Καλικαντζαρος Νεα – Ειδησες απο ολο τον κοσμο
Info Guide

INFO GUIDE | Όρθιο και πάλι το Γεφύρι της Πλάκας

Το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων, το πανέμορφο Γεφύρι της Πλάκας, που κατέρρευσε πριν από πέντε περίπου χρόνια στέκεται και πάλι αγέρωχο πάνω από τα νερά του Άραχθου, ενώνοντας τα Τζουμέρκα με τα Κατσανοχώρια.

Όπως δήλωσε ο συντονιστής της Διεπιστημονικής Ομάδας Έργου του ΕΜΠ για την Αναστήλωση της Γέφυρας της Πλάκας, Δημήτρης Καλιαμπάκος, στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» «το γεφύρι “δοκιμάζεται” πια από τον χειμωνιάτικο Άραχθο, θα δοκιμαστεί στις πιο δύσκολες συνθήκες, ώστε να μπορεί, μετά το καλοκαίρι, να παραδοθεί στο κοινό».

Ο κ. Καλιαμπάκος εξήγησε επίσης ότι «ολοκληρώθηκε πια η διαδικασία της αφαψίδωσης, αφαιρέθηκε δηλαδή ο μεταλλικός σκελετός που στήριξε κατά τη διάρκεια των εργασιών την ιστορική γέφυρα», μιλώντας για την «πιο μεγάλη αποκατάσταση πέτρινου γεφυριού στον κόσμο».

«Τέτοιο γεφύρι έχει να ξεκαλουπωθεί, να σταθεί στα πόδια του πάνω από έναν αιώνα», ανέφερε χαρακτηριστικά και περιέγραψε τις βασικές δράσεις πίσω από το μοναδικό αυτό έργο, για το οποίο εργάστηκε ομάδα 30 καθηγητών και 40 ερευνητών από το ΕΜΠ και περισσότερων από 300 εργατών.

«Είμαι συγκινημένος για τους ανθρώπους, από τα χέρια των οποίων πέρασαν μία προς μία οι πέτρες που έφτιαξαν το γεφύρι. Μιλάμε για 9000 θολίτες, μια πολύ βαριά, σκληρή πέτρα, με διαστάσεις 70x40x10 εκατοστά, πέτρες που πέρασαν από δύο με τρία χέρια η κάθε μία το πολύ, πέτρες που πριν σπάσουν και τοποθετηθούν, έπρεπε πριν να τις… “ακούσει” ο ίδιος ο τεχνίτης, αφού κάθε πέτρα “λαλάει”, όπως λένε αυτοί οι άνθρωποι», ανέφερε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας τη διαδικασία.

Για την αποκατάσταση του γεφυριού, σύμφωνα με τον κ. Καλιαμπάκο, οι ερευνητές δεν χρησιμοποίησαν «καμία από τις σύγχρονες τεχνολογίες, καμία κρυφή ενίσχυση, ούτε ένα κιλό μέταλλο από το ελάχιστο που είχαν βάλει στο αρχικό γεφύρι». Εστίασαν, όπως επισημαίνει, στο να ολοκληρώσουν οι τεχνικοί τις εργασίες «διαβάζοντας σωστά αυτό που ο πρωτομάστορας Μπέκας με τους δικούς τους τεχνίτες είχε κάνει πριν από 150 χρόνια». Το αποτέλεσμα σήμερα είναι «ένα γεφύρι που είναι κάτι παραπάνω από δίδυμο αδερφάκι του αρχικού, είναι ένα γεφύρι με το ίδιο DNΑ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Source link

Related posts

INFO GUIDE | Ακυρώθηκε το ταξίδι μου, θα πάρω αποζημίωση;

admin

INFO GUIDE | Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα ταξίδια με πλοίο

admin

INFO GUIDE | Για πού υπάρχουν φθηνές πτήσεις τώρα;

admin

INFO GUIDE | Sunday Times: Κορυφαίο ελληνικό νησί η Άνδρος

admin

INFO GUIDE | Τι τιμές παίζουν φέτος στα ακτοπλοϊκά;

admin

INFO GUIDE | 14 νέους προορισμούς φέρνει στην Ελλάδα η Ryanair

admin

Μήπως δικαιούστε δωρεάν διακοπές;

admin

INFO GUIDE | Σε αυτά τα καταφύγια θα ζήσεις τη μαγεία του βουνού

admin

INFO GUIDE | Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα ταξίδια με πλοίο

admin

INFO GUIDE | Πώς ετοιμάζονται τα ξενοδοχεία για τον κορωνοϊό;

admin

INFO GUIDE | Ο Μουτζούρης του Πηλίου ξεκινά δρομολόγια

admin

INFO GUIDE | Όταν ο ήλιος χρωματίζει τα ελληνικά νησιά…

admin