Καλικαντζαρος Νεα – Ειδησες απο ολο τον κοσμο
Σεξουαλικοτητα

Συμβουλές για σεξουαλικό έλεγχο χωρίς ντροπή και αμηχανίαΠολλά είναι τα άτομα που βιώνουν αμηχανία και ντροπή στην ιδέα του ελέγχου της σεξουαλικής υγείας. Άλλωστε οι ερωτήσεις για τη σεξουαλική ζωή και η εξέταση των γεννητικών οργάνων δεν είναι κάτι το οποίο αντιμετωπίζει κανείς συχνά και είναι πολύ φυσιολογικό να νιώθει άβολα με τη διαδικασία.

Ο έλεγχος της σεξουαλικής υγείας, ωστόσο, είναι πιθανό υπό προϋποθέσεις να μην προκαλεί αμηχανία, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μην περιλαμβάνει ούτε εξέταση των γεννητικών οργάνων. Παράλληλα, ο έλεγχος δεν είναι απαραίτητος μόνο όταν υπάρχουν συμπτώματα, όπως εκκρίσεις από το πέος ή τον κόλπο, έλκη ή κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα και αιμορραγία κατά τη διάρκεια της συνουσίας ή κατά την ούρηση. Είναι επίσης απαραίτητος και σε περίπτωση που δεν υπάρχουν συμπτώματα, όπως για παράδειγμα μετά από ελεύθερη σεξουαλική επαφή με νέο σύντροφο, όταν σε μια σχέση οι δυο σύντροφοι αποφασίσουν από κοινού τη μη χρήση προφυλακτικού ή όταν ο ένας σύντροφο έχει διαγνωστεί με κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ). Επίσης ο τακτικός έλεγχος συστήνεται στα άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από κάποια λοίμωξη, όπως είναι τα σεξουαλικά ενεργά άτομα κάτω των 29 και οι άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες. Από τη στιγμή που πολλά από τα ΣΜΝ δεν έχουν συμπτώματα, ο τακτικός έλεγχος θα διασφαλίσει ότι τα άτομα που έχουν προσβληθεί θα διαγνωστούν και θα λάβουν θεραπεία εγκαίρως.

Καταρχάς είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει κανείς τι να περιμένει από την εξέταση και να θυμάται ότι μπορεί να μιλήσει ελεύθερα στους επαγγελματίες υγείας χωρίς να ντρέπεται ή να φοβάται ότι θα τους φέρει σε δύσκολη θέση.

Στη συνέχεια το άτομο μπορεί να επιλέξει τον ειδικό που θα εμπιστευτεί. Πολλές φορές μπορεί δηλαδή να μην επιλέξει το γενικό του ιατρό αλλά ένα άλλο ειδικό της σεξουαλικής υγείας.

Η συμβουλευτική μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη ιδιαίτερα σε περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης, καθώς τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης συνήθως υποβάλλονται σε σεξουαλικό έλεγχο.

Καλό είναι επίσης το άτομο να γνωρίζει τι θα συμβεί κατά την επίσκεψη στο ειδικό. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να δώσει το σεξουαλικό του ιστορικό. Είναι πολύ σημαντικό να απαντήσει με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις που θα του γίνουν έτσι ώστε να λάβει την καλύτερη δυνατή φροντίδα. Οι ερωτήσεις που μπορεί να γίνουν είναι:

-Ποτέ ήταν η τελευταία φορά που είχατε σεξουαλική επαφή; Ήταν με σταθερό σύντροφο;
-Αν ναι, ποσά χρόνια είστε σε αυτή τη σχέση;
-Ποιο είναι το φύλο του συντρόφου και ο τύπος της σεξουαλικής επαφής (κολπικό, πρωκτικό ή στοματικό σεξ)
-Πόσους συντρόφους είχατε μέσα στους τελευταίους 12 μήνες; Ήταν άνδρες, γυναίκες ή και τα δυο;
-Χρησιμοποιείται προφυλακτικά πάντα, μερικές φορές ή ποτέ;

-Ποτέ ήταν ο τελευταίος σας σεξουαλικός έλεγχος; Είχατε ποτέ ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ);

Ο έλεγχος για τα ΣΜΝ περιλαμβάνει συνήθως μια εξέταση ουρών καθώς και τη λήψη επιχρίσματος για την εξέταση των χλαμυδίων και της γονόρροιας και μπορεί να συμπληρωθεί με εξέταση αίματος για τον έλεγχο του HIV, της σύφιλης και της ηπατίτιδας Β.

Στο τέλος του ελέγχου ο ειδικός θα ενημερώσει το άτομο για τα ΣΜΝ που εξετάστηκαν και γιατί. Θα πρέπει να διευκρινιστεί στο σημείο αυτό ο τρόπος λήψης των αποτελεσμάτων.

Οι επαγγελματίες υγείας είναι εκπαιδευμένοι ώστε να βοηθήσουν τα άτομα να αισθανθούν άνετα ανεξάρτητα από το ιστορικό, την ηλικία, το φύλο τους και τη σεξουαλική ταυτότητα. Δε θα επικρίνουν το άτομο και είναι ανοιχτοί στον να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε απορία. Πολλές φορές δεν μπορούν να καλυφθούν όλα τα ζητήματα σε μια μόνο επίσκεψη από άποψη συμβουλευτικής. Το άτομο όμως μπορεί πάντα να επιστρέψει μέχρι να νιώσει ότι έχει λάβει μια ολοκληρωμένη φροντίδα.

Αδιαφιλονίκητα τα άτομα δεν θα πρέπει να ανησυχούν αναφορικά με την εχεμύθεια των ειδικών. Το ιατρικό απόρρητο προστατεύει την ιδιωτικότητά τους και το ιστορικό τους δεν μπορεί να το δει κανείς άλλος αν δε δώσει ο ασθενής τη συγκατάθεση του. Το ίδιο δικαίωμα στην εμπιστευτικότητα με τους μεγαλύτερους σε ηλικία έχουν και οι νεότεροι. Η μοναδική εξαίρεση προβλέπεται όταν ο ειδικός κρίνει ότι απειλείται η ασφάλεια του ίδιου του ασθενή ή κάποιου άλλου.

Κάποιοι προτιμούν να επισκέπτονται τον ειδικό μονοί τους ενώ κάποιοι άλλοι προτιμούν να έχουν μαζί τους ένα έμπιστο άτομο που θα προσφέρει συναισθηματική υποστήριξη και θα βοηθήσει στο να θυμηθεί ο ενδιαφερόμενος όλες τις ερωτήσεις που θέλει να θέσει στον ειδικό. Βέβαια ο ειδικός θα ζητήσει σε κάποια φάση να δει τον εξεταζόμενο μόνο του για να διασφαλίσει ότι μιλάει ελευθέρα χωρίς να υφίσταται εξαναγκασμό.

Τέλος είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι για να απευθυνθεί ένα άτομο σε ειδικό με σκοπό τον έλεγχο της σεξουαλικής του υγείας δεν είναι απαραίτητο πρώτα να έχει καλλωπίσει τη γενετήσια περιοχή, ούτε χρειάζεται να απολογηθεί γιατί δεν έχει κάνει αποτρίχωση ή γιατί δεν έχει φρεσκαριστεί ακριβώς πριν την εξέταση. Οι ειδικοί καταλαβαίνουν ότι μπορεί κανείς να τους επισκέπτεται αμέσως μετά την εργασία του. Όπως δε θα επικρίνουν τα λεγόμενα του ασθενή έτσι δε θα επικρίνουν ούτε την εμφάνισή του. Αντιθέτως ιδιαίτερα οι ειδικοί της σεξουαλικής υγείας θα εκτιμήσουν το γεγονός πως το άτομο κατάφερε να βρει χρόνο ώστε να κάνει αυτό τον τόσο σημαντικό έλεγχο.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

Source link

Related posts

Η επίδραση των καρδιομεταβολικών παραγόντων στη γυναικεία σεξουαλική λειτουργία

admin

Τα στυτικά προβλήματα στους νέους άνδρες και το άγχος επίδοσης

admin

Τα φάρμακα για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης που δεν επηρεάζουν τη στυτική λειτουργία

admin

Εάν δύο άτομα αρνητικά στον κορωνοϊό έρθουν σε σεξουαλική επαφή υπάρχει κίνδυνος να προσβληθούν από τον ιό;

admin

Τα οφέλη της θεραπείας με τεστοστερόνη στους άνδρες με υπογοναδισμό

admin

Πέντε τρόποι για τη βελτίωση της στυτικής λειτουργίας

admin

Πώς γίνεται η επιλογή ανάμεσα στις προτεινόμενες θεραπείες για την αντιμετώπιση του υπογοναδισμού

admin

Πότε ένας άνδρας χρειάζεται να υποβληθεί σε ορχεκτομή;

admin

Οι περισσότεροι άνδρες δεν είναι ευχαριστημένοι από το μέγεθος του πέους τους

admin

Τροφές που ενισχύουν τη σεξουαλική ζωή

admin

Η χρήση πορνό αυξάνει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας

admin

Μπορούν να αντιμετωπιστούν τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων στο σπίτι;

admin