Καλικαντζαρος Νεα – Ειδησες απο ολο τον κοσμο
Σεξουαλικοτητα

Πώς μπορεί η αφαίρεση του ενός ή και των δύο όρχεων να επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή ενός άνδρα;Πώς μπορεί η αφαίρεση του ενός ή και των δύο όρχεων να επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή ενός άνδρα;

Η ορχεκτομή είναι μια χειρουργική διαδικασία που περιλαμβάνει την αφαίρεση του ενός ή και των δύο όρχεων. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένας άνδρας μπορεί να υποβληθεί σε αυτή, όπως είναι ο καρκίνος ή ο τραυματισμός της περιοχής. Ανεξάρτητα από τον λόγο για τον οποίο διεξάγεται, οι επιπτώσεις του χειρουργείου αυτού στη σεξουαλική ζωή ενός άνδρα σχετίζονται με το αν έχει αφαιρεθεί ο ένας ή και οι δύο όρχεις.

Όταν αφαιρείται μόνο ο ένας όρχις, συνήθως δεν επηρεάζεται η σεξουαλική λειτουργία του άνδρα. Τις περισσότερες φορές ο ένας όρχις παράγει τεστοστερόνη και σπερματοζωάρια σε ποσότητες που αναπληρώνουν την απώλεια του άλλου όρχεως. Κατά συνέπεια ο άνδρας θα έχει την ίδια στυτική ικανότητα με πριν, η εκσπερμάτισή του θα είναι φυσιολογική, ενώ παράλληλα θα μπορεί να τεκνοποιήσει.

Η αφαίρεση όμως και των δύο όρχεων επηρεάζει σημαντικά τη σεξουαλική λειτουργία του άνδρα. Στην περίπτωση αυτή το σώμα δεν μπορεί να παράγει τεστοστερόνη. Χωρίς την εν λόγω ορμόνη η libido του άνδρα μπορεί να μειωθεί και ενδέχεται να είναι δύσκολο για αυτόν να έχει στύση ικανή για συνουσία. Η θεραπεία υποκατάστασης με τεστοστερόνη μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της σεξουαλικής λειτουργίας.

Οι άνδρες που υποβάλλονται σε αφαίρεση και των δύο όρχεων χάνουν επίσης την αναπαραγωγική τους ικανότητα, αφού δεν μπορούν πλέον να παράγουν σπέρμα. Πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να καταψύξουν τα σπερματοζωάριά τους πριν από την επέμβαση, έτσι ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν βιολογικούς απογόνους εάν κάποια στιγμή στο μέλλον το επιθυμήσουν.

Πέρα από τις οργανικές επιπτώσεις της αφαίρεσης των όρχεων υπάρχουν και κάποιες ψυχοσυναισθηματικές. Κάποιοι άνδρες εμφανίζουν προβλήματα που σχετίζονται με την εικόνα των γεννητικών τους οργάνων και σε ορισμένες περιπτώσεις καταφεύγουν στην προσθετική όρχεως. Επίσης, η αφαίρεση του ενός ή και των δύο όρχεων μπορεί να συνδέεται με αίσθημα απώλειας της αρρενωπότητας και με άγχος που σχετίζεται με την αντίδραση της σεξουαλικής συντρόφου.

Τα συναισθήματα αυτά μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη σεξουαλικότητα. Σε κάποιες περιπτώσεις, η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία με τη σύντροφο μπορεί να παρέχει μια ανακούφιση από αυτές τις ανησυχίες. Οι άνδρες που χρειάζονται περισσότερη βοήθεια θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την επίσκεψη σε έναν σύμβουλο ή σε έναν θεραπευτή σεξουαλικών διαταραχών.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018, 09:29

Source link

Related posts

Σχετίζονται η συστολική, η διαστολική και η παλμική αρτηριακή πίεση με τη στυτική δυσλειτουργία;

admin

Η σεξουαλική δραστηριότητα σε κυήσεις υψηλού κινδύνου

admin

HIV και Covid-19

admin

Νέα θεραπεία ενδέχεται να αποκαταστήσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σε άτομα που έχουν προσβληθεί από τον HIV

admin

Πολλοί ειδικοί της σεξουαλικής υγείας δεν ρωτούν τον σεξουαλικό προσανατολισμό των ασθενών

admin

Γιατί η λήψη αντισυλληπτικών μπορεί να προκαλέσει αύξηση του μεγέθους των μαστών;

admin

Πότε πρέπει να ξεκινά η χορήγηση σιλδεναφίλης μετά τη ριζική προστατεκτομή;

admin

Τι είναι η μικροπενία και πού οφείλεται;

admin

Η πρόσληψη της βιταμίνης D θα μπορούσε να βελτιώσει τη σεξουαλική υγεία των ανδρών

admin

Πόσο ανταποκρίνονται οι υπηρεσίες υγείας στις ανάγκες των non binary διεμφυλικών ατόμων

admin

Δέκα τρόποι για τη φυσική ενίσχυση της libido

admin

Κατάθλιψη, υπογονιμότητα και σεξουαλική δυσλειτουργία

admin