Καλικαντζαρος Νεα – Ειδησες απο ολο τον κοσμο
Κρασι

Ένα οινικό διαμάντι στην Κω

του Σπύρου Παπαθανασίου

Ο Αλέξανδρος Δουμάς διατείνεται ότι «το κρασί είναι το πνευματικό μέρος ενός γεύματος. Τα κρέατα και τα λαχανικά δεν είναι παρά το υλικό μέρος.».

Ποιο κρασί όμως;

Γυρίζοντας την Ελλάδα ανακαλύπτουμε πολλά οινικά “διαμάντια”. Αυτή την φορά είμαστε στην Κω. Σε ένα πολύ ενδιαφέρον οινοποιείο που μαζί με λίγα άλλα έχουν βάλει την Κω στον οινικό χάρτη της χώρας μας.

Είναι το οινοποιείο του Βασίλη Χατζηεμμανουήλ. Η ιστορία του ξεκινά το 1929, όταν ο παππούς Νίκος άρχισε να παράγει τα πρώτα του κρασιά σε ένα μικρό οινοποιείο στο Μαρμαρωτό, στη νότια πλευρά του νησιού. Σύντομα έγινε γνωστός, για την ποιότητά των γλυκών κρασιών του.

Η Κως διατηρεί μια μέση ετήσια θερμοκρασία της τάξης των 25 C. Οι θέσεις των αμπελώνων και τα εδαφολογικά τους χαρακτηριστικά, καθώς και ο τρόπος φύτευσης και διαμόρφωσης των φυτών, σε συνδυασμό με την ικανοποιητική ηλιοφάνεια και την Αιγαιοπελαγίτικη αύρα, εξασφαλίζουν κάθε χρόνο άριστη πρώτη ύλη, στο βέλτιστο βαθμό ωριμότητας. Τα εδάφη, είναι αργιλώδη με σχετικώς καλή στράγγιση, ποτίσματος και η καλλιέργεια γίνεται με καλλιεργητή και τσάπα στο χέρι.

Ο αμπελώνας του οινοποιείου βρίσκεται στη θέση Ασφενδιού, σε υψόμετρο 105 μέτρων. Σε αργιλώδη εδάφη με καλή αποστράγγιση φυτεύτηκαν το 1978, τα πρώτα κλήματα. Το 1996 δημιουργήθηκε και ένας δεύτερος αμπελώνας σε μια άλλη θέση με ανάλογα εδαφολογικά χαρακτηριστικά, πάλι στο Ασφενδιού.

Σήμερα οι αμπελώνες καλύπτουν συνολική έκταση 60 στρεμμάτων. Σε αυτούς καλλιεργούνται Ελληνικές και Διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών. Ειδικότερα καλλιεργούνται Μαλαγουζιά και Ασύρτικο, όπου συνυπάρχουν αρμονικά με το Cabernet Sauvignon, το Grenache Rouge και το Syrah.

Είναι ενδιαφέρον ο τρόπος που «δουλεύεται» στην Κω το Grenache Rouge. Επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ποικιλία Ασύρτικο στην Κω η οποία καλλιεργείται εκτός του ιδιαίτερου μικροκλίματος της Σαντορίνης, εκτός της Ηπειρωτικής Ελλάδας αλλά σε ένα άλλο νησί με μεγάλη ηλιοφάνεια και διαφορετικό μικρόκλιμα.

Ο τρύγος για τα σταφύλια του κτήματος γίνεται από αρχές Αυγούστου μέχρι μέσα Σεπτέμβρη. Η συλλογή τους γίνεται με το χέρι και πάντα πρωινές ώρες.

Τα κρασιά του κτήματος είναι:

• Οίνος Syrah (Syrah 100%).
• Ασύρτικο (Ασύρτικο 100%).
• Ροζέ (Grenache Rouge 100%).
• Λευκός (Ασύρτικο 50% – Μαλαγουζιά 50%).
• Λιαστός (80% Ασύρτικο – 20% Grenache Rouge).

Όλα τα κρασιά του οινοποιείου Χατζηεμμανουήλ είναι εξαιρετικά. Ωστόσο κατά την γνώμη του γράφοντος δεν μπορεί κανείς να φύγει από το οινοποιείο χωρίς να πάρει τον Λιαστό Οίνο. Για την παρασκευή του χρησιμοποιούνται παλιές τεχνικές όπως το άπλωμα των σταφυλιών στον ήλιο. Χαρακτηρίζεται, από σκούρο μελί χρώμα, αρώματα καραμέλας, ξηρών καρπών και σταφίδας και σαγηνευτικά γλυκιά γεύση.

Η επιχείρηση εφαρμόζει και έχει πιστοποιηθεί από την QCHECK κατά τις προδιαγραφές του HACCP, ενώ τα κρασιά της διαθέτουν την κοινοτική σήμανση της Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

Ο Νίκος Καζαντζάκης στο «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» διατείνεται ότι «η ευτυχία είναι πράγμα απλό και λιτοδίαιτο -ένα ποτήρι κρασί, ένα κάστανο, ένα φτωχικό μαγκαλάκι, η βουή της θάλασσας. Τίποτα άλλο». Ας απολαύουμε ένα κρασί του κτήματος Χατζηεμμανουήλ.

Source link

Related posts

Το Κρασί του Μήνα: Αμπέλου Ιδέα Λευκός 2011

admin

Wine bloggers: Στο’να χέρι το ποτήρι, στ’ άλλο το πληκτρολόγιο!

admin

Κτήμα Βιβλία Χώρα: Ξενάγηση στην «πατρίδα» του κρασιού

admin

Τα Ροζέ της (φετινής) άνοιξης!

admin

Ένας Έλληνας στο παγκόσμιο Top20 των wine influencers

admin

Bring your Own Wine: Κρασί απ’ το κελάρι σου

admin

Κρασί και sushi: Ένας χρήσιμος οδηγός

admin

Ο Γιώργος Σκούρας μιλάει για το φόρο στο κρασί

admin

10 υπέροχα ελληνικά κρασιά μέχρι 10€

admin

Το κρασί… κάτω απ’ το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο

admin

Τα Κρασιά της τελευταίας (ή της πρώτης) μέρας του χρόνου!

admin

Τα κρασιά του μήνα: Moscato d’Ifestia και Akakies Sparkling 2010

admin