Καλικαντζαρος Νεα – Ειδησες απο ολο τον κοσμο
Σεξουαλικοτητα

Προκαλεί η αγωγή με τεστοστερόνη θυμό στους διεμφυλικούς άνδρες;Προκαλεί η αγωγή με τεστοστερόνη θυμό στους διεμφυλικούς άνδρες;

Οι διεμφυλικοί άνδρες που υποβάλλονται σε θεραπεία με τεστοστερόνη στο πλαίσιο της μετάβασης τους στο φύλο επιλογής είναι πιθανό να νιώθουν περισσότερο θυμό σε σύγκριση με αυτόν που ένιωθαν πριν τη θεραπεία. Πρόκειται για εύρημα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexual Medicine.

Η ορμονική θεραπεία αλλαγής φύλου χορηγείται σε άτομα με δυσφορία φύλου που επιθυμούν να μεταβούν στο αντίθετο φύλο από τον ανατομικό τους κι έχει στόχο την ανάπτυξη δευτερευόντων χαρακτηριστικών φύλου έτσι ώστε το επιθυμητό φύλο να αρχίσει να αναπτύσσεται.

Για τους διεμφυλικούς άνδρες η θεραπεία με τεστοστερόνη έχει σκοπό να αυξήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης σε αυτά που είναι φυσιολογικά για έναν άνδρα. Σταδιακά αναπτύσσεται τριχοφυΐα στο σώμα και το πρόσωπο, αυξάνεται η μυϊκή μάζα και βαθαίνει η φωνή. Σε κάποιες περιπτώσεις διακόπτεται η περίοδος και αυξάνει το μέγεθος της κλειτορίδας.

Προηγούμενες μελέτες έχουν διερευνήσει τη σχέση των επιπέδων τεστοστερόνης και της επιθετικότητας λίγα όμως είναι γνωστά αναφορικά με την επίδραση της θεραπείας με τεστοστερόνη στα διεμφυλικά άτομα.

Στη μελέτη συμμετείχαν 52 διεμφυλικοί άνδρες που λάμβαναν θεραπεία με τεστοστερόνη. Πριν την έναρξη της θεραπείας και τουλάχιστον 7 μήνες μετά, κάθε συμμετέχων συμπλήρωσε ειδικό ερωτηματολόγιο σχετικά με τη συχνότητα, την ένταση και την ικανότητα ελέγχου του θυμού. Τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά, το ιστορικό ψυχικής νόσου, καθώς και τα σημαντικά γεγονότα ζωής αξιολογήθηκαν πριν την έναρξη της θεραπείας.

Κατά την έναρξη της μελέτης το 62% των ατόμων  δεν εμφάνιζαν αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές του συναισθήματος ή της προσωπικότητας. Μετά από 7 μήνες όλοι οι διεμφυλικοί άνδρες είχαν αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης χωρίς σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα οιστραδιόλης. Παράλληλα,  στο 46% είχε διακοπεί η έμμηνος ρύση ενώ οι υπόλοιποι είχαν ακόμα τακτικό κύκλο.

Τα επίπεδα έκφρασης κι ελέγχου του θυμού αυξήθηκαν επίσης σημαντικά 7 μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας και η έκφραση θυμού δε βρέθηκε να συνδέεται με τα επίπεδα της τεστοστερόνης κατά τον επανέλεγχο.  Οι συμμετέχοντες που είχαν ακόμα εμμηνορρυσία κι εμφάνιζαν ψυχικές διαταραχές κατά την είσοδο τους στη μελέτη, ήταν πιο πιθανό να εκφράζουν θυμό. Κάνεις ωστόσο δε είχε επιθετική συμπεριφορά, δεν αυτοτραυματιζόταν και δε χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική.

Παράλληλα, η ψυχολογική υποστήριξη βοήθησε τους διεμφυλικούς άνδρες να προλάβουν τις συμπεριφορές που σχετίζονται με το θυμό και να μειώσουν το επίπεδο δυσφορίας. Οι ερευνητές ωστόσο επισημαίνουν ότι  είναι σημαντικό να διεξαχθούν πιο μακροχρόνιες  μελέτες με μεγαλύτερο δείγμα και προσεκτική διαδικασία επιλογής των συμμετεχόντων, ώστε να αντιπροσωπεύεται επαρκώς ο ευρύτερος πληθυσμός των διεμφυλικών ατόμων.

Πηγή: andrologia.gr


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 1 Ιουνίου 2019, 08:52

Source link

Related posts

Είναι αποτελεσματική η θεραπεία υποκατάστασης με τεστοστερόνη σε παχύσαρκους ασθενείς με σεξουαλική δυσλειτουργία;

admin

Διπολική κατάθλιψη και στυτική δυσλειτουργία

admin

Κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες συμμετέχουν στον «Δρόμο του Μεταξιού»

admin

Νέα μελέτη εξετάζει τον ρόλο της ηλικίας για τις επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού φύλου από άνδρα σε γυναίκα

admin

Τα φάρμακα για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης που δεν επηρεάζουν τη στυτική λειτουργία

admin

Ο έρωτας και η ορμόνη του στρες

admin

Τα φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία σε συνδυασμό με το εμβόλιο της γρίπης βοηθούν στην αντιμετώπιση του καρκίνου

admin

Πώς μπορεί η άσκηση να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας;

admin

Τουλάχιστον οι μισές γυναίκες θεωρούν την εκσπερμάτιση του συντρόφου σημαντική για τη σεξουαλική εμπειρία

admin

Πόσο πιθανό είναι ένας άνδρας να εμφανίσει στυτικά προβλήματα έπειτα από ένα κάταγμα πυέλου;

admin

Η στυτική δυσλειτουργία ως παράγοντας κινδύνου των καρδιαγγειακών νοσημάτων

admin

Επηρεάζουν οι ατμοσφαιρικοί ρύποι τη στυτική λειτουργία;

admin