι ο κορεσμός των μορίων του διοξειδίου του άνθρακα – η απανθράκωση δηλαδή. Επομένως ένα μεγάλο παγάκι έναντι πολλών μικρών παγοκύβων καθυστερεί τον κορεσμό και μας δίνει καλύτερο αποτέλεσμα».

«Προτιμάμε λιγότερα παγάκια λοιπόν, και μεγαλύτερης επιφάνειας, παρά περισσότερα και μικρότερης επιφάνειας. Όσο περισσότερα μικρότερης επιφάνειας παγάκια έχουμε στο ποτήρι μας, τόσο μεγαλύτερο είναι το εμβαδό και άρα εκκενώνονται περισσότερα μόρια διοξειδίου του άνθρακα».

«Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα αντικείμενα στο ποτήρι μας, π.χ. οι φυσαλίδες προσκολλώνται επάνω στο καλαμάκι και δημιουργείται κένωση, άρα χάνονται. Επομένως αυτό που θέλουμε είναι ένα μεγάλο κομμάτι πάγου όσο πιο ενιαίο γίνεται και όχι περιττά πράγματα μέσα, όπως τα καλαμάκια. Επίσης, καθαρό ποτήρι, γιατί ακόμα και η σκόνη δημιουργεί κένωση».

«Η θερμοκρασία στο τζιν και στο τόνικ πρέπει να είναι χαμηλή, το ίδιο και στο ποτήρι. Η χαμηλή θερμοκρασία συγκρατεί τα μόρια και τα αποτρέπει από το να κενωθούν».

«Ο πάγος μας πρέπει να είναι ποιοτικός, crystal clear διαφανής, χωρίς μόρια οξυγόνου που θα επιταχύνουν το νέρωμα, χωρίς μεταλλικά στοιχεία που θα αλλοιώσουν τη γεύση».

«Είμαι κατά της χρήσης ποτηριών κρασιού τύπου Bordeaux, παρ’ όλο που χρησιμοποιούνται ευρέως. Σε αυτά τα ποτήρια τα παγάκια ‘κολυμπάνε’ και το ποτό νερώνει πιο γρήγορα. Θέλουμε ένα ποτήρι τύπου Highball ή Collins, το οποίο θα φιλοξενεί τον πάγο με τέτοιο σχήμα ώστε να καλύπτει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό από τον όγκο του ποτού».

«Η επιλογή της γαρνιτούρας έχει να κάνει καθαρά με το τζιν που έχουμε επιλέξει. Συνήθως με αυτή προσπαθούμε να αναδείξουμε κάποια από τα συστατικά ή το βασικό συστατικό του. Σε κάθε περίπτωση προτείνω μια σφήνα από λάιμ, την οποία θα τρίψουμε γύρω από το χείλος του ποτηριού και θα μας δώσει την απαραίτητη οξύτητα για να συμπληρωθεί η τέλεια αρμονική γεύση του ποτού».

Εις υγείαν!

Νικόλας Γεωργιακώδης

Source link

Από την σελίδα in2life.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ