Καλικαντζαρος Νεα – Ειδησες απο ολο τον κοσμο
Βυζάντιο

Mannlicher-Schönauer: Το τυφέκιο θρύλος του Ελληνικού Στρατού (vid.)

Το Mannlicher είναι το όπλο που έχει συνδέσει το όνομά του με τις μεγαλύτερες νίκες του Ελληνικού Στρατού, στον 20ο αιώνα. Χρησιμοποιήθηκε από το 1912 μέχρι το 1941 από τον στρατό. Τα πρώτα τυφέκια και οι αραβίδες του τύπου παραλήφθηκαν το 1906, έχοντας παραγγελθεί από την κυβέρνηση Θεοτόκη, στο πλαίσιο της απόφασης αναδιοργάνωσης του Ελληνικού Στρατού μετά τη ντροπιαστική ήττα του 1897.

Η πρώτες παραγγελίες αφορούσαν 130.000 τυφέκια υποδείγματος Μ-1903 και αγοράστηκαν από τον αυστριακό οίκο Steyr. Το 1921 αγοράστηκαν τυφέκια υποδείγματος , Μ-1903/14. Το 1925 αγοράστηκαν 100.000 ιταλικής κατασκευής από τον οίκο Breda. Το 1930 αγοράστηκαν μερικά τυφέκια και αραβίδες υποδείγματος M-1903/14, S-30.

Τα ελληνικά Mannlicher είχαν διαμέτρημα 6,5 χλστ. Για τον λόγο αυτό ήταν μοναδικά και έμειναν γνωστά ως «ελληνικά Mannlicher». Τα Μ-1903 είχαν βάρος 3,77 κιλών και τα Μ-1903/14 3,83 κιλών. Οι αραβίδες ήταν ελαφρύτερες, έχοντας βάρος, αντίστοιχα, 3,53 και 3,58 κιλών.

Τα τυφέκια είχαν μήκος 1,225 μ. και οι αραβίδες 1,025 μ. Το Mannlicher λειτουργούσε με σύστημα κινητού ουραίου και είχε περιστροφική αποθήκη πέντε φυσιγγίων, η οποία αποτελούσε και το μεγάλο του πλεονέκτημα, καθώς αύξανε την ταχυβολία και περιόριζε τους κινδύνους εμπλοκών.

Ο Ελληνικός Στρατός τροποποίησε τις μακρές ξιφολόγχες των παλαιών τυφεκίων Gras, τις οποίες προσάρμοσε στα Mannlicher. Η θέα των Ελλήνων στρατιωτών που εφορμούσαν κραδαίνοντας τα τυφέκια με τις μεγάλες ξιφολόγχες, ουρλιάζοντας «Αέρα», ήταν ένα ιδιαίτερα τρομακτικό θέαμα για κάθε αντίπαλο.

Το Mannlicher ήταν ένα εξαιρετικό τυφέκιο με μεγάλη ακρίβεια βολής. Ένας καλά εκπαιδευμένος άνδρας μπορούσε να βάλλει τουλάχιστον 15 βολές ανά λεπτό. Η ταχύτητα εξόδου της βολίδας από την κάννη ήταν 678 μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Το αποτελεσματικό βεληνεκές του ήταν 600 μ. ενώ το κλισιοσκόπιο είχε διαβαθμίσεις μέχρι τα 2.000 μ.

Ένα σχέδιο τροποποίησης του τυφεκίου που είχε προτείνει ο έφεδρος ανθυπολοχαγός Ρήγας Ρηγόπουλος και θα του προσέδιδε δυνατότητα ημιαυτόματης βολής δεν προχώρησε λόγω της γερμανικής εισβολής.

 

Πηγη αρθρου
Το βρηκαμε εδω history-point.gr

Related posts

Μανουήλ Παλαιολόγος: Αγώνας μέχρι τέλους για την σωτηρία του Βυζαντίου

admin

Αυτοκρατορία της Νίκαιας: Η εποποιία της αναστήλωσης του Βυζαντίου

admin

Ο Έλληνας στρατηγός, ο πάπας και η σφαγή των Σαρακηνών… 75.000 νεκροί

admin

Ο βάναυσος θάνατος του αυτοκράτορα Ανδρόνικου

admin

Δαμιέτη 853 μ.Χ. Μια καταπληκτική βυζαντινή καταδρομική επιχείρηση

admin

Τα μυστικά, οι θρύλοι και τα υπόγεια τουνελ της Αγίας Σοφίας

admin

Στρατιώτες, Αλλάγια, μισθοφόροι… Πορεία πτώσης, στρατός Παλαιολόγων

admin

Ο φανατικός μουσουλμάνος εμίρης και η συντριπτική βυζαντινή εκδίκηση

admin

Μιχαήλ Παλαιολόγος: Μια εκπληκτική νίκη με μόλις 50 άνδρες

admin

Βυζάντιο: Ο καταστροφικός 14ος αι. Εμφύλιοι και αβελτηρίες φέρνουν το τέλος

admin

Σετίνα 1017 μ.Χ.… Ο άγνωστος θρίαμβος του Βασιλείου Β’ Βουλγαροκτόνου

admin

Ανδρόνικος Δ’ Παλαιολόγος, ένας αισχρός ΠΡΟΔΟΤΗΣ αυτοκράτορας

admin