Καλικαντζαρος Νεα – Ειδησες απο ολο τον κοσμο
Βυζάντιο

Η πρώτη Άλωση της Πόλης από τους Φράγκους

ΣΤΙΣ 13 Απριλίου 1204, έπειτα από μια πεισματική και μακρόχρονη πολιορκία, κατελάμβαναν οι Φράγκοι Σταυροφόροι την Κωνσταντινούπολη. Η Αυτοκρατορία του Βυζαντίου έσβηνε κάτω από τη βάρβαρη επίθεση των Σταυροφόρων της Δύσεως. Το γεγονός αυτό σφράγισε καθοριστικά την περαιτέρω πορεία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και καθόρισε επίσης τελεσίδικα τις σχέσεις με τη Δύση, αλλά και με την ανερχόμενη δύναμη των Οθωμανών.

Από το 1095 αρχίζουν οι Σταυροφορίες, εκστρατείες του χριστιανικού κόσμου της Ευρώπης, με σκοπό, σύμφωνα με όσα έλεγαν επιφανειακά, την απελευθέρωση και υπεράσπιση των Αγίων Τόπων. Στις επιχειρήσεις αυτές, πού κράτησαν ως το 15ο αιώνα, πρωτοστατούσαν οι εκάστοτε Πάπες, διότι ήσαν «ιεροί πόλεμοι» κατά των απίστων. Βέβαια, η ιστορία έχει αποδείξει ότι οι εκστρατείες αυτές είχαν πολλές φορές και ταπεινά ελατήρια, λ.χ. τυχοδιωκτισμό, δίψα πλουτισμού κ.α.

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΠΕΖΟΣ

Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ της Σταυροφορίας άρχισε το 1201. Σημαντικοί Φράγκοι φεουδάρχες δήλωσαν συμμετοχή. Η συγκέντρωση τού στρατού έγινε στον Ιούνιο τού 1202, στη Βενετία. Ο Βενετικός στόλος μετέφερε στην Προποντίδα άγριες ορδές Φλαμανδών, Φράγκων, Γερμανών, εγκληματίες και καιροσκόπους. Η αμοιβή τού Δόγη: η μισή λεία από τη λεηλασία της πλουσιότερης πρωτεύουσας τού τότε κόσμου. Οι Σταυροφόροι, στις 24 – 05 – 1203 ξεκίνησαν από τη Ζάρα στην Δαλματία και μέσω Κερκύρας κατευθύνθηκαν για την Κωνσταντινούπολη. Στις 6 Ιουλίου άρχισε η πρώτη πολιορκία, με λεηλασίες στα προάστια και τις ακτές της Προποντίδας. Προσπάθεια των πολιορκουμένων τη νύκτα της Πρωτοχρονιάς τού 1204, να πυρπολήσουν τον εχθρικό στόλο, απέτυχε. Επικράτησε τότε αναρχία.

Στις 25 Ιανουαρίου, ο λαός ανακήρυξε αυτοκράτορα τον Νικόλαο Καναβό, ενώ ο αυτοκράτορας Αλέξιος ο 4ος συνελήφθη και εκτελέστηκε. Νέος αυτοκράτορας εκλέχθηκε ο Αλέξιος 5ος ο Μούρτζουφλος. Μάταια προσπάθησε να οργανώσει την άμυνα και να περιορίσει τις λεηλασίες.

ΚΑΤΑΛΙΨΙ ΑΠΟ ΦΡΑΓΚΟΥΣ

Οι Σταυροφόροι, ήδη τον Μάρτιο τού 1204 είχαν υπογράψει συνθήκη για την τύχη της Αυτοκρατορίας μετά την πτώση της πρωτεύουσας. Βασικές αποφάσεις: θα εκλεγόταν Λατίνος Αυτοκράτορας και Λατίνος Πατριάρχης. Έτσι, φάνηκαν και οι αληθινοί σκοποί της εκστρατείας. Επίσης, καθορίστηκε ο τρόπος διανομής της λείας και των εδαφών της Αυτοκρατορίας. Η μεγάλη επίθεση κατά τού θαλασσίου τείχους έγινε στις 9 Απριλίου. Η τελική όμως επίθεση έλαβε χώρα στις 12 και ξημερώνοντας 13 έπεσε η Πόλη. Η ηγεσία είχε ήδη διαλυθεί, αυτοκράτωρ και ευγενείς εγκατέλειψαν την πόλη και μόνο οι κληρικοί έμειναν, για να προϋπαντήσουν τούς Σταυροφόρους και να τούς δηλώσουν την υποταγή της Βασιλεύουσας.

Πηγή : Άρθρο του π. Γ. Μεταλληνού

ΕΛΛΑΣ

Share

To βρήκαμε στο ellas2.wordpress.com

Related posts

Η βυζαντινή “μάχη των Θερμοπυλών”… Πραγματικός των βαρβάρων αφανισμός

admin

Σκουτάτοι: Ο άκμων της Αυτοκρατορίας… Από τον Βελισάριο στους Ισαύρους

admin

Αρχαία ελληνική λογοτεχνία: Από τον κύλινδρο στον κώδικα

admin

Πεδία του Κάτωνος… Βυζαντινό στρατήγημα και μεγάλη νίκη στην Αφρική

admin

Φωκάς: Ο δαίμονας που σχεδόν γκρέμισε τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία

admin

29 Μαΐου 1453: Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους

admin

Βερόνα 312 μ.Χ. Ο Μέγας Κωνσταντίνος ηγέτης-κυριάρχος στο πεδίο της μάχης

admin

Σένα Γκάλικα: Οι Βυζαντινοί αφανίζουν τους Γερμανούς… 47 πλοία στον βυθό

admin

Η ναυμαχία του Κορινθιακού… Το στρατήγημα και ο αφανισμός των Σαρακηνών

admin

Βυζάντιο: Ο καταστροφικός 14ος αι. Εμφύλιοι και αβελτηρίες φέρνουν το τέλος

admin

Βερόη 1122… Οι Βυζαντινοί εξοντώνουν Τούρκους εισβολείς στη Βουλγαρία

admin

Μανουήλ Παλαιολόγος: Αγώνας μέχρι τέλους για την σωτηρία του Βυζαντίου

admin