Καλικαντζαρος Νεα – Ειδησες απο ολο τον κοσμο
Σαν σημερα

Δημήτρης Παπαδίτσας – Βιογραφία – Τι εγινε σαν σημερα ?

Ο Δημήτρης Παπαδίτσας ήταν έλληνας ποιητής, από τους πιο αθόρυβους, αλλά και πιο ουσιαστικούς της μεταπολεμικής εποχής. Γιος στρατιωτικού, γεννήθηκε στη Σάμο στις 22 Σεπτεμβρίου 1922.

Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ από το ίδιο εκπαιδευτικό ίδρυμα το 1958. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και μετεκπαιδεύτηκε στον τομέα της Ορθοπεδικής. Ως γιατρός, εργάστηκε σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας (Σπάρτη, Καλαμάτα, Λέρο, Πάτμο) και από το 1976 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του προσέφερε τις υπηρεσίες του σε ίδρυμα αναπήρων.

Στα ελληνικά γράμματα πρωτοπαρουσιάστηκε το 1943 με την ποιητική συλλογή «Το φρέαρ με τις φόρμιγγες». Το 1963 τιμήθηκε με το Α’ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συγκεντρωτική ποιητική συλλογή του «Ποίηση I, 1941-1963». Το 1980 τιμήθηκε ξανά με το Α’ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για την ποιητική συλλογή «Δυοειδής λόγος». Τρία χρόνια αργότερα, η Ακαδημία Αθηνών τον βράβευσε για την ποιητική συλλογή του «Η ασώματη».

Τα πρώτα ποιητικά έργα του Δημήτρη Παπαδίτσα φέρουν έντονη την επίδραση του υπερρεαλισμού. Βαθμιαία, όμως, ο ποιητής υιοθετεί πιο προσωπικό ποιητικό ύφος, χωρίς να εγκαταλείπει ποτέ πλήρως την αρχική γραφή του. Με μία γλώσσα λυρική, που ποτέ δεν ξεπέφτει στην αισθηματολογία, αναδιφά το μυστήριο του Είναι και του κόσμου, αναζητώντας την υπέρτατη αλήθεια, είτε αυτή προκύπτει από την αίσθηση, είτε από το μεταφυσικό βίωμα, είτε από την αποκάλυψη.

Τη διετία 1958-1959 εξέδωσε μαζί με τον Ε. Χ. Γονατά το λογοτεχνικό περιοδικό «Πρώτη Ύλη», στο οποίο δημοσίευαν αποκλειστικά ποιητικά κείμενα.

Ο Δημήτρης Παπαδίτσας πέθανε στην Αθήνα στις 22 Απριλίου 1987, σε ηλικία 64 ετών.

Source link

Related posts

Πελέ – Βιογραφία – Τι εγινε σαν σημερα ?

admin

Τζοβάνι Μπατίστα Πιρέλι – Βιογραφία

admin

Ντιν Ριντ – Βιογραφία – Τι εγινε σαν σημερα ?

admin

Μπράιαν Φέρι – Βιογραφία – Τι εγινε σαν σημερα ?

admin

Αν η Χίλαρι δεν είχε παντρευτεί τον Κλίντον… – Ιστορικό Ανέκδοτο

admin

Ρόμπερτ Κάπα: Ο φωτογράφος που κάλυψε πέντε πολέμους – Βιογραφία

admin

Η Ναυμαχία του Ναβαρίνου – Αφιέρωμα

admin

Τζον Ντος Πάσος – Βιογραφία

admin

Ζαν-Ζορζ Νοβέρ – Βιογραφία – Τι εγινε σαν σημερα ?

admin

Γιούρι Λιουμπίμοφ – Βιογραφία – Τι εγινε σαν σημερα ?

admin

Τομ Πέτι: Ένας πιστός στρατιώτης του αμερικάνικου ροκ – Βιογραφία

admin

Πάμπλο Πικάσο – Βιογραφία – Τι εγινε σαν σημερα ?

admin