Καλικαντζαρος Νεα – Ειδησες απο ολο τον κοσμο
Σαν σημερα

Ρωμανός ο Μελωδός – Βιογραφία

Ο μέγιστος των υμνογράφων της χριστιανικής εκκλησίας, ο «Πίνδαρος του Χριστιανισμού», όπως αποκλήθηκε. Η Ορθόδοξη Εκκλησία τον κατέταξε στους Αγίους της και η μνήμη του τιμάται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Ρωμανός.

Ο Ρωμανός γεννήθηκε στην Έμμεσα της Συρίας κι έζησε τον 6ο αιώνα. Ήταν  εβραϊκή καταγωγής (αμφισβητείται από μερίδα συγγραφέων) και μεταστράφηκε στον χριστιανισμό. Έγινε διάκονος στη Βηρυτό και κατόπιν πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου υπηρέτησε ως ιερέας.

Ο Ρωμανός θεωρείται ο μεγαλύτερος ποιητής χριστιανικών ύμνων και ο σημαντικότερος ελληνόγλωσσος ποιητής της βυζαντινής περιόδου. Φαίνεται ότι ο ίδιος ήταν και συνθέτης της μουσικής των ύμνων του, γι’ αυτό ονομάστηκε Μελωδός.

Έγραψε περίπου 1.000 κοντάκια -εκκλησιαστικούς ύμνους εγκωμιαστικούς ενός θρησκευτικού γεγονότος ή της μνήμης ενός αγίου- αφιερωμένα σε θέματα των δεσποτικών και θεομητορικών εορτών, σε προφήτες, αποστόλους και σε μεγάλα γεγονότα (σεισμούς κλπ). Όλα ξεχωρίζουν για τη δύναμη της έμπνευσης, τη χάρη της έκφρασης, τον λεκτικό πλούτο και τη γλωσσική μεγαλοπρέπειά τους.

Το πρώτο του εκκλησιαστικό ποίημα είναι το περίφημο κοντάκιο της εορτής των Χριστουγέννων: «Η Παρθένος σήμερον τον υπερούσιον τίκτει».

Source link

Related posts

Ρεμόν Κοπά – Βιογραφία – Τι εγινε σαν σημερα ?

admin

Θορ Χέιερνταλ – Βιογραφία – Τι εγινε σαν σημερα ?

admin

Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα – Βιογραφία

admin

Κριστόφ – Βιογραφία – Τι εγινε σαν σημερα ?

admin

Νέαρχος:Ο ναύαρχος του Μεγάλου Αλεξάνδρου – Βιογραφία

admin

Φθινοπωρινή Ισημερία – Αφιέρωμα – Τι εγινε σαν σημερα ?

admin

Σαν σήμερα Πρίτζελ – Αφιέρωμα – Kalikantzaros News

admin

Η Μάχη της Καρμπάλα – Αφιέρωμα

admin

Τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν την 21η Σεπτεμβρίου

admin

Η ιστορία της Αλάσκας – Αφιέρωμα

admin

Δήμος Θέος – Βιογραφία – Τι εγινε σαν σημερα ?

admin

Βούλα Ζουμπουλάκη – Βιογραφία – Τι εγινε σαν σημερα ?

admin