Καλικαντζαρος Νεα – Ειδησες απο ολο τον κοσμο
Σύγχρονη Ελλάδα

Λιχτενστάιν: Ο “στρατός” που επέστρεψε “ισχυρότερος” από ότι είχε φύγει…

Το Λιχτενστάιν είναι μια από τις μικρότερες χώρες του κόσμο. Σήμερα ο πληθυσμός του είναι περίπου 38.000 κάτοικοι. Το μικρό πριγκιπάτο βρίσκεται μεταξύ Αυστρίας και Ελβετίας. Το μικρό γερμανικό κρατίδιο έχει μεγάλη ιστορία συνδεόμενη με αυτή της αυτοκρατορίας των Αψβούργων.

Το Λιχτενστάιν είναι σήμερα μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου με το κατά κεφαλή εισόδημα να φτάνει τις 140.000 δολάρια. Σήμερα η χώρας δεν διαθέτει στρατό παρά μόνο μια μικρή αστυνομική δύναμη. Για την άμυνά του στηρίζεται στην Ελβετία.

Μέχρι το 1866 όταν η ήττα της Αυστρίας είχε ως αποτέλεσμα να αναλάβει την γερμανική πρωτοκαθεδρία η Πρωσία (και κατόπιν η ενοποιημένη Γερμανία) το Λιχτενστάιν ήταν υπόχρεο παροχής στρατιωτικής δύναμης βάσει μεσαιωνικών φεουδαρχικών υποχρεώσεων. Μέχρι τότε διατηρούσε στρατό ενός λόχου αποτελούμενου από 80 άνδρες… Άλλωστε ο οίκος των Λιχτενστάιν είχε προσφέρει μεγάλους στρατηγούς στους Αψβούργους μέχρι και τους Ναπολεόντειους Πολέμους.

Κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο όμως το Λιχτενστάιν έστειλε ένα απόσπασμα για να βοηθήσει τους Αυστριακούς. Δεν είναι γνωστός ο αριθμός των ανδρών που αποτέλεσαν το εν λόγω απόσπασμα. Το παράξενο όμως είναι πως το απόσπασμα όταν επέστρεψε στη χώρα αριθμούσε περισσότερους άνδρες από όσους είχε όταν έφυγε!

Οι άνδρες του Λιχτενστάιν δεν ανέλαβαν μάχιμη υπηρεσία. Για όλο το διάστημα που παρέμειναν σε αυστριακή υπηρεσία φρουρούσαν το πέρασμα του Μπρένερ. Όταν όμως έληξε ο πόλεμος και επέστρεψαν είχαν μαζί τους έναν ακόμα στρατιώτη.

Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι επρόκειτο για έναν Ιταλό λιποτάκτη που τους ακολούθησε με σκοπό να εγκατασταθεί εκεί και να γλιτώσει το στρατοδικείο. Σύμφωνα με άλλη πηγή το απόσπασμα του Λιχτενστάιν είχε δύναμη 58 ανδρών και σε αυτούς προστέθηκε ένας Αυστριακός αξιωματικός.

Σύμφωνα με παραλλαγή της ιστορίας ο αξιωματικός ήταν του αυστριακού στρατού, αλλά ιταλικής καταγωγής. Όποια και αν είναι η αλήθεια ο «στρατός» του Λιχτενστάιν είναι ο μοναδικός στην ιστορία που γύρισε πίσω «ισχυρότερος» απ’ ότι έφυγε.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το μικρό πριγκιπάτο του Λιχτενστάιν, χάρη στην ελβετική στήριξη, κατάφερε να μην απορροφηθεί από την Χιτλερική Γερμανία, αντίθετα με την Αυστρία.

Το Λιχτενστάιν είχε αναθέσει, κατά τη διάρκεια του πολέμου, τη διπλωματική του εκπροσώπηση στην Ελβετία. Φυσικά υπήρξαν φιλοναζιστές στη χώρα αλλά που είχαν ιδρύσει και κόμμα. Όμως με απόφαση του πρίγκιπα της χώρας Φραγκίσκου Ιωσήφ Β’ το ναζιστικό κόμμα διαλύθηκε το 1943, χωρίς ποτέ να αποκτήσει κάποια επιρροή.

Η επίσημη δικαιολογία για τη διάλυσή του ήταν τα κηρύγματα μίσους κατά των Εβραίων και η απόπειρα μελών του να καταταγούν στα Waffen SS. Το Λιχτενστάιν αποτέλεσε ασφαλές καταφύγιο για αριθμό Εβραίων. Εξάλλου η σύζυγος του προηγούμενου πρίγκιπα, του Φραγκίσκου Α’ ήταν Αυστριακή εβραϊκής καταγωγής.

  • Στη φωτογραφία εικονίζονται Ελβετοί στρατιώτες στα σύνορα με το Λιχτενστάιν.

Πηγη αρθρου
Το βρηκαμε εδω history-point.gr

Related posts

Στρατιωτική αρχαιολογία, επιτέλους, και στην Ελλάδα… ένα εξαίρετο πόνημα

admin

Β’ ΠΠ: Ο “Αμερικανός” ανεψιός του Χίτλερ… που υπηρέτησε και στο US NAVY

admin

Κύπρος 1974: Η προδοτική στάση της στρατιωτικής ηγεσίας, οι πολιτικοί

admin

Ρολάν Γκαρός. Ο πρωτοπόρος διώκτης των αιθέρων του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου

admin

Απλώς ένα τοπωνύμιο στη Μικρά Ασία… Ο συνταγματάρχης και οι εύζωνοί του

admin

Οργάνωση και τακτικές της Ομάδας Μάχης Πεζικού του ΕΣ το 1940

admin

Θράκη 1949: Ο Ελληνικός Στρατός αντέχει, η Ελληνική Βασιλική Αεροπορία σώζει

admin

“Τα Τεθωρακισμένα στον Ελληνικό Στρατό (1920-1940)”… Μια εξαιρετική μελέτη

admin

100 χρόνια από την επιστροφή του Δ’ Σώματος Στρατού από το Γκαίρλιτς

admin

Λαυρεωτικά: Γαλλία, Ιταλία, Συγγρός και η πρώτη φούσκα του χρηματιστηρίου

admin

Ανταρτοπόλεμος στο Βιετνάμ: Η μέθοδος πολέμου που γονάτισε την υπερδύναμη

admin

Τα πρώτα οπισθογεμή του Ελληνικού Στρατού: Chassepot, Μυλωνά, Grass (vid.)

admin