Καλικαντζαρος Νεα – Ειδησες απο ολο τον κοσμο
Tips

Παχυσαρκία: Ευθύνεται για το 4% του καρκίνου των περιπτώσεων παγκοσμίως

Παχυσαρκία: Ευθύνεται για το 4% του καρκίνου των περιπτώσεων παγκοσμίως

Όλοι γνωρίζουμε πως η παχυσαρκία και τα περιττά κιλά μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία μας. Πολλά από αυτά σοβαρά. Τώρα, νέα έρευνα Βρετανών και Αμερικανών επιστημόνων αποκαλύπτουν πως το παραπανίσιο βάρος ευθύνεται για σχεδόν το 4% των καρκίνων σε όλο τον κόσμο. Όπως λένε οι ειδικοί μάλιστα, το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στο μέλλον, αν συνεχισθεί η σημερινή τάση παχυσαρκίας.

Ερευνητές από την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου έκαναν τις σχετικές μελέτες τους και δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνας τους στο Αμερικανικό περιοδικό «CA: A Cancer Journal for Clinicians».
Όπως φάνηκε από την μελέτη, από τη δεκαετία του 1970 αυξάνονται σταδιακά οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνθρωποι στις περισσότερες χώρες και σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες.

Περίπου τέσσερα εκατομμύρια θάνατοι το χρόνο παγκοσμίως σχετίζονται με τα περιττά κιλά, ενώ η οικονομική επίπτωση των διαφόρων ασθενειών που έχουν σχέση με την παχυσαρκία, φθάνει τα δύο τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Περισσότεροι από 544.000 καρκίνοι το χρόνο (γύρω στο 4% των συνολικών καρκίνων διεθνώς) σχετίζονται με το έξτρα βάρος. Το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από κάτω του 1% σε μερικές φτωχές χώρες ως 8% σε μερικές πλούσιες.

Σήμερα, τουλάχιστον το 40% των ενηλίκων στη Γη (σχεδόν δύο δισεκατομμύρια) και περίπου το 20% των παιδιών ηλικίας πέντε έως 19 ετών (σχεδόν 350 εκατομμύρια) έχουν βάρος μεγαλύτερο του κανονικού. Τα πρόσθετα κιλά έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για τουλάχιστον 13 είδη καρκίνου.

Η οικονομική ανάπτυξη συνδέεται άμεσα -όχι όμως πάντα- με την παχυσαρκία του πληθυσμού μιας χώρας. Για κάθε αύξηση κατά 10.000 δολάρια του μέσου εθνικού εισοδήματος, αυξάνεται κατά 0,4 ο δείκτης μάζας σώματος των ενηλίκων.

Υπάρχουν πάντως χώρες, ιδίως της ανατολικής Ασίας (π.χ.: Ιαπωνία, Νότια Κορέα), όπου, παρά την οικονομική ευημερία τους, εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά παχυσαρκίας, κυρίως επειδή ακολουθούν παραδοσιακά πρότυπα διατροφής με χαμηλότερες θερμίδες. Από την άλλη, υπάρχουν χώρες χαμηλότερου εισοδήματος (π.χ.: Αίγυπτος), όπου τα ποσοστά παχυσαρκίας είναι υψηλά.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τη μελέτη, πρέπει με σχετική νομοθεσία και αντικίνητρα (π.χ.: φορολογικά) να απαγορευθούν τα λιπαρά «τρανς» και να μειωθεί η χρήση και κατανάλωσης ζάχαρης, να ενισχυθεί με κίνητρα (π.χ.: επιδοτήσεις) η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, να μειωθούν οι μερίδες φαγητού, να δημιουργηθούν περισσότεροι ανοικτοί και κλειστοί χώροι άθλησης και άσκησης, να ενθαρρυνθεί η ευρεία χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, του ποδηλάτου και του περπατήματος κ.ά.

ΠΗΓΗ

Εδω το βρηκαμε
#Παχυσαρκία #Ευθύνεται #για #το #του #καρκίνου #των #περιπτώσεων #παγκοσμίως

Related posts

Τι μπορείς να κάνεις εσύ για την κλιματική αλλαγή

admin

Σας τσίμπησαν κουνούπια, ακάρεα, σφήκες, κοριoί; Δείτε πώς φαίνεται το κάθε τσίμπημα στο δέρμα για να ξέρετε τι σας τσίμπησε… (pics)

admin

Πώς θα αλλάξω λάστιχο;

admin

Πώς θα κοιμηθώ ευκολότερα;

admin

Ευαισθησία στα αρώματα: Ποια είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα

admin

Πώς θα «χακάρεις» το μυαλό σου να υιοθετήσει καλές συνήθειες

admin

Πώς θα προετοιμαστείς για πιθανό lockdown

admin

Τι είναι ένα τεστ IQ: Ορισμός και δύο έξυπνα τεστ για να… μετρηθείτε – Kalikantzaros.gr

admin

6 Λάθη που πρέπει να αποφεύγει κάθε νοικοκυρά!

admin

«Γιατί να πάρω βιταμίνη C»

admin

Πόσες θερμίδες έχουν οι μπανάνες;

admin

Σούπερ κόλπα για να καις λιγότερη βενζίνη

admin