Καλικαντζαρος Νεα – Ειδησες απο ολο τον κοσμο
Τουρκοκρατία

“Ο Καστριώτης πολέμησε για τον Σταυρό και όχι για την Αλβανία…”

Ο Πασκάλ Μίλο, Αλβανός ιστορικός, πολιτικός και αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, σε τηλεοπτική συζήτηση για τη μεγαλύτερη αλβανική προσωπικότητα, τον Γεώργιο Καστριώτη Σκεντέρμπεη, δήλωσε ότι «πρέπει να κατέβουμε (από τα σύννεφα) στη γη» για να δούμε την πραγματικότητα. Με έναν ασυνήθιστο λόγο ο Μίλο είπε ότι η μητέρα του Καστριώτη ήταν Σλάβα, ενώ ο εθνικός ήρωας των Αλβανών γεννήθηκε Ορθόδοξος.

Ο Μίλο προχώρησε ακόμη περισσότερο, προκαλώντας δυσαρέσκεια, προσθέτοντας ότι τα ονόματα των παιδιών του Ιωάννη (Γκιον) Καστριώτη είχαν σλαβική καταγωγή. ​«Αν θέλουμε να αναλύσουμε τον Σκεντέρμπεη, θα πρέπει να πούμε μερικά πράγματα που τα έχουν πει οι ιστορικοί με την πάροδο του χρόνου, εδώ και αιώνες», είπε χαρακτηριστικά ο Μίλο. Επιπρόσθετα, ο Αλβανός πολιτικός ανέφερε διατριβή σύμφωνα με την οποία ο Γεώργιος Καστριώτης Σκεντέρμπεης αγωνίστηκε για την προστασία του Χριστιανισμού και όχι για τους Αλβανούς!

Πάλι καλά που ο Πασκάλ Μίλο δεν αναφέρθηκε στην ελληνική καταγωγή του Γεωργίου Καστριώτη και αρκέστηκε σε αυτή της μητέρας του. Μια μουσουλμανική χώρα όπως η Αλβανία, δυσκολεύεται να αποδεχθεί πως δεν μπορεί ένα Χριστιανός που έσφαζε μουσουλμάνους να είναι εθνικός τους ήρωας, πόσο μάλλον πως ο ήρωας τους ήταν Έλληνας.

Ο μεσαιωνικός ιστορικός συγγραφέας “Σίλβιος Αινείας”, ο μετέπειτα Πάπας της Ρώμης Πίος ο Β’ (1405 – 1464), που ήταν σύγχρονος του Καστριώτη και είχε τη δυνατότητα να συλλέξει σπάνια πληροφοριακά στοιχεία, επιβεβαιώνει ότι οι Καστριώτες ήταν Έλληνες, Μακεδόνες και κατάγονταν από την περιοχή της Ημαθίας. Ο παππούς του Κωνσταντίνος Καστριώτης, που πέθανε το 1390, αναφέρεται ότι ήταν άρχοντας της Βέροιας και της Καστοριάς. Μάλιστα σύμφωνα με μία εκδοχή, το επώνυμο Καστριώτης < Καστ(ο)ριώτης, με παραφθορά.

Πηγή: Himara.gr

Πηγη αρθρου
Το βρηκαμε εδω history-point.gr

Related posts

1821: Τούρκικο μαχαίρι στην κοιλιά, μερμήγκια στην πληγή για την Ελλάδα

admin

Ο “τουρκοφάγος” Γερμανός στρατάρχης… αφανισμός Τούρκων στην Κέρκυρα

admin

Ο Μακρυγιάννης στις εμφύλιες συγκρούσεις της Επανάστασης… βία και χάος

admin

Ιτέα: Το “Καρτερία”, το πρώτο “Αβέρωφ” της Ελλάδας κομματιάζει Τούρκους

admin

Μάχη Τραμπάλας: Δύο μερόνυχτα ο Κολοκοτρώνης πολεμά τον Ιμπραήμ…

admin

Καραϊσκάκης: Αγ.Βλάσιος 1823… Πρώτη, σοβαρή μάχη & νίκη κατά των Τούρκων

admin

Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα: Η Κυρά της Επανάστασης

admin

Ο ήρωας Ανδρούτσος στη μάχη της Γραβιάς – 8 Μαΐου 1821

admin

Μάχη Τραμπάλας: Δύο μερόνυχτα ο Κολοκοτρώνης πολεμά τον Ιμπραήμ…

admin

Οι Φιλέλληνες στο Πέτα… Υπάρχει καλύτερο σάβανο από την ελληνική σημαία;

admin

Το Ζάλογγο των κοριτσιών των Πομάκων… στον γκρεμό για να μην τουρκέψουν

admin

Ιτέα: Το “Καρτερία”, το πρώτο “Αβέρωφ” της Ελλάδας κομματιάζει Τούρκους

admin