Καλικαντζαρος Νεα – Ειδησες απο ολο τον κοσμο
Bon viveur

Καλη ζωη | Ποιο τυρί ταιριάζει με το κρασί μου;

Μοιάζουν φτιαγμένα το ένα για το άλλο. Κρασιά και τυριά, ή τυριά και κρασιά ταιριάζουν υπέροχα μαζί, αρκεί να ξέρουμε πώς να τα συνδυάσουμε.

Τα βασικά

Η επιλογή του κατάλληλου κρασιού για ταίριασμα συνήθως γίνεται με κριτήριο την ωρίμανση και την ύπαρξη «γλυκύτητας» ή οξύτητας στο τυρί.

Σε γενικές γραμμές, τα φρέσκα λευκά κρασιά ταιριάζουν με φρέσκα λευκά τυριά, ενώ τα ώριμα, περασμένα από βαρέλι, λευκά κρασιά ταιριάζουν με λευκά ώριμα και καπνιστά τυριά.

Τα λευκά κρασιά με υψηλή οξύτητα ταιριάζουν με έντονα αλμυρά τυριά και τα πλούσια ερυθρά κρασιά ταιριάζουν με λιπαρά κίτρινα τυριά. Τέλος, τα ερυθρά, παλαιωμένα κρασιά ταιριάζουν με παλαιωμένα κίτρινα τυριά, ενώ τα αφρώδη κρασιά κάνουν ωραιότατη παρέα με κρεμώδη τυριά.

Τα καλύτερα οινικά ταιριάσματα

Το blue cheese συνδυάζεται ιδανικά με επιδόρπια κρασιά, όπως το Porto, η Μαυροδάφνη ή το Vin Doux της Σάμου. Μπορεί επίσης να ταιριάξει όμορφα με ένα φρουτώδες Cabernet ή ένα Zinfadel.

Η φέτα και τα πολύ αλμυρά τυριά, συνδυάζονται με κρασιά χαμηλών τόνων στο άρωμα και υψηλών σε οξύτητα και διάρκεια. Σκεφτείτε επιλογές όπως ένα Ασύρτικο, μια Ρομπόλα, ένα Sauvignon Blanc ή ένα Riesling. Εναλλακτικά, ταιριάζουν όμορφα και με ρετσίνα, ή έναν ελαφρύ Ροδίτη.

Λιπαρά τυριά με κρεμώδη υφή, όπως το Brie και το Camembert, συνδυάζονται ωραία με σαμπάνιες και λευκά αφρώδη, που αναδεικνύουν τη γλυκιά, βουτυρένια γεύση τους. Μπορούν επίσης να συνδυαστούν με ξηρά ροζέ κρασιά.

Η μοτσαρέλα ταιριάζει όμορφα με ένα ημίγλυκο ροζέ από Grenache Rouge ή έναν συνδυασμό από Μαυρούδι και Syrah.

Οι ποικιλίες Sauvignon Blanc, Semillon και Ροδίτης, ταιριάζουν απόλυτα µε κατσικίσια τυριά, τα οποία έχουν πάντα έντονο άρωµα και γεύση και συμπληρώνουν αρμονικά την οξύτητά τους.

Καπνιστά τυριά, όπως το Μετσοβόνε, συνδυάζονται με κρασιά τα οποία βγάζουν καπνιστές νότες, όπως για παράδειγμα ένα κόκκινο Syrah, αλλά και λευκά κρασιά τα οποία έχουν περάσει από δρύινα βαρέλια.

Μανούρι, ανθότυρο, ξινομυζήθρα και Κατίκι Δομοκού, ταιριάζουν πολύ με ήπια, φρέσκα λευκά κρασιά από την ποικιλία Σαββατιανό, Αθήρι και Μαλαγουζιά, ενώ η πληθωρική κρητική γραβιέρα συνδυάζεται τέλεια με «γεμάτα» κόκκινα Syrah, αλλά μπορεί να αγκαλιάσει λευκά, ξηρά κρασιά, ανεβασμένα σε αλκοόλη, όπως για παράδειγμα ένα Chardonnay.

Η παρμεζάνα κάνει όμορφη παρέα με ένα επίσης ιταλικό Chianti ή ένα κόκκινο Brunello di Montalcino τα οποία αναδεικνύουν την ιδιαίτερη και πικάντικη γεύση της, ενώ καλός της φίλος μπορεί να αποδειχτεί και ένα πληθωρικό Αγιωργίτικο.

Το κασέρι ειδικά αν δεν είναι παλαιωμένο, αναδεικνυεται εξαιρετικά ένα Chardonnay. Αν είναι παλαιωμένο, θα ταιριάξει, όπως και η αντίστοιχη γραβιέρα, με ένα Cabernet Sauvignon ή μια περασμένη από βαρέλι Σαντορίνη.

Source link

Related posts

Καλη ζωη | Ζώδια και ποτά: Πες μου τι πίνεις να σου πω πώς είσαι

admin

Καλη ζωη | Πού θα βρω το καλύτερο ψωμάκι για burger;

admin

Καλη ζωη | Κολασμένα brownies και σουφλέ σοκολάτας στην Αθήνα

admin

Καλη ζωη | Τα light γλυκά που επιτρέπονται

admin

Καλη ζωη | 10 +1 ελληνικές μπίρες για να γιορτάσεις την άρση των μέτρων

admin

Καλη ζωη | Πού θα φάμε το πρώτο πρωινό του 2017;

admin

Καλη ζωη | Πέτα ό,τι πίνεις και δοκίμασε αυτές τις ελληνικές μπίρες

admin

Καλη ζωη | Τρεις ημέρες γεμάτες… παγωτό στο Γκάζι

admin

Καλη ζωη | Αυτά είναι τα ακριβότερα ρολόγια του κόσμου

admin

Καλη ζωη | Τα καλύτερα σοκολατένια γλυκά της Αθήνας

admin

Καλη ζωη | Πού θα φάτε τέλειους λουκουμάδες με παγωτό

admin

Καλη ζωη | Τα εκλεκτά κρέατα που πρέπει να δοκιμάσεις

admin