Καλικαντζαρος Νεα – Ειδησες απο ολο τον κοσμο
Κοτόπουλο / Πουλερικά

χήνα γεμιστή για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι | Kalikantzaros.gr

Σημερα μαγειρευουμε χήνα γεμιστή για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι | Kalikantzaros.gr

Η χήνα είναι το αρχέτυπο χριστουγεννιάτικο έδεσμα στο δυτικό κόσμο από τα πολύ παλιά χρόνια. xristougeniatiko trapezi me xinaΜετά την έλευση της γαλοπούλας από τον νέο κόσμο στην Ευρώπη το 1519, έχασε σιγά-σιγά την πρωτοκαθεδρία της στα χριστουγεννιάτικα τραπέζια, μια και η γαλοπούλα ταΐζει περισσότερους, αλλά όσοι θέλουν πραγματική λιχουδιά ή επιθυμούν να διατηρήσουν την παράδοση, συνεχίζουν να επιλέγουν χήνα.

Ως εκλεκτό οικόσιτο πτηνό, η χήνα ξεκίνησε την καριέρα της από την αρχαία Ελλάδα. xina gemistiΟ Όμηρος στην Οδύσσεια αναφέρει ότι η Πηνελόπη, με τους επίδοξους μνηστήρες να την πολιορκούν, ονειρεύεται 20 χήνες να παχαίνουν στην αυλή της. Θεωρείται, μάλιστα, ότι αυτή είναι και η πρώτη έμμεση αναφορά στην «υπερσίτιση» της χήνας για το συκώτι της, η οποία μετεξελίχτηκε στα ρωμαϊκά χρόνια στην τεχνική του gavage, που χρησιμοποιείται ακόμη στην παραγωγή foie gras (τρυφερόν συκώτιον, το ονόμαζαν οι πρόγονοί μας). Καθότι αποδημητικό πτηνό, πιστεύεται από τα αρχαία χρόνια ότι έχει δύο ιδανικές περιόδους για να καταναλωθεί: την αρχή του καλοκαιριού, που το πτηνό είναι νεαρό και «πράσινο» και το τέλος του έτους, που είναι καλοφαγωμένο και παχύ. Έτσι, σε πολλές αρχαίες κουλτούρες ταυτίστηκε με τα εορταστικά γεύματα που συνόδευαν τις σημαντικές αλλαγές των εποχών και τις γιορτές που τις σηματοδοτούσαν στον ηλιακό και αγροτικό κύκλο.

hina gemisti me loukaniko kai sykaΠέρα απ’ το κρέας, τα πούπουλα και το συκώτι της, η χήνα έχει γίνει διάσημη και για το υπέροχο λίπος της, το οποίο είναι ιδανικό για να ψήσει κανείς πατάτες, ώστε να βγουν νόστιμες και τραγανές απ’ έξω και μαλακές από μέσα. Μάλιστα θεωρείται από τα πλέον υγιεινά, καθότι συγκριτικά περιέχει μεγάλες ποσότητες από μονοακόρεστα (55γρ. ανά 100γρ. βάρους, έναντι 19.8γρ. που περιέχονται στο βούτυρο) και πολυακόρεστα (10.8γρ. σε σχέση με 2.6 γρ. στο βούτυρο) αλλά και σχετικά χαμηλά κορεσμένα λιπαρά (32.7γρ. έναντι 54γρ. στο βούτυρο). Τη συνταγή για πατάτες ψημένες στο λίπος της, την συμπεριλάβαμε στη σημερινή μας πρόταση για χήνα γεμιστή με σύκα και λουκάνικο.

hina gemisti me loukaniko kai sykaΤην χήνα μας, την παραλάβαμε από την Φάρμα Μπράλου σε αεροστεγή συσκευασία λίγες μέρες πριν την ψήσουμε. Ήταν άγρια καναδέζικη και όπως μού είπε ο Δάμης –ο ιδιοκτήτης της φάρμας-, κυκλοφορούσε χωρίς κομμένα φτερά, με τη δυνατότητα να πετάξει, αλλά επέλεγε όπως και όλες οι άλλες να χαίρονται την άπλα της λιμνούλας τους και τη φυσική τροφή. Καλό είναι να γνωρίζετε ότι η χήνα δεν έχει τεράστια ποσότητα κρέατος. Καμία σχέση με γαλοπούλα αντίστοιχου βάρους ή αναλογικά με πάπια. Ένα πτηνό 4 κιλών φτάνει για 6 άτομα, αλλά βεβαίως ‘ουκ εν τω πολλώ το ευ’, γιατί είναι εξαιρετικά νόστιμη, άρα επίσης καμία σχέση με γαλοπούλα. Επειδή δε, σερβίρεται σπάνια στην Ελλάδα, είναι ιδανική περίπτωση για να καλέσετε λίγους και εκλεκτούς συνδαιτυμόνες και να γιορτάσετε σε γκουρμέ διάθεση.

Η συνέχεια του άρθρου με την συνταγή για χήνα γεμιστή με λουκάνικα & σύκα και πατάτες στο λίπος της, στο pandespani

Wine-pairing-Karoulias

Apocalypsis Μπαραφάκα

Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Αγιωργίτικο, Επιδέχεται Παλαίωση

“apokalypsis

Ο Χρήστος Μπαραφάκας συνεχώς πειραματίζεται και δημιουργεί διαμαντάκια! Εδώ μία εξαιρετική Νεμέα, με καρπό από τα καλύτερα αμπελοτόπια του στην περιοχή, που έχουν επιλεχθεί μετά από μία δεκαετία παρατήρησης και αναζήτησης. Ένα Αγιωργίτικο με απίστευτη κομψότητα, πλούτο και βάθος φρούτου που σίγουρα αξίζει μία θέση στα top κρασιά της περιοχής.

Περιγραφή:
Το χρώμα του είναι βαθύ ρουμπινί. Τα αρώματα των ώριμων κόκκινων φρούτων όπως η μαρμελάδα φράουλα και το κεράσι, η σοκολάτα, τα γλυκά μπαχαρικά όπως το μοσχοκάρυδο, αλλά και η βανίλια δημιουργούν ένα σύνθετο και ακαταμάχητο αρωματικό προφίλ. Στο στόμα οι τανίνες είναι βελούδινες, το φρούτο είναι πυκνό και η επίγευση του μακρά. Πίνεται πολύ ευχαριστώ τώρα αλλά μπορεί να εξελιχθεί για τουλάχιστον μία πενταετία ακόμα.

Ταιριάζει εξαιρετικά με:
Συνδυάζεται με λευκά και κόκκινα κρέατα στην σχάρα, ποικιλίες λουκάνικων, κεφτέδες με κόκκινες σάλτσες, παστίτσιο και ώριμα τυριά.

Αγοράστε το στο House of Wine, εδώ

 

Print Friendly, PDF & Email

Εδω βρηκαμε αυτην την υπεροχη συνταγη με χήνα γεμιστή για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι | Kalikantzaros.gr ….Δοκιμαστε την και μοιραστειτε μαζι μας και με τους αγαπημεους σας τις εντυπωσεις σας
#χήνα #γεμιστή #για #το #Χριστουγεννιάτικο #τραπέζι #Carusogr

Related posts

Κοτόπουλο λεμονάτο με ρύζι | Kalikantzaros.gr

admin

Κοτόπουλο με πατάτες σουφλέ με μπεσαμέλ και τυρί (Video) | Συνταγές – Δοκιμασμενη !!!

admin

Κοτόπουλο ‘Paprikash’ με πάπρικα σε κρεμώδη σάλτσα ντομάτας με γιαούρτι | Συνταγές – Δοκιμασμενη !!!

admin

Κοτόπουλο με σάλτσα μανιταριών (Video) | Συνταγές – Δοκιμασμενη !!!

admin

Τραγανά chicken pops με κρούστα παρμεζάνας και πιπεριού καγιέν

admin

Κόκορας γεμιστός στη γάστρα | Συνταγές – Δοκιμασμενη !!!

admin

Μαριναρισμένα σουβλάκια κοτόπουλου με σπιτική σάλτσα BBQ

admin

Συνταγή για Γέμιση γαλοπούλας, συνταγή για να γλείφεις τα δάχτυλά σου

admin

Σπιτικό σνίτσελ στο φούρνο

admin

Κοτόπουλο με κρέμα βαλσαμικού

admin

Γιορτινό σιγοψημένο κοτόπουλο

admin

Κοτόπουλο με γλάσο σύκου

admin