Καλικαντζαρος Νεα – Ειδησες απο ολο τον κοσμο
Σεξουαλικοτητα

Πότε πρέπει να ξεκινά η χορήγηση σιλδεναφίλης μετά τη ριζική προστατεκτομή;Πότε πρέπει να ξεκινά η χορήγηση σιλδεναφίλης μετά τη ριζική προστατεκτομή;

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Urology», η αποκατάσταση της στυτικής λειτουργίας με τη χορήγηση σιλδεναφίλης έπειτα από ριζική προστατεκτομή έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν η αγωγή ληφθεί άμεσα κι όχι εάν καθυστερήσει.

Η ριζική προστατεκτομή είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτη, αλλά πολλοί άνδρες εμφανίζουν ακράτεια ούρων και στυτική δυσλειτουργία μετά, ακόμα κι εάν υποβληθούν σε χειρουργικές διαδικασίες που δεν βλάπτουν τα νεύρα.

Η αποκατάσταση της στυτικής λειτουργίας με τη χορήγηση κάποιου αναστολέα της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 μπορεί να είναι μια χρήσιμη στρατηγική για την ελαχιστοποίηση των σεξουαλικών παρενεργειών του χειρουργείου. Ποιο είναι το καλύτερο χρονικό διάστημα για την έναρξη της αγωγής, όμως, δεν έχει σαφώς διευκρινιστεί.

Στη μελέτη συμμετείχαν 124 ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε ριζική προστατεκτομή, οι οποίοι χωρίστηκαν με τυχαίο τρόπο σε δύο ομάδες. Οι ασθενείς της πρώτης ομάδας λάμβαναν 100mg σιλδεναφίλης δύο φορές την εβδομάδα για τρεις μήνες αμέσως μετά το πέρας του χειρουργείου και την αφαίρεση του ουροκαθετήρα. Τρεις μήνες μετά τους δόθηκε η οδηγία να λαμβάνουν σιλδεναφίλη κατ’ επίκληση. Οι ασθενείς της δεύτερης ομάδας έλαβαν το ίδιο θεραπευτικό σχήμα, αλλά ξεκίνησαν τρεις μήνες μετά το χειρουργείο.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε εξειδικευμένα ερωτηματολόγια αξιολόγησης της στυτικής λειτουργίας στους 3, 6, 9 και 12 μήνες μετά το χειρουργείο.  Στους 12 μήνες  το 41,4% των ασθενών  που έλαβαν άμεσα θεραπεία και το 17,7% των ασθενών που την έλαβαν με καθυστέρηση είχαν πλήρη αποκατάσταση της στυτικής τους λειτουργίας.  Οι ερευνητές επίσης εκτίμησαν ότι οι άνδρες της πρώιμης παρέμβασης ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να έχουν πλήρη αποκατάσταση σε σύγκριση με αυτούς της καθυστερημένης παρέμβασης.

Η πιο συχνά αναφερομένη παρενέργεια της σιλδεναφίλης ήταν η ήπια ερυθρότητα του προσώπου, αλλά η πρώιμη λήψη της δεν αύξανε την πιθανότητα εμφάνισης παρενεργειών.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως η μελέτη τους δείχνει ότι η λήψη σιλδεναφίλης για την αποκατάσταση της στυτικής λειτουργίας αμέσως μετά τη ριζική προστατεκτομή συνέβαλε περισσότερο στη διατήρηση του υγιούς στυτικού ιστού. Υπογραμμίζουν, μάλιστα, πως είναι σημαντικό να διεξαχθούν μελέτες με μεγαλύτερο χρόνο παρακολούθησης των ασθενών, ώστε να διερευνηθεί επαρκώς η αποτελεσματικότητα αυτής της προσέγγισης. 

www.andrologia.gr


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 27 Μαΐου 2019, 09:37

Source link

Related posts

HIV και Covid-19

admin

Γιατί η λήψη αντισυλληπτικών μπορεί να προκαλέσει αύξηση του μεγέθους των μαστών;

admin

Η σημασία της ένταξης της σεξουαλικής ιατρικής στα προγράμματα των ιατρικών σχολών

admin

Ποια είναι τα σημαντικότερα οφέλη της περιτομής;

admin

Χρόνια νεφρική νόσος και στυτική δυσλειτουργία

admin

Πώς γίνεται η αυτοεξέταση των όρχεων;

admin

Γιατί είναι σημαντικός ο εκσυγχρονισμός της σεξουαλικής εκπαίδευσης;

admin

Η επίδραση των videogames στη σεξουαλική υγεία των ανδρών

admin

Σημεία και συμπτώματα της ηπατίτιδας Β

admin

Αυξάνει η ψωρίαση τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας;

admin

Νέα μελέτη εξετάζει τον ρόλο της ηλικίας για τις επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού φύλου από άνδρα σε γυναίκα

admin

Αλήθειες και μύθοι σχετικά με τις ονειρώξεις

admin