Καλικαντζαρος Νεα – Ειδησες απο ολο τον κοσμο
Σεξουαλικοτητα

Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα της λοίμωξης από HIV στους άνδρεςΟ HIV είναι ένας ιός που επιτίθεται στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και καταστρέφει συγκεκριμένους τύπους κυττάρων που βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τα νοσήματα και τις λοιμώξεις. Στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι ο αριθμός των ανδρών που ζουν με τον ιό είναι μεγαλύτερος του αντίστοιχου των γυναικών.

Τα πρώιμα συμπτώματα του HIV στους άνδρες είναι συχνά ασαφή και μη συγκεκριμένα. Συνήθως θυμίζουν συμπτώματα μια ήπιας γρίπης με αποτέλεσμα οι άνδρες να τα υποτιμούν και να αναβάλουν την επίσκεψη τους στο ιατρό μέχρι τα συμπτώματα να χειροτερέψουν. Το γεγονός ότι οι άνδρες καθυστερούν σημαντικά να λάβουν αγωγή εξηγεί εν μέρει το γιατί η λοίμωξη από τον HIV είναι συνήθως πολύ πιο σοβαρή στην περίπτωση τους σε σύγκριση με τις γυναίκες που έχουν προσβληθεί από τον ιό. Αυτό βέβαια δεν ισχύει για όλους τους άνδρες.

Εκτός από τα συμπτώματα τύπου γρίπης κάποιοι άνδρες μπορεί να εμφανίσουν πιο σοβαρά συμπτώματα όπως είναι η άνια, η απώλεια βάρους και η κόπωση. Σε σπάνιες περιπτώσεις η λοίμωξη προχωρά γρήγορα στο τελευταίο στάδιο, αυτό της ανοσοποιητικής ανεπάρκειας, το γνωστό AIDS.

Πιο συγκεκριμένα τα πρώιμα συμπτώματα τύπου γρίπης εμφανίζονται κάποιες ημέρες ή εβδομάδες μετά την προσβολή του άνδρα από τον ιό και περιλαμβάνουν:

• πυρετό
• δερματικό εξάνθημα
• κεφαλαλγίες
• πονόλαιμο
• κόπωση
Τα λιγότερο συχνά πρώιμα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
• έλκη στο στόμα
• έλκη στα γεννητικά όργανα
• νυχτερινή εφίδρωση
• ναυτία ή εμετό
• πόνο στους μυς
• πόνο στις αρθρώσεις

• πρησμένους λεμφαδένες

Αν και οι επιστήμονες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στους τομείς της πρόληψης και της θεραπείας του HIV μέσα στις τελευταίες δεκαετίες, η εν λόγω λοίμωξη παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Σύμφωνα με τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων των ΗΠΑ, μέσα στο 2016 εκτιμάται ότι διαγνώστηκαν με τον ιό 39,782 άτομα. Παρατηρείται επίσης ότι από τις νέες διαγνώσεις σχεδόν οι 38.000 αφορούν άνδρες. Πρόκειται για το 80% του συνόλου των νέων διαγνώσεων.

Παράλληλα τα δεδομένα δείχνουν ότι στους άνδρες το 70% των νέων διαγνώσεων ήταν αποτέλεσμα σεξουαλικής επαφής με άτομο του ίδιου φύλου μέσα στο 2014. Ένα επιπλέον 3% σχετιζόταν τόσο με τη σεξουαλική επαφή με άνδρα όσο και με την ενδοφλέβια χρήση ουσιών. Το 2016 το 44% των νέων διαγνώσεων έγινε σε άνδρες αφροαμερικανικής καταγωγής, το 26% σε λευκούς και το 25% σε ισπανόφωνους και Λατίνους.

Για τη διάγνωση του HIV τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες λαμβάνεται συνήθως δείγμα σιέλου ή αίματος αν και μπορεί να ληφθεί και δείγμα ούρων. Το τεστ αναζητά αντισώματα έναντι του ιού και χρειάζεται συνήθως 3-12 εβδομάδες για να τα ανιχνεύσει. Ένα άλλο τεστ ανιχνεύει τα αντιγόνα, ουσίες τις οποίες παράγει ο ιός αμέσως μετά την εισβολή του. Τα αντιγόνα αυτά ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά ο ιός παράγει τα αντίγονα πριν το σώμα προλάβει να παράγει αντισώματα. Συνήθως τα εργαστήρια διεξάγουν και τα δυο τεστ, αλλά υπάρχουν επίσης και τεστ που μπορεί ένα άτομο να κάνει στο σπίτι του. Τα κατ’ οίκον τεστ γίνονται με ένα μικρό δείγμα αίματος ή σιέλου και τα αποτελέσματα είναι πολύ γρήγορα διαθέσιμα. Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, το άτομο θα πρέπει να το επαναλάβει μετά από μερικούς μήνες για να το επιβεβαιώσει.

Οι άνδρες που είναι σεξουαλικά ενεργοί θα πρέπει να ελεγχθούν για τον ιό τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους στο πλαίσιο του συστηματικού προληπτικού ελέγχου. Τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων συστήνουν σε όλους τους άνδρες ηλικίας 13-64 να κάνουν ένα τεστ για τον HIV. Τα εν λόγω κέντρα συστήνουν επίσης στα άτομα με συγκεκριμένους παράγοντες κίνδυνου, όπως είναι τα άτομα που κάνουν ενδοφλέβια χρήση ουσιών, να εξετάζονται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Επίσης οποιοδήποτε άτομο έχει εκτεθεί στον ιό ή έχει κάνει σεξ χωρίς προφυλάξεις θα πρέπει άμεσα να εξεταστεί.

Αν και δεν υπάρχει ριζική θεραπεία του ιού, η λοίμωξη μπορεί να ελεγχθεί καλά με τη διαθέσιμη αγωγή και τα άτομα να ζουν μια υγιή ζωή. Μια έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης του ιού και να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ατόμων. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν οι άνδρες να είναι ικανοί να αναγνωρίζουν τα πρώιμα συμπτώματα ώστε διαγιγνώσκονται εγκαίρως και να ξεκινούν άμεσα τη θεραπεία.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

Source link

Related posts

SEXUALITY: «Χάπια του έρωτα» – Μύθοι, φόβοι, προσδοκίες και αλήθεια

admin

Η επίδραση του social distancing στη σεξουαλική δραστηριότητα

admin

Η κάλυψη των κενών της αντιρετροϊκής αγωγής και το τέλος της επιδημίας του HIV

admin

Οι θεραπείες με οιστρογόνα και η σεξουαλική λειτουργία στην πρώιμη μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο

admin

Η αποτελεσματικότητα των προφυλακτικών και η σωστή τους χρήση

admin

Η παρθενία δεν προστατεύει εξολοκλήρου από τον HPV

admin

Συμβουλές για σεξουαλικό έλεγχο χωρίς ντροπή και αμηχανία

admin

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής επηρεάζει τη σχέση του ατόμου με το σώμα του και τη σεξουαλικότητα

admin

Φλαβονοειδή και στυτική λειτουργία

admin

Πόσο συχνή είναι η σεξουαλική παρενόχληση;

admin

Παχυσαρκία και σεξουαλική λειτουργία: πρόσφατη ανασκόπηση

admin

Τα άτομα που εξασκούν BDSM πρακτικές έχουν περισσότερη σεξουαλική ικανοποίηση

admin